Back to top

Gyors kilábalást várnak a magyar vezetők

Magyarországon a megkérdezett cégvezetők 65 százaléka szerint a globális és a magyar gazdaság növekedési üteme is gyorsulni fog, minden második vállalatvezető pedig létszámnövekedéssel kalkulál az idén - közölte a PwC Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

A PwC Magyarország idén tizedik alkalommal kérdezte meg a hazai vállalatvezetőket, az iparágukkal összefüggő várakozásaikról és növekedési lehetőségeikről. A kutatásba, amely 2020 októbere és 2021 januárja között zajlott, 240 magyarországi vállalat vezérigazgatóját vonták be.

A közleményben Koncz Barbara, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa elmondta, hogy a felmérés alapján a vállalatok 38 százalékát nem érintette hátrányosan a járványhelyzet. Azok a vállalatok, amelyek működésére negatívan hatott a pandémia, a legtöbben 2022-re teszik, hogy teljesítményük eléri a járvány kitörése előtti szintet.

A GDP-vel és a vállalat árbevételével összefüggésben a legtöbben úgy vélekednek, hogy 2020 volt a "szűk esztendő", 2021-re gyors kilábalást várnak

- tette hozzá Koncz Barbara, aki szerint a felmérés rámutatott, hogy a járvány okozta válságot átmenetinek érzik a cégvezetők, amely kezelésének kulcsa a képzett, jó egészségnek örvendő szakképzett munkaerő, a digitalizáció, valamint a kockázati tényezők vállalati stratégiába építése lesz.

A vállalatvezetők növekedési terveiből kiderült, hogy a válaszadók 78 százaléka működési hatékonyságának javításával, 59 százalékuk pedig új termék vagy szolgáltatás piacra dobásával kívánja biztosítani cége nyereségességét a következő 12 hónapban.

A közleményben Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója elmondta, a magyar vezérigazgatók több mint háromnegyede digitális transzformációra tervez többet költeni, 77 százaléka költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztál. Az viszont nem jó hír, hogy csökkent a külpiaci fókusz, ugyanis a digitális transzformáció mellett az export a legjobb eszköz a sikerhez - tette hozzá Lőcsei Tamás.

A PwC elemzése azonban a cégvezetők aggodalmaira is rámutatott: a válaszadók mintegy 82 százalékánál a kockázati tényezők rangsorában első helyen a pandémia és más egészségügyi járványhelyzet okozta fenyegetettség áll.

A világjárványt a szakemberhiány és az árfolyamingadozás követi, nyomában a bizonytalan gazdasági növekedéssel és a kiber fenyegetettséggel.

Mindezek mellett a válaszadók 50 százaléka a növekedő adóterhektől tart - ami az előző évhez képest 30 százalékpontos növekedés - mert valós veszélynek tartják, hogy a pandémia alatt bevezetett gazdaságfenntartó támogatásoknak ez lesz a forrása.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Kezdődik az egyéni gazdaságok összeírása

Országszerte mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók május 25-ig online, azt követően pedig június 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Felvásárlás Ausztriában

Bővíti talajművelőgép-kínálatát a legnagyobb osztrák munkagépgyártó, a Pöttinger. Felvásárolta az alsó-ausztriai Stoitzendorfban működő Cross Farm Solution vállalatot, amely elsősorban vegyszereket kiváltó mechanikus gyomirtó berendezések – kultivátorok, küllőskapák, csillagkerekes forgókapák és rugósfogú gyomboronák – gyártásában szerzett magának elismerést és piaci részesedést.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.