0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szerelem a tányéron

Vannak olyan fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök, amelyekről már az ókor óta az a hír járja, hogy felébresztik az érzékeket. A belőlük készült ételek igazi örömöt jelentenek a test és a lélek számára, vallják a téma kutatói.

Az afrodiziákum vagy vágyfokozó olyan anyag, amely a hiedelmek szerint élénkíti a szerelmi vágyat és aktivitást. A természetben sok ilyen gyümölcs, fűszer és zöldség megtalálható.

A hatásmechanizmusuk igen eltérőek és sok esetben tudományosan nem is bizonyítottak, viszont évszázadok óta rendületlenül hisznek benne.

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

Számos évszázados étel- és ital recept létezik, amelyek szerelmi bájitalként váltak híressé, hiszen a férfiakhoz is a hasukon keresztül vezet a legrövidebb út, tartja a mondás.

Az afordiziákum szakértői szerint mindenképpen érdemes szem előtt tartani például vacsorakészítéskor a hozzávalók ezen tulajdonságát, ha az a célunk, hogy beindítsuk az estét.

A szamócával nem foghatunk mellé, a kutatók szerint

nemcsak finom ízének és buja formájának köszönhetjük huncutságunkat, ha fogyasztunk belőle, hanem magas cinktartalmának is.

Ugyanis a szamócában található apró magvaknak magas a cinktartalma befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ha a cink szintje megnő, akkor a férfiak és a nők is sokkal jobban kívánják majd a szerelmes összebújást.

Az articsókáról a régi herbáriumokban azt lehet olvasni, hogy

„természetesen módon felbujtja a házassági műveletet”, és nyersen vagy főve olajjal és borssal kell fogyasztani, hogy „fokozzák a házassági tevékenységet”.

A növény már az ókorban kifinomult afrodiziákumként szerzett hírnevet, fontos szerelmi étek volt, a reneszánsz korban tenyésztett fajták finom íze drága csemegévé tette. Ehetjük nyersen, főzve, párolva, pácolva és sós lében elkészítve. Az articsóka kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények között. Cinarint tartalmaz, amely védi a májat és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

A bazsalikom csodás illatú, aromás gyógynövény, amely javítja a vérkeringést, erősíti a testet és a serkenti a pozitív érzéseket., az étvágyat, javítja a hangulatot és erőt ad. Antibakteriális, antidepresszáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Afrodiziákumként izgató hatást tulajdonítanak neki teaként, illetve fűszerként egyaránt.

A bazsalikom tökéletes salátákhoz, paradicsomhoz, sajthoz, tésztához, hideg és meleg ételekhez. Sokféle változata van. A kertben és a konyha ablakpárkányán egyaránt termeszthető, így egész évben elérhető. Ne feledjünk egy egy-egy levelet a vacsorára feltálalt fogások tetejére dobni!

A padlizsán a 14. században érkezett Európába dísznövényként. Kezdetben ételként való felhasználását nagy bizalmatlanság övezte,

Angliában például „őrült almának” nevezték. Idővel azonban megbecsülték ízét és egészségre gyakorolt előnyeit.

Úgy gondolták, hogy a padlizsán fogyasztása biztosítja a test hosszú élettartamát és funkcióinak tökéletes működését. Valószínűleg ekkor kezdték használni rá a szerelem körte elnevezést. Jó hatással van a szív-érrendszerre, a benne lévő fitotápanyagok pedig felpörgeti az agyi üzenetátadást, ezért is sorolják a nemi vágykeltők közé.

A spárga már az ókorban az egyik legerősebb afrodiziákumnak számított, a rómaiak esküdtek jótékony vágykeltő hatására. Olyan szempontból igazuk volt, hogy rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a B6-vitamin és a folsav segíthet a nemi vágy felkeltésében, benne lévő E-vitamin pedig serkenti a nemi hormonok termelődését. Nem lehet véletlen, hogy sokan rajonganak érte.

A lestyánt a középkor óta tartják a szerelem szimbólumának, afrodiziákumnak. Ősrégi magyar fűszer, régen minden falusi kertben megtalálható volt, mind friss, mind szárított formában találkozhattunk vele.

Régen az ifjú arák a fürdővizükbe szórtak belőle a nászéjszakájuk előtt, hogy a férjük minél kívánatosabbnak találja őket.

Állítólag ugyanezt a hatást érhetjük el, ha az ételeket fűszerezzük lestyánnal, a fűszernövény fiatal leveleivel ízesített levesek nemcsak fenségesek, hanem vérforralóak is. A legtöbb szerelmes ital összetevője. Régi legendák és hiedelmek szerint azt ajánlották, hogy a szerelmének mélyen a szemébe nézve kell kínálni az italkeveréket, és a hatás garantált! Gyógynövényként gyomorerősítőként, emésztésserkentőként, vizelethajtóként, alkohol és nikotinmérgezés enyhítésére szolgáló szerként is használatos.

Gondolkodott már azon, hogy a leánybúcsúban miért árulnak petrezselymet? Mert az egyik legelterjedtebb afrodiziákumról van szó. Nem csak szép dekoráció, de tele van vágyfokozó tulajdonságokkal! Ennek az élénkzöld gyógynövénynek gazdag magnézium-, kalcium-, mangán- és káliumtartalma, és tartalmaz béta-karotint, B12-vitamint, C-vitamint, A-vitamint és K-vitamint. A gyökerek különösen jó kalciumforrást jelentenek. Erős antioxidáns, természetes gombaölő, antibakteriális és vizelethajtó.

A zöldség apioltartalma serkentően hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz a férfiak nagy örömére.

A legújabb felfedezés ebben a témában, a görögdinnye! Friss kutatások szerint természetes potencianövelőként hathat. Ennek oka az lehet, hogy ebben a gyümölcsben sokkal több citrullin nevű aminosav található, mint azt korábban gondolták. A citrullin a különböző potenciazavarokat kezelő gyógyszerekhez hasonló módon hat a vérerek tágulására és ernyedésére. Lehet, hogy ezért jelenik meg évről-évre egyre korábban a piacokon?

Afrodiziákumként elhíresült még a zeller, a bors, az avokádó, a ginzeng, a csokoládé, a gránátalma , a chili, a gyömbér … és folytathatnánk még a sort. Egy biztos, ezek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek nagyon egészségesek, és ha fogyasztunk belőle mindenképpen jól járunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu