0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A tagok fejlesztéseit is támogatják

A Délalföldi Kertészet Szövetkezete mindig is komoly hangsúlyt helyezett a tagi szolgáltatásokra. Néhány éve pedig még inkább, a tész operatív programján keresztül a fejlesztéseket is ösztönzi, támogatja a tagoknál, hiszen ez az egységes árualap feltétele.

A tész 2019 és 2023 közötti ötéves operatív programjából mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést terveznek, ennek részeként tavalyelőtt 360 millió, tavaly pedig 800 millió forintos beruházást valósítottak meg a szentesi telephelyen, illetve a tagoknál, tudtuk meg Nagypéter Sándor elnöktől.

A 800 millióból mintegy 560 millió forint származott a támogatott operatív programból.

Nagyobb részét telepíti beruházásokra költötték, ám 250 millió forintot tagi fejlesztésekre költöttek, szigorúan szabályozott pályázati rendszerben.

Tavaly egyebek közt 6 növénymérleget, 14 művelő kocsit, higiéniai megfontolásból 10 ezer szedőgöngyölegeket, a termesztés hatékonyságát javító szenzorokat, a növényvédelmet könnyítő ködképző eszközöket, permetező robotokat, targoncákat szereztek be a tagoknak, két telephelyen öntöző és tápoldatozó rendszereket helyeztek ki.

Emellett két 3500 négyzetméteres korszerű fóliablokkot is építettek.

Egyik tagnál pedig 200 négyzetméteres fedett válogató csarnokot létesítettek.

Nagypéter Sándor elnök szerint a tészeknek élniük kellene ezzel az operatív program nyújtotta lehetőséggel, hiszen fontos, hogy a tagok fejlődjenek, tevékenységük jövedelmező legyen.

Ez az alapja ugyanis annak, hogy a jövőben is akarjanak termelni, és minél több jó minőségű árut szállítsanak be.

Nem mellesleg ezzel a segítséggel megtartható és tovább erősíthető a tagi hűség, ami a DélKerTÉSZ-nél már így is 98 százalékos.

(A DélKerTÉSZ tavalyi fejlesztéseiről, illetve termékszerkezetéről bővebben a Kertészet és Szőlészet 12. számban írunk. Ha olvasni szeretnék, de még nem előfizetői lapunknak, most 4500 forintos lapcsomagot adunk az éves előfizetéshez.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet