Back to top

A természet immunerősítő reneszánsza

Hiába emelkedett egy röpke esztendő alatt fajtánként akár harmadával is a méz ára Kárpátalján, a kereslet iránta még mindig nem lanyhul. Az itteni emberek belátták, hogy ebben a járvánnyal terhelt időszakban nem mondhatnak le a legkiválóbb természetes immunerősítőről. Ezt a nagy mértékű drágulást a szakemberek azzal is magyarázzák, hogy az EU-tagországokban is igen kelendő ez a termék.

Az Ukrajnából az öreg kontinens nyugati felébe irányuló mézexportról sokat elárul, hogy tavaly két héten belül teljesítették a kvótát az itteni nagykereskedelmi cégek.

– Hónapokkal ezt megelőzően hatalmas felvásárlási kampány kezdődött országszerte, amelynek során meglehetősen olcsón vették át a felkínált mézmennyiséget – emlékezik vissza Huszár Csaba beregardói méhész. – A szükség pedig mint tudjuk, nagy úr.

Egyébként kevesen vannak tisztában azzal, hogy a méhészeti tevékenység folyamatos befektetést igényel.

Biró Ferenc családjában a feleség, Beatrix is a méhész szakmát választotta
Ez akkor érint különösen érzékenyen bennünket, amikor csak hosszú hónapok munkája után számíthatunk némi bevételre. Például az őszi betelelési időszak és a késő tavasszal esedékes akácmézpergetés között akár nyolc hónap is eltelik.

A kívülálló azt gondolhatja, hogy az enyhe időjárásnak köszönhetően a kaptárak népe simán átvészelte a mögöttünk hagyott hónapokat.

– Tény, hogy az enyhe tél némi könnyebbséget jelent, de valójában nem a mínuszok jelentik a legnagyobb veszélyt szorgos rovarjaink számára, hanem az, ha időközben elfogy az élelmük. Illetve az is nagyon sokat nyom a latban, hogy ősszel mennyire sikeres az ősi ellenség, a méheket pusztító varroa atka elleni védekezés. Sorstársaim beszámolóit hallgatva úgy tűnik, hogy idén felemásra sikeredett a kitelelés. Sok méhcsalád elpusztult, mert időközben elfogyott az élelme.

Nincs mit csodálkozni ezen, mivel a 2020-as esztendő szinte semmi bevételt nem hozott számunkra.

Nagy csapást jelentett, hogy ősszel jelentős mértékben emelkedtek a cukorárak. Márpedig a családok kiteleléséhez jelentős mennyiségű cukorra volt szükség. Az ezekben a hetekben elindított serkentő etetéshez szintén nagy mennyiségű cukorszirupot használunk fel. Mindegy, hogy mit tervezünk a jövőre vonatkozóan: akár az akác virágzásának idejére szeretnénk erős családokat nevelni, akár műrajokat kívánunk értékesíteni, most mindenképpen rendszeresen etetnünk kell.

Továbbra is az a helyzet, hogy a kárpátaljai méhészek éves bevételük 75–80 százalékát eladott műrajokból nyerik?

– Ez igaz, ám gyorsan tegyük hozzá, hogy egyre több a nehézség az értékesítés terén – válaszol Bíró Ferenc, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége méhészeti tagozatának vezetője.

– Mivel a kedvezőtlen időjárás miatt az elmúlt esztendő szinte valamennyi ukrajnai méhésznek csak ráfizetést hozott, így a műrajok iránti kereslet is erősen megcsappant.

Mostanság ugyan mutatkozik némi érdeklődés, ám félő, hogy az eladási árak alacsony szinten maradnak.

Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Ismerve a kárpátaljai agráriumban zajló folyamatokat, bizonyára a méhlegelők vonatkozásában is nagy változásoknak lehetünk tanúi.

– És egyben elszenvedői is. Legalábbis mi méhészek így érezzük. Egyre több tőkeerős agrárholding működik megyénkben, amelyek a kukoricatermesztést helyezik előtérbe. Ám a technológiájuk annyira vegyszerközpontú, hogy jobb, ha a méheink még a tábláik közelébe sem mennek. Szerencsére a napraforgó a nagyüzemek másik favorizált növénye. Hasznos rovarjaink ezekről a táblákról mind virágport, mind nektárt bőségesen tudnak gyűjteni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.