Back to top

Paradicsom: régebben kézzel is porozták, most a poszméhek melóznak

Sokan gondolják még napjainkban is azt, hogy az üvegházi paradicsomokat sok növényvédőszer felhasználása mellett termesztik. Ez már csak azért sem lehet így, mert a megfelelő beporzáshoz poszméheket kell a termesztő házba telepíteni, melyek mellett nem lehet rovarölő-szeres kezelést alkalmazni.

Poszméhek hazánkban is élnek, gyakran találkozhatunk velük
Fotó: wikipedia
Zár termesztésben, üvegházban és fóliasátorban a paradicsomnak fontos, hogy legyenek beporzói a termesztő házban. Több, mint 20 éve fedezték fel, hogy a poszméh a legjobb beporzó a paradicsom esetében, más beporzóktól eltérő „buzz” (rezgetéses) beporzási technikája miatt. Ezt követően három év alatt világszerte elterjedt e rovarok alkalmazása. Azelőtt a paradicsom beporzását kézzel végezték a termesztőházakban, ami munkaigényes és kisebb hatékonyságú volt.

A biológiai növényvédelemre egyrészt a vásárlói igények miatt kell törekedni az üvegházi termesztésben, másrészt azért, mert sok növény esetén szükség van a beporzás segítésére poszméhekre, melyek alkalmazása mellett nem megvalósítható a vegyszeres kezelés.

Üvegházba telepített poszméhek "lakosztálya"
Fotó: Nagy Z. Róbert

A poszméhek jó munkatársak

A poszméhek sok virágra szállva és nagy mennyiségű pollent szállítva kiválóan megoldják a beporzás feladatát. A hét minden napján végzik a munkájukat hajnaltól alkonyatig. Már 10 oC-on aktívak, és többnyire a szelesebb, felhősebb idő sem veszi el a kedvüket a munkától. Nem agresszív állatok, így biztonságosan lehet mellettük dolgozni. A poszméhekről nagy méretűek és sűrű szőrrel fedett testük révén nagy mennyiségű pollent visznek át virágról-virágra A poszméhek egységnyi idő alatt nagyon sok virágon megfordulnak és több pollent juttatnak el a bibére, mint más beporzó rovarok.

A poszméhek szokása, hogy az összes, a kaptár környezetében található növény virágaira ellátogatnak. Ez előnyös abból a szempontból, amikor a rovarok számára kevésbé vonzó növényeknek jobb beporzásra van szükségük. És a fizetési igényük is kicsi…

„Jól ismert különböző termesztési időszakokban a paradicsom kötési problémái, ezért a jó minőségű és megfelelő mennyiségű terméshez tökéletes virágbeporzásra van szükség. A poszméhek a paradicsom legtökéletesebb beporzói, mivel hozzáférnek a virág központi termőrészéhez. A mellső lábukkal és rágóikkal megragadják a virág összenőtt porzó csövecskéjét, majd torizmaik összehúzásával vibrálnak, a kihulló virágport pedig a hátsó lábaikon levő portokban gyűjtik. Egy dolgozó naponta mintegy 3000 virág meglátogatására képes. Mind a kritikus hűvösebb, mind a meleg nyári termesztési szezonban is tökéletes megtermékenyítést biztosítanak, szemben más köttetési módszerekkel” - olvasható róluk a Szentesi Paradicsom Kft. leírásában.

A poszméhek segítsége nélkül jóval kevesebb paradicsom teremne
Fotó: Nagy Z. Róbert

Miért kell beporozni?

A beporzás során virágpor (pollen) átkerül a virág portokjából a bibére. Önbeporzás esetén a pollen a portokból ugyanazon virág bibéjére kerül, idegen beporzás esetén pedig a pollen egy virág portokjából egy másik virágjának bibéjére kerül át.

A termesztő házakba telepített poszméh kolóniában peték, lárvák, bábok és kifejlett poszméhek vannak, köztük a királynő. Az egyedfejlődés korai fázisában a lárváknak nagyon sok pollenre van szükségük ahhoz, hogy felnőtt poszméhekké fejlődjenek. Ez a tápanyag iránti szükséglet sarkallja a poszméh dolgozókat arra, hogy pollent és nektárt gyűjtsenek, és ennek a fajfenntartó munkának a kedvező mellékhatása az, hogy a beporzást mellékesen elvégezve jobb termésátlagot eredményeznek a paradicsomban.

Terjednek a bio-módszerek

A fehérpaprika megtermékenyül méhek nélkül is, azonban egy-egy kaptár sokat segít a minőségen, illetve gyorsítja annak a folyamatát. Paradicsom kultúrákban elengedhetetlen a beporzók munkája, a régi kézi, emberi beporzás nem lenne kivitelezhető ezekben a nagy felületű, magas létesítményekben.
A fajták megtermékenyülése között nagy különbségek vannak, például a koktél, snack fajták sokkal biztosabban termékenyülnek meg, mint a nagy fürtös paradicsomok. A méhek munkáját, a bibe „rágása” alapján ítéljük meg a vegetációs időszakban, ha gyenge, akkor hozunk még kaptárokat, ha sötétre színeződik a bibe, akkor pár napig a kaptárokban kell a méheket tartani, pollennel etetve” - mondta Magyar Ákos, üvegház vezető, okl. kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök.

„Számtalan módszer létezik a biológiai védekezés kapcsán, némelyik hatékony és van, ami csak a lelkiismeretünket nyugtatja, azonban a vegyszerkivonásoknak és az egyre szigorúbb élelmiszer biztonságnak hála, nemigen marad más megoldás, mint ezek alkalmazása, helyes agrotechnika és fitotechnika mellett, valamint nagyon fontos a kórokozók és kártevők időben történő észrevétele, felismerése.

Kiemelném a szín csapdákat, sárga és kék ragacsos szalagok használatát, fénycsapdákat, valamint a feromonok használatát. Az illóolajos szereket a betelepített hasznos szervezetek mellett csak foltkezelésre javaslom, mert ezek nem szelektív készítmények, ide sorolhatjuk a káliszappant is” - sorolta a szakmber.

Nagyon fontos, rossz beidegződés, hogy a műtrágyákat sokan, tévesen növényvédőszerként azonosítják. A termelők, akik multi cégeknek szállítanak, TÉSZ-ek be tömörültek, folyamatos ellenőrzéseken esnek át, rendszeresen vizsgálják a termékeiket. A legtöbb helyen, mint nálunk is IPM védelem folyik, a növényvédelmünk alapja a biológiai ágensekben, ragacsszalagokban, fénycsapdákban és a megelőzésben rejlik. A gondos odafigyelés és szaktudás eredménye a biztonságos és egészséges élelmiszer” - hangsúlyozta Magyar Ákos.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.

Mézmelegítés olcsón, kíméletesen

Évek óta használtam már elektromos mézkimelegítő készüléket, a folyamatos kimelegítgetés helyett azonban kerestem egy egyszerűbb megoldást. Azt a módszert, amellyel a több hordó méz állandó jelleggel a kívánt hőmérsékleten van és bármikor üvegezhető.

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.