Back to top

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 7.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Előző cikkeink a témában:

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 4.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 5.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 6.

A tanulmány előző részeiben a varroózisról, a vírusokról, az amerikai- és európai költésrothadásról olvashattunk, végül belekezdtünk a nozéma kitárgyalásába. Ezt folytatjuk most.

Jó méhtartási gyakorlat

A jó méhtartási gyakorlat a méhek egészségének megőrzését hivatott szolgálni, így a gyakorlat betartásával csökkenteni lehet a betegségek kialakulását, illetve azok családról családra és méhészetről méhészetre terjedését.

Minden, a méhek egészségügyi állapotának romlását előidéző okok – stressz, alultápláltság, erősen használt lépek, nem megfelelően alkalmazott gyógykezelés – esélyt adnak a nozemózis erőre kapására.

Az általánosan elfogadott ajánlatok a nozemózis elkerülésére a következők:

  • Méhesünket próbáljuk meg a lehető legtávolabb elhelyezni az általunk ismert legközelebbi méhestől, hogy a méhesek közti fertőzés esélyét a lehető legkisebbre csökkentsük. Továbbá, amennyiben lehetséges, tartsunk nagy távolságot a rovarirtóval kezelt mezőgazdasági kultúráktól is, mivel az ilyen jellegű mérgezés és az ennek következtében kialakuló legyengülés erősíti a fertőzés megerősödését.
  • Csökkentsük a kontaktfertőzések lehetőségét. Amennyiben a méhek nem tudnak friss folyóvízhez hozzájutni, növeljük az itatóhelyek számát, hogy ne egy helyről jusson az összes méh vízhez.
  • Nozémapozitív családok esetén a véletlenül, a kezelés során szétnyomott méhek is terjesztik a fertőzést.
  • Csökkentsük a családsűrűséget. Minél több a család egy helyen, annál nagyobb az esély a betegség átadására, tehát minél több a méh egy adott területen, annál nagyobb valószínűséggel ütheti fel a fejét nemcsak a nozéma, hanem egyébként bármilyen más betegség is.
  • Szüntessük meg/csökkentsük a stresszt. Lássuk el méheinket elegendő táplálékkal és ivóvízzel. Lehetőség szerint csökkentsük a szállítási időt is a méhek áttelepítése során, mivel ilyenkor az idősebb (valószínűleg fertőzöttebb) méhek sokkal inkább és tovább kapcsolatban tudnak lenni a fiatalabb egyedekkel és így a betegség átadásának kockázata is nő.
  • Mind a fiasítás, mind pedig a méz és pollen is fertőződhet a nozéma spóráival. Vegyük ezt számításba, amikor kiegyenlítjük a családjainkat és csak olyan anyagokat használjunk, amelyekről előzőleg megbizonyosodtunk, hogy fertőzésmentesek.
  • Ellenőrizzük a heréket is mesterséges megtermékenyítés előtt, mivel azok is átadhatják a betegséget az anyának.
  • Rendszeresen fertőtlenítsük a méhészet eszközeit (kaptárok, szerszámok, kesztyűk, ruházat, stb.), illetve minden esetben, amikor feltételezhetően vagy bizonyíthatóan fertőzött családokat kezeltünk.

A betegség kezelése

Laboratóriumi módszerek segítségével ellenőriztessük a családokat betegség szempontjából, mielőtt bármiféle kezelési eljárást is alkalmaznánk!

A legjobb időszak arra, hogy a családokat mentesítsük a betegségtől, az ősz, mivel télen a telelőfürtben az átadás kockázata nő és így a sikeres áttelelés valószínűsége is csökken.

Fontos továbbá, hogy a megbetegedett családok túlélését elősegítsük. Erősítsük meg családjainkat, amennyire csak lehet, mivel a méhek idő előtti elhalálozása a tél folyamán és kora tavasszal megnő. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy a tavaszi, kora nyári anyacsere is jótékony hatással van a betegség súlyosságának csökkentésére és így a családvesztés megakadályozására.

Jelenleg nem létezik olyan állatgyógyászati termék, amely a no­zemózist gyógyítaná. Nozémafertőzés esetén ne használjon antibiotikumot, mivel az tiltott. Az Európai Unióban engedélyezett termékek leginkább táplálékkiegészítők (pl. HiveAlive, Api-Herb, Nozevit), melyek képesek csökkenteni a beteg méhek számát, azonban hatékonyságuk eltérő. Az oxálsav (varroa elleni csorgatáshoz használt keverési arányban) ugyancsak kecsegtet eredményekkel a betegség csökkentésére.

Fontos, hogy a beteg, elpusztult családok kezelését követően fertőtlenítsük a méhészeti eszközeinket, mielőtt tovább folytatnánk a többi család kezelését, nehogy mi magunk vigyük át a betegséget egyik családról a másikra.

Mind a N. apis, mind pedig a N. ceranae képes ellenállni magas hőmérsékletnek, az utóbbi ráadásul sokkal ellenállóbb is, akár 60 Celsius-fokot is képes elviselni. A 60%-os savoldat párologtatása is inaktiválja a N. apis spóráit, így alkalmazásával kaptárokat és kereteket is tudunk fertőtleníteni.

A fenntarthatósági példa

A nozemózis megállapítását követően fel kell mérni a méhcsalád egészségügyi állapotát (a család mérete normálisnak tűnik-e és a betegség klinikai jelei felfedezhetők-e). Az eredmény ugyanannyi méh esetében különbözhet az őszi-téli időszakban és tavasszal vagy nyáron. A téli időszakban a méheknek nincs kapacitásuk új méhek keltetésére, hogy kompenzálni tudják az időközben elpusztult állományt.

Ezzel szemben a petézési időszakban a család képes pótolni a veszteségeket és így életképes tud maradni.

Összegezve, a méhészeti eljárásokkal kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy ajánlatos az anya évenkénti vagy kétévenkénti cseréje, a táplálékhiány megelőzése, új, fertőtlenített viasz használata, a méhészeti felszerelés tisztán és fertőzöttség-mentesen tartása és a kaptárok megfelelő elhelyezése. (Folytatjuk)

Fordította: Pályi Krisztián

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Már hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot

Már az 1950-es évek óta nyelik le a mikroműanyagokat a halak, ezek koncentrációja pedig folyamatosan növekedett a beleikben - írja a PhysOrg-com tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Kutatók múzeumi gyűjteményekben megőrzött példányok beleiben is találtak műanyagot.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Úgy tűnik, nem sikerül féken tartani a rettegett banánkórt Dél-Amerikában

Latin-amerikai sajtóforrásokra hivatkozva az Eurofruit Magazine arról számolt be, hogy valószínűleg Venezuelában is felbukkant a banán rettegett fuzáriumos betegsége, bár sok konkrétumot nem lehet tudni, miután a hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől.

Június közepéig ijesztegethetik az embereket a fiókáikat védelmező varjak

Június közepéig lehet számítani lakott területeken a fiókáikat védelmező madarak, elsősorban a varjúfélék, azon belül is a dolmányos varjak olykor félelmet keltő támadásaira - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfői közleménye.

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában

Megtiltanák az oroszlánok tenyésztését vadászat és kölyöksimogatás céljára Dél-Afrikában egy új tervezet szerint.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.