0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sörből készítenek zöld energiát a brit sörgyárak

A Heineken közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket azáltal, hogy megtalálta a módját, hogyan alakítsa át megújuló energiává a megmaradt készleteket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, akkor több millió forint értékű sörkészlet ment pocsékba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a koronavírus-járvány miatt. A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) előrejelzése szerint több mint 41 millió liter sör ment pocsékba a vendéglátóhelyek bezárása következtében.

A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel a feleslegessé vált sört energiává alakítják.

Egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet egyszerűen újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják. Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik, amely elősegíti a sör biogázzá történő átalakítását, amelyet a megújuló és fenntartható energia előállítása céljából létrehoztak. A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja.

A Heineken csapatának becslése szerint 2020 májusa óta 83 210 ötven literes hordónyi sört alakítottak már energiává.

Közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával, (amely egyébként pazarlásba ment volna) körülbelül annyi energiát állítottak elő, mellyel 28 000 brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.

„Nagy kár lett volna a csatornába önteni a sört, mely ennyi gondoskodással, odafigyeléssel és szenvedéllyel készült, hiszen egyetlen sörfőző sem akarja látni, hogy a termékét nem élvezik az emberek. Szerencsére a manchesteri mérnökökből és sörfőzőkből álló csapatunk megoldást talált erre a problémára, így a hordósorunk segítségével a megmaradt sört zöld energiává tudtuk alakítani, hogy a későbbiekben friss sört tudjunk főzni, amikor minden készen áll majd a kocsmák újbóli kinyitására.” – közölte Matt Callan, a Heineken Sörgyár üzemeltetési igazgatója.

A BBPA becslései szerint februárban akár több mint 41 millió liter sör veszhetett volna kárba, melynek összköltsége közel 140,5 milliárd forint.

A brit vendéglátóegységek átlagos 1600 forint/pint árával számolva a kocsmák több milliós bevételkiesést tapasztaltak.

A söripar nemcsak az Egyesült Királyságban igyekezett zöldebbé válni, ugyanis 2018-ban az AB InBev, a világ legnagyobb sörfőzője elkötelezte magát, hogy a párizsi megállapodás alapján megújuló energiát használ annak érdekében, hogy csökkentse a környezetszennyezést és az éghajlatváltozással járó problémákat. Valamint a Budweiser úgy döntött, hogy az amerikai sörgyáraiban megújuló villamos energiát használ a gyártás során, így megkapta a lehetőséget, hogy „tiszta energia” logóval lássa el címkéit.

Forrás: independent.co.uk