Back to top

Hibrid fagyvédő berendezés

Sokféle módszerrel próbálunk védekezni a tavaszi fagyok ellen, több-kevesebb sikerrel, és nagyon eltérő költségekkel. Jó hatásfokú, de nagyon drága a fagyvédő gyertyákkal való fűtés, és megbízható eredményt ad a fagyvédő öntözés is. Léteznek mobil fűtőberendezések, illetve fűtő-ködképző gép, valamint nemrégiben szélgép is került hazai forgalomba.

Faragó Endre ezeknek a gépeknek a jellemzőit ötvözte, és két saját készítésű berendezése után elkészült az első gyári darab a Busa Bt.-nél, F-AirGo V2021 néven.

82 lóerős traktorral, 8-10 kilométeres sebességgel vontatható
82 lóerős traktorral, 8-10 kilométeres sebességgel vontatható

A működési elv ugyanaz, mint a szélgépnél. Kisugárzási fagy esetén a talaj a leghidegebb, és a fölötte lévő légrétegek fokozatosan hűlnek le éjszaka, viszonylag nagy a hőmérsékletkülönbség kis magassági eltérésnél is. A leggyakrabban 4-5 méter magasan már nincs fagykár, amit láthatunk is például az akácfák tetején, ahol a tavalyi rendkívüli fagyok után is lett hüvelytermés. Ezt a fönti melegebb levegőt forgatja le a légcserélő, ezáltal erősebb lehűlések esetén is megvédi a virágokat vagy terméskezdeményeket. Az új berendezésben nem olyan nagy teljesítményű ventilátor működik, mint amilyen a szélgépekben, de az óránkénti 100 ezer köbméteres teljesítménye megegyezik azzal a légmennyiséggel, amennyi 3,5 hektáron 3 méter magasságban van. Éppen ezért a gépet 3,5 hektár védelmére ajánlja a feltaláló.

Tulajdonképpen nagyon egyszerű a berendezés, nagy átmérőjű függőleges dobban forog az axiálventilátor, és légterelővel teljes körben, 30 centiméterrel a talajszint fölött fújja el a föntről beszívott levegőt. Ez a levegő 3-5 °C-kal melegebb, mint a lenti, és laposan 20 métert utazva lassul le, majd felemelkedik a termőzóna magasságába. Nem „szökik el” a területről, mert ugyan melegebb, mint a környezete, de éppen lehűlőfélben van, tehát nem kitágul és fölemelkedik, hanem megül a területen.

Ezzel a módszerrel mínusz 7 °C-ig lehet védekezni körülbelül, elkerülhető a teljes/részleges fagykár.

A várható hidegtől és az inverzióban elérhető hőmennyiségtől függ, hogy mekkora területet lehet megvédeni, erősebb lehűléskor gyakoribb fordulókkal, kisebb területen érdemes működtetni. A gép két oldalán 15-15 méter védett területtel számolhatunk. Például 4 méteres sortávolság esetén összesen hét sort védünk egy menetben, de a folyamatos gépjáratást erős átfedéssel csak minden második sorba kell visszafordítani. Cél, hogy 15 perc alatt visszaérjünk a „fűtött” sorokba.

A fagyvédő berendezést úgy méretezték, hogy egy 82 lóerős traktor maximális teljesítményével üzemeltethető legyen.

Az első gyári berendezést a Busa Bt. készítette: Horváth Bence azért vállalkozott a gyártásra, mert szereti, ha egy üzletben mindkét fél jól jár, és az egyszerű, de nagyszerű elgondolás meggyőző volt a számára. A cég a saját fejlesztésű talajművelő eszközeiről ismert, legbüszkébbek a forgókapára, ami hatékony talajlazító és gyomirtó eszköz, gyorsan és pontosan lehet dolgozni vele, a sorközök művelésére alkalmas. A gyümölcsösök fagyvédelme teljesen új terület a számukra, ahol tanulhatnak a feltalálótól, és a gép műszaki kihívás a számukra. Az első tíz berendezést megrendelésre gyártják.

Mérni kell

Eddig két saját készítésű gépen végzett méréseket Faragó Endre. Azt nem sikerült megállapítania, hogy milyen magasról szívja be a levegőt a berendezés, a kilépő levegő hőmérsékletét mérte, és a forgalomba kerülő gépeken is lesz szenzor, aminek az adatait a védekezés teljes ideje alatt nyomon követheti a traktoros a fülkéből. Saját ültetvényében sok méréssel követte nyomon a gép munkáját, ezek alapján adta meg a javaslatait. Még akkor is jól sikerült a védekezés, amikor este 10-kor indult a géppel, és már mínusz 3,2 °C volt az ültetvényben, ezt mínusz 1,7 °C-ra sikerült visszamelegíteni. Természetesen hamarabb, már késő délután kell kezdeni a védekezést, amikor még csak várható a fagy.

Azt is mérte, hogy mennyi idő alatt hűl vissza a leszívott meleg levegő, ez az időtartam 20-25 perc között volt, ezért javasolja, hogy 15 perces legyen a forgó a biztonság kedvéért.

Fontos lenne, hogy mindenki több ponton és több magasságban mérje a hőmérsékletet az ültetvényében, ne vaktában védekezzen.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhekre kockázatos repcetáblákat semmisíttetett meg Baranya megyében a hatóság

Helyi méhészek jelzései alapján több virágzó és virágzás előtt álló repcetáblából is mintát vettek múlt héten a Baranya Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakemberei. A vizsgálatok célja az volt, hogy megállapítsák, az adott növényállományok kockázatot jelenthetnek-e a beporzó rovarokra, méhekre.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.