Back to top

A tagok fejlesztéseit is támogatják

A Délalföldi Kertészet Szövetkezete mindig is komoly hangsúlyt helyezett a tagi szolgáltatásokra. Néhány éve pedig még inkább, a tész operatív programján keresztül a fejlesztéseket is ösztönzi, támogatja a tagoknál, hiszen ez az egységes árualap feltétele.

A tész 2019 és 2023 közötti ötéves operatív programjából mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést terveznek, ennek részeként tavalyelőtt 360 millió, tavaly pedig 800 millió forintos beruházást valósítottak meg a szentesi telephelyen, illetve a tagoknál, tudtuk meg Nagypéter Sándor elnöktől.

Nagypéter Sándor elnök
Nagypéter Sándor elnök
Fotó: DélkerTÉSZ

A 800 millióból mintegy 560 millió forint származott a támogatott operatív programból.

Nagyobb részét telepíti beruházásokra költötték, ám 250 millió forintot tagi fejlesztésekre költöttek, szigorúan szabályozott pályázati rendszerben.

Tavaly egyebek közt 6 növénymérleget, 14 művelő kocsit, higiéniai megfontolásból 10 ezer szedőgöngyölegeket, a termesztés hatékonyságát javító szenzorokat, a növényvédelmet könnyítő ködképző eszközöket, permetező robotokat, targoncákat szereztek be a tagoknak, két telephelyen öntöző és tápoldatozó rendszereket helyeztek ki.

Emellett két 3500 négyzetméteres korszerű fóliablokkot is építettek.

Egyik tagnál pedig 200 négyzetméteres fedett válogató csarnokot létesítettek.

Az egyik 3500 fóliablokk Janó Imrénél épült
Az egyik 3500 fóliablokk Janó Imrénél épült
Fotó: DélkerTÉSZ

Nagypéter Sándor elnök szerint a tészeknek élniük kellene ezzel az operatív program nyújtotta lehetőséggel, hiszen fontos, hogy a tagok fejlődjenek, tevékenységük jövedelmező legyen.

Ez az alapja ugyanis annak, hogy a jövőben is akarjanak termelni, és minél több jó minőségű árut szállítsanak be.

Nem mellesleg ezzel a segítséggel megtartható és tovább erősíthető a tagi hűség, ami a DélKerTÉSZ-nél már így is 98 százalékos.

Új, tész támogatással készült válogató csarnok Berényi Imrénél
Új, tész támogatással készült válogató csarnok Berényi Imrénél
Fotó: DélkerTÉSZ

(A DélKerTÉSZ tavalyi fejlesztéseiről, illetve termékszerkezetéről bővebben a Kertészet és Szőlészet 12. számban írunk. Ha olvasni szeretnék, de még nem előfizetői lapunknak, most 4500 forintos lapcsomagot adunk az éves előfizetéshez.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.