Back to top

Enyhítenek a madárinfluenza terjedése ellen hozott intézkedéseken

Franciaország engedélyezheti a madárinfluenza megbetegedéssel sújtott délnyugati területeken működő baromfitelepeknek, hogy folytassák a termelést, ugyanis az új esetek száma rohamosan csökkent az elmúlt időszakban – közölte a francia mezőgazdasági minisztérium.

Franciaországban ezen a télen számos helyen jelent meg a H5N8 madárinfluenza vírus mely átterjedt a vadmadarakról a háziállatokra. A hatóságok a betegség megfékezése érdekében tömegesen vágták le az állományokat - Franciaországban közel 3 millió madarat, főleg kacsákat öltek le.

A járvány csökkenése

Franciaországban március első hetében ötre csökkent a vírus új eseteinek száma, míg január első hetében csaknem 130 megbetegedést regisztráltak.

Landes régiójában, az utóbbi évek leginkább vírussal sújtott területén nem regisztráltak új eseteket ebben a hónapban – áll a minisztérium közleményében.

Ez azt jelenti, hogy a vírus terjedésének korlátozására alkalmazott drasztikus intézkedések eredményesnek bizonyultak.

Azok a délnyugati régiókban lévő gazdaságok, amelyek korábban tömeges „selejtezésnek” voltak kitéve, újra képesek lesznek bizonyos baromfifajok – köztük csirkék – tenyésztésének folytatására, bár az állományokat szigorúan zárt térben kell tartaniuk. Az ilyen területeken a kacsák és a libák tenyésztésének tilalma továbbra is fennáll a H5N8 járvány végéig, tekintettel arra, hogy ezeknek az állatoknak kiemelkedően magas a veszélyeztetettsége a vírussal szemben – tette hozzá a minisztérium.

A madárinfluenza kockázata

A madárinfluenza kockázata továbbra is magas Franciaországban és Európában – közölte a minisztérium.

A héten Franciaország északkeleti részén két esetet észleltek és további 39 fertőzést a vadon élő madarak között Európában a múlt hétvégén.

A madarakra ez a betegség gyakran halálos kimenetelű, ellenben az emberekre ritkán terjed át, és nem jelent kockázatot a baromfitermékek fogyasztása szempontjából sem. Az első ismert eset, amikor a madárinfluenza embereket fertőzött meg – egy orosz baromfiüzem dolgozóit - aggodalomra adott okot, hogy a vírus esetleg mutálódhatott.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként, mint olyan foglalkozást, amire az elődök tisztelete kötelezi – még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben.

A hőhullám nem törte meg a a gabonatermesztést Franciaországban

Franciaországban az előző héten többnyire kedvezőek maradtak a szántóföldi növénytermesztés feltételei a kánikula ellenére a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal adatai szerint.

Vajon hús-e a laborhús és mi a helyzet a vegán kolbásszal?

Bár jelen pillanatban a húsok – hagyományos húshelyettesítők – új típusú húshelyettesítők piaca évente 350, 10, illetve 2 millió tonna a világon, mégis az utóbbiakra kivételesen nagy médiafigyelem hárul és befolyásos tőkéscsoportok sokat fektettek ebbe az ágazatba.

Fiókarekord parlagi sasoknál

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a napokban végzik a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését az Igazgatóság teljes működési területén.

Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Csíphet, haraphat, karmolhat - Veszélyes társállatok?

Igaz, nem tekinthető kőbe vésett szabálynak, de nagyjából mégis igaz: minél régebb óta tenyésztünk valamilyen állatot, annál szelídebb lesz. Érdekes módon ez éppen a kutyára nem mindig igaz, hiszen kirándulásaink során a farkastól sokkal kevésbé kell tartanunk, mint az erdőben falkában kódorgó gazdátlan kutyáktól.

Nagy pusztítást vittek véghez a tasmán ördögök egy ausztrál sziget madárvilágában

A BBC News beszámolója szerint a veszélyeztetett erszényes faj példányait 2012-ben telepítették le a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigeten, hogy megvédjék őket a halálos daganatos betegségtől, amely miatt már szinte kipusztultak.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Lazacfarmot alakítanak ki Zalaegerszegen

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft. - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.

A kölyökkutyák örömmel kommunikálnának az emberekkel

Egy kutatás keretein belül 375 nyolchetes kölyökkutya kommunikációs képességeit vizsgálták egy évtizeden keresztül, mely során megállapították, hogy a kutyák már röviddel a születésük után az emberekéhez hasonló szociális képességekkel rendelkeznek.