Back to top

Biológiai védekezés a Veresi Paradicsomnál

A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevő-szabályozásra.

A Veresi Paradicsom Kft. élen jár a biológiai növényvédelmi módszerek alkalmazásában
Fotó: veresiparadicsom.hu
Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával biológiaiai növényvédelemmel törekedve a vegyszermentes növényvédelemre tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját.

Az ültető közeg: kókuszpaplan

Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomokat termesztenek, ezzel több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki hazai termeléssel. A paradicsomok minden szempontból kimagasló minősége a kitűnő vetőmag használatán túl annak köszönhető, hogy – környezetbarát megoldásként – a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket, a beporzást poszméhek, a kártevők elleni védelmet fürkészdarazsak és ragadozó poloskák végzik.

A zárt hidrokultúrás rendszerben a töveket föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrost-paplanba ültetik, amely komposztálható, vagyis használat után nem terheli a környezetet, ráadásul folyamatosan vizsgálják az öntözővizet, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak.

A koktélparadicsom ma már a boltok állandó kínálatában szerepel
Fotó: veresiparadicsom.hu
Oktatják is e módszert

Már a több egyetemen is tananyag Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, amelyet most a fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínáló, több mint száz országban jelen lévő Koppert Biological Systems is elismerésben részesített.

A biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevéllel a holland cég gratulációját fejezi ki a Veresi Paradicsomnak, amiért elkötelezetten dolgozik a felesleges vegyszerektől mentes élelmiszernövények környezettudatos termesztésén.

A Dél-Holland Koppert Biological Systems több mint ötven éve foglalkozik biológiai növényvédelemmel világelső ezen a területen, céljuk, hogy partnerségben a természettel egészségesebbé, biztonságosabbá és termelékenyebbé tegyék a mezőgazdaságot. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a kártevők természetes ellenségeinek a segítségével veszik fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatják és erősítik a növények föld alatti és föld feletti részét. Filozófiájuk szerint ugyanis az egészséges termények és a kiegyensúlyozott környezet alapja az ökoszisztéma természetes módon történő helyreállítása és védelme.

A beporzást poszméhek segítik

„A Veresi Paradicsom Kft-nek nincs kifejezetten pontos adata arra, mennyivel lenne kevesebb a termésátlag, ha nem lennének poszméhek telepítve az üvegházba, hiszen termelői cégként nem célunk, hogy a beporzás ne legyen tökéletes. Volt olyan természetes fényre vonatkozó, fény szegény időszak a lámpás házunkban, hogy nem volt kielégítő a beporzás (mivel a méhek a Nap által tájékozódnak). Akkora kiesést nem okozott, hogy legyen belőle pontos adat és szignifikáns különbség hónapról hónapra termésmennyiség tekintetében, de azt hozzátenném, hogy ebben az időszakban a méhek ugyanúgy bent voltak, illetve beavatkoztunk a kultúra tartó drót rázásával, mondta Somogyi Lilla a cég növényvédelmi szakreferense.

Többféle fajtát, különböző kiszerelésekben áruházláncoknak is beszállítanak
Fotó: veresiparadicsom.hu
Kis élőlények nagy csatái az üvegházakban

„A beporzás elősegítése mellett más élőlények is vannak az üvegházakban. A kártevők ellen azoknak a természetes ellenségeit, predátorokat telepítünk be. A Macrolophus caliginosus egy ragadozó poloska faj, rengeteg kártevő tojását és imágóját megeszi, így mondhatom, hogy a leghasznosabb élőlényünk. A Phytoseiulus persimilis egy ragadozó atka, ezt a kétfoltos takácsatka ellen telepítjük be, ha szükség van rá. Az Encarsia formosa, azaz fürkészdarázsat üvegházi molytetű ellen vetjük be. Az Eretmocerus eremicus-t pedig a Bemisia tabaci ellen alkamazzuk, ez egy agresszívabb fajtája a molytetűknek.
A Capsanem (Steinerma crpocapsae) egy rovarpatogén fonálféreg különböző talajlakó-, és levélzettel táplálkozó kártevők biológiai kezelésére alkalmas.
A ragadozó Nesidiocoris tenuis jó szolgálatot tesz a paradicsom levél aknázómoly vagy egyszerűen paradicsommoly (Tuta absoluta) elleni védekezésben” - sorolta a biológiai védekezési módokat a szakember.

Az eddigiek mellett alkalmaznak még fizikai csapdákat, fizikai kontrollpontokat, és feromonos csapdákat is az üvegházakban, illetve a Bacillus thuringiensis, mikrobiológiai rovarölő szert is használják hernyó kártevők ellen.

„Növényi alapú permetszert is fújunk, NeemAzal-t, ezt a neem-fa magjának kivonatából készítik, és vedlést gátló hatásai vannak- mondta Somogyi Lilla.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.