Back to top

Biológiai védekezés a Veresi Paradicsomnál

A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevő-szabályozásra.

A Veresi Paradicsom Kft. élen jár a biológiai növényvédelmi módszerek alkalmazásában
Fotó: veresiparadicsom.hu
Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával biológiaiai növényvédelemmel törekedve a vegyszermentes növényvédelemre tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját.

Az ültető közeg: kókuszpaplan

Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomokat termesztenek, ezzel több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki hazai termeléssel. A paradicsomok minden szempontból kimagasló minősége a kitűnő vetőmag használatán túl annak köszönhető, hogy – környezetbarát megoldásként – a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket, a beporzást poszméhek, a kártevők elleni védelmet fürkészdarazsak és ragadozó poloskák végzik.

A zárt hidrokultúrás rendszerben a töveket föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrost-paplanba ültetik, amely komposztálható, vagyis használat után nem terheli a környezetet, ráadásul folyamatosan vizsgálják az öntözővizet, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak.

A koktélparadicsom ma már a boltok állandó kínálatában szerepel
Fotó: veresiparadicsom.hu
Oktatják is e módszert

Már a több egyetemen is tananyag Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, amelyet most a fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínáló, több mint száz országban jelen lévő Koppert Biological Systems is elismerésben részesített.

A biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevéllel a holland cég gratulációját fejezi ki a Veresi Paradicsomnak, amiért elkötelezetten dolgozik a felesleges vegyszerektől mentes élelmiszernövények környezettudatos termesztésén.

A Dél-Holland Koppert Biological Systems több mint ötven éve foglalkozik biológiai növényvédelemmel világelső ezen a területen, céljuk, hogy partnerségben a természettel egészségesebbé, biztonságosabbá és termelékenyebbé tegyék a mezőgazdaságot. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a kártevők természetes ellenségeinek a segítségével veszik fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatják és erősítik a növények föld alatti és föld feletti részét. Filozófiájuk szerint ugyanis az egészséges termények és a kiegyensúlyozott környezet alapja az ökoszisztéma természetes módon történő helyreállítása és védelme.

A beporzást poszméhek segítik

„A Veresi Paradicsom Kft-nek nincs kifejezetten pontos adata arra, mennyivel lenne kevesebb a termésátlag, ha nem lennének poszméhek telepítve az üvegházba, hiszen termelői cégként nem célunk, hogy a beporzás ne legyen tökéletes. Volt olyan természetes fényre vonatkozó, fény szegény időszak a lámpás házunkban, hogy nem volt kielégítő a beporzás (mivel a méhek a Nap által tájékozódnak). Akkora kiesést nem okozott, hogy legyen belőle pontos adat és szignifikáns különbség hónapról hónapra termésmennyiség tekintetében, de azt hozzátenném, hogy ebben az időszakban a méhek ugyanúgy bent voltak, illetve beavatkoztunk a kultúra tartó drót rázásával, mondta Somogyi Lilla a cég növényvédelmi szakreferense.

Többféle fajtát, különböző kiszerelésekben áruházláncoknak is beszállítanak
Fotó: veresiparadicsom.hu
Kis élőlények nagy csatái az üvegházakban

„A beporzás elősegítése mellett más élőlények is vannak az üvegházakban. A kártevők ellen azoknak a természetes ellenségeit, predátorokat telepítünk be. A Macrolophus caliginosus egy ragadozó poloska faj, rengeteg kártevő tojását és imágóját megeszi, így mondhatom, hogy a leghasznosabb élőlényünk. A Phytoseiulus persimilis egy ragadozó atka, ezt a kétfoltos takácsatka ellen telepítjük be, ha szükség van rá. Az Encarsia formosa, azaz fürkészdarázsat üvegházi molytetű ellen vetjük be. Az Eretmocerus eremicus-t pedig a Bemisia tabaci ellen alkamazzuk, ez egy agresszívabb fajtája a molytetűknek.
A Capsanem (Steinerma crpocapsae) egy rovarpatogén fonálféreg különböző talajlakó-, és levélzettel táplálkozó kártevők biológiai kezelésére alkalmas.
A ragadozó Nesidiocoris tenuis jó szolgálatot tesz a paradicsom levél aknázómoly vagy egyszerűen paradicsommoly (Tuta absoluta) elleni védekezésben” - sorolta a biológiai védekezési módokat a szakember.

Az eddigiek mellett alkalmaznak még fizikai csapdákat, fizikai kontrollpontokat, és feromonos csapdákat is az üvegházakban, illetve a Bacillus thuringiensis, mikrobiológiai rovarölő szert is használják hernyó kártevők ellen.

„Növényi alapú permetszert is fújunk, NeemAzal-t, ezt a neem-fa magjának kivonatából készítik, és vedlést gátló hatásai vannak- mondta Somogyi Lilla.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.