Back to top

Sörből készítenek zöld energiát a brit sörgyárak

A Heineken közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket azáltal, hogy megtalálta a módját, hogyan alakítsa át megújuló energiává a megmaradt készleteket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, akkor több millió forint értékű sörkészlet ment pocsékba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a koronavírus-járvány miatt. A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) előrejelzése szerint több mint 41 millió liter sör ment pocsékba a vendéglátóhelyek bezárása következtében.

A Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel a feleslegessé vált sört energiává alakítják.

Egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet egyszerűen újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják. Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik, amely elősegíti a sör biogázzá történő átalakítását, amelyet a megújuló és fenntartható energia előállítása céljából létrehoztak. A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja.

A Heineken csapatának becslése szerint 2020 májusa óta 83 210 ötven literes hordónyi sört alakítottak már energiává.

Közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával, (amely egyébként pazarlásba ment volna) körülbelül annyi energiát állítottak elő, mellyel 28 000 brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.

„Nagy kár lett volna a csatornába önteni a sört, mely ennyi gondoskodással, odafigyeléssel és szenvedéllyel készült, hiszen egyetlen sörfőző sem akarja látni, hogy a termékét nem élvezik az emberek. Szerencsére a manchesteri mérnökökből és sörfőzőkből álló csapatunk megoldást talált erre a problémára, így a hordósorunk segítségével a megmaradt sört zöld energiává tudtuk alakítani, hogy a későbbiekben friss sört tudjunk főzni, amikor minden készen áll majd a kocsmák újbóli kinyitására.” – közölte Matt Callan, a Heineken Sörgyár üzemeltetési igazgatója.

A BBPA becslései szerint februárban akár több mint 41 millió liter sör veszhetett volna kárba, melynek összköltsége közel 140,5 milliárd forint.

A brit vendéglátóegységek átlagos 1600 forint/pint árával számolva a kocsmák több milliós bevételkiesést tapasztaltak.

A söripar nemcsak az Egyesült Királyságban igyekezett zöldebbé válni, ugyanis 2018-ban az AB InBev, a világ legnagyobb sörfőzője elkötelezte magát, hogy a párizsi megállapodás alapján megújuló energiát használ annak érdekében, hogy csökkentse a környezetszennyezést és az éghajlatváltozással járó problémákat. Valamint a Budweiser úgy döntött, hogy az amerikai sörgyáraiban megújuló villamos energiát használ a gyártás során, így megkapta a lehetőséget, hogy „tiszta energia” logóval lássa el címkéit.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit játszik az Ökocsiga?

Egy természetszerető óvónő és egy fáért rajongó, ügyes kezű ezermester találkozásából és színes ötleteikből született az Ökocsiga játszóház. A fantáziadús családi vállalkozást legegyszerűbben talán természet-, gyerek- és állatbarát tevékenységként lehetne bemutatni.

Hogy visszaálljon az eredeti állapot

A Peszéri-erdő a Duna-Tisza köze fajokban leggazdagabb erdeje, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.

Határon innen

Minden magyar ember szíve hevesebben dobog a Trianon szó hallatára, hiszen az I. világháború után aláírt szerződés tragikusan megpecsételte Magyarország sorsát. A Magyarbirodalom 325 ezer négyzetkilométeres területének elcsatolták a 72 százalékát, és idegen uralom alá került a lakosság kétharmada. Az erdeink megcsonkítása ennél is csúfosabb képet mutat.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.

Erős korlátozással, de a Füvészkert híres pálmaháza is megnyitott

Ismét látogatható a pálmaház és a bemutatóház, naponta egy órára – adta hírül az ELTE budapesti botanikus kertje, a közismert Füvészkert. A szabadtéri területek március közepe óta már látogathatók, a fedett részek pedig május 8. óta tartanak nyitva, a belépés feltétele a védettségi igazolvány.