Back to top

Szerelem a tányéron

Vannak olyan fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök, amelyekről már az ókor óta az a hír járja, hogy felébresztik az érzékeket. A belőlük készült ételek igazi örömöt jelentenek a test és a lélek számára, vallják a téma kutatói.

Az afrodiziákum vagy vágyfokozó olyan anyag, amely a hiedelmek szerint élénkíti a szerelmi vágyat és aktivitást. A természetben sok ilyen gyümölcs, fűszer és zöldség megtalálható.

A hatásmechanizmusuk igen eltérőek és sok esetben tudományosan nem is bizonyítottak, viszont évszázadok óta rendületlenül hisznek benne.

Az afrodiziákum szó Aphrodité görög istennő nevéből származik, aki a mitológia szerint a szerelem, a nemi vágy és a termékenység úrnője volt. Léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása afrodiziákumként hat az emberi szervezetre.

A szamócával nem foghatunk mellé

Számos évszázados étel- és ital recept létezik, amelyek szerelmi bájitalként váltak híressé, hiszen a férfiakhoz is a hasukon keresztül vezet a legrövidebb út, tartja a mondás.

Az afordiziákum szakértői szerint mindenképpen érdemes szem előtt tartani például vacsorakészítéskor a hozzávalók ezen tulajdonságát, ha az a célunk, hogy beindítsuk az estét.

A szamócával nem foghatunk mellé, a kutatók szerint

nemcsak finom ízének és buja formájának köszönhetjük huncutságunkat, ha fogyasztunk belőle, hanem magas cinktartalmának is.

Ugyanis a szamócában található apró magvaknak magas a cinktartalma befolyásolja a tesztoszteron jelenlétét a testben, ha a cink szintje megnő, akkor a férfiak és a nők is sokkal jobban kívánják majd a szerelmes összebújást.

Az articsókáról a régi herbáriumokban azt lehet olvasni, hogy

"természetesen módon felbujtja a házassági műveletet", és nyersen vagy főve olajjal és borssal kell fogyasztani, hogy "fokozzák a házassági tevékenységet".

A növény már az ókorban kifinomult afrodiziákumként szerzett hírnevet, fontos szerelmi étek volt, a reneszánsz korban tenyésztett fajták finom íze drága csemegévé tette. Ehetjük nyersen, főzve, párolva, pácolva és sós lében elkészítve. Az articsóka kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények között. Cinarint tartalmaz, amely védi a májat és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Az articsóka már az ókorban híres szerelmi étel volt

A bazsalikom csodás illatú, aromás gyógynövény, amely javítja a vérkeringést, erősíti a testet és a serkenti a pozitív érzéseket., az étvágyat, javítja a hangulatot és erőt ad. Antibakteriális, antidepresszáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Afrodiziákumként izgató hatást tulajdonítanak neki teaként, illetve fűszerként egyaránt.

A bazsalikom tökéletes salátákhoz, paradicsomhoz, sajthoz, tésztához, hideg és meleg ételekhez. Sokféle változata van. A kertben és a konyha ablakpárkányán egyaránt termeszthető, így egész évben elérhető. Ne feledjünk egy egy-egy levelet a vacsorára feltálalt fogások tetejére dobni!

A padlizsánt szerelem körtének is nevezték

A padlizsán a 14. században érkezett Európába dísznövényként. Kezdetben ételként való felhasználását nagy bizalmatlanság övezte,

Angliában például "őrült almának" nevezték. Idővel azonban megbecsülték ízét és egészségre gyakorolt előnyeit.

Úgy gondolták, hogy a padlizsán fogyasztása biztosítja a test hosszú élettartamát és funkcióinak tökéletes működését. Valószínűleg ekkor kezdték használni rá a szerelem körte elnevezést. Jó hatással van a szív-érrendszerre, a benne lévő fitotápanyagok pedig felpörgeti az agyi üzenetátadást, ezért is sorolják a nemi vágykeltők közé.

A spárga már az ókorban az egyik legerősebb afrodiziákumnak számított, a rómaiak esküdtek jótékony vágykeltő hatására. Olyan szempontból igazuk volt, hogy rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a B6-vitamin és a folsav segíthet a nemi vágy felkeltésében, benne lévő E-vitamin pedig serkenti a nemi hormonok termelődését. Nem lehet véletlen, hogy sokan rajonganak érte.

A lestyán nem csak a levesben, a fürdővízben is hatásos

A lestyánt a középkor óta tartják a szerelem szimbólumának, afrodiziákumnak. Ősrégi magyar fűszer, régen minden falusi kertben megtalálható volt, mind friss, mind szárított formában találkozhattunk vele.

Régen az ifjú arák a fürdővizükbe szórtak belőle a nászéjszakájuk előtt, hogy a férjük minél kívánatosabbnak találja őket.

Állítólag ugyanezt a hatást érhetjük el, ha az ételeket fűszerezzük lestyánnal, a fűszernövény fiatal leveleivel ízesített levesek nemcsak fenségesek, hanem vérforralóak is. A legtöbb szerelmes ital összetevője. Régi legendák és hiedelmek szerint azt ajánlották, hogy a szerelmének mélyen a szemébe nézve kell kínálni az italkeveréket, és a hatás garantált! Gyógynövényként gyomorerősítőként, emésztésserkentőként, vizelethajtóként, alkohol és nikotinmérgezés enyhítésére szolgáló szerként is használatos.

Gondolkodott már azon, hogy a leánybúcsúban miért árulnak petrezselymet? Mert az egyik legelterjedtebb afrodiziákumról van szó. Nem csak szép dekoráció, de tele van vágyfokozó tulajdonságokkal! Ennek az élénkzöld gyógynövénynek gazdag magnézium-, kalcium-, mangán- és káliumtartalma, és tartalmaz béta-karotint, B12-vitamint, C-vitamint, A-vitamint és K-vitamint. A gyökerek különösen jó kalciumforrást jelentenek. Erős antioxidáns, természetes gombaölő, antibakteriális és vizelethajtó.

A zöldség apioltartalma serkentően hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz a férfiak nagy örömére.

A görögdinnye is beállt a sorba

A legújabb felfedezés ebben a témában, a görögdinnye! Friss kutatások szerint természetes potencianövelőként hathat. Ennek oka az lehet, hogy ebben a gyümölcsben sokkal több citrullin nevű aminosav található, mint azt korábban gondolták. A citrullin a különböző potenciazavarokat kezelő gyógyszerekhez hasonló módon hat a vérerek tágulására és ernyedésére. Lehet, hogy ezért jelenik meg évről-évre egyre korábban a piacokon?

Afrodiziákumként elhíresült még a zeller, a bors, az avokádó, a ginzeng, a csokoládé, a gránátalma , a chili, a gyömbér ... és folytathatnánk még a sort. Egy biztos, ezek a zöldségek, gyümölcsök és fűszerek nagyon egészségesek, és ha fogyasztunk belőle mindenképpen jól járunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A bogarak "halálra pisiltetése" lehet az új kártevőirtó módszer

Annak felfedezése, hogy mely hormonok szabályozzák a bogarak veséjében a vizeletképződést, egy napon segíthet a kártevő rovarok, elsősorban a bogarak elleni környezetkímélőbb védekezés kifejlesztésében - jelentették kutatók.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.