Back to top

A Microsoft alapítója Amerika legnagyobb földtulajdonosa

Miért vásárol Bill Gates, a Microsoft alapítója, a világ negyedik leggazdagabb embere termőföldet. Újságírók hónapok óta keresik a kérdésre a választ. A filantróp Gates a Redditen válaszolt – magyarázata meglehetősen zavaros.

Az év elején egy oknyomozó újságíró, Eric O’Keefe, a Landreport.comtól felderítette, hogy az Egyesült Államok legnagyobb földtulajdonosa a Microsoft társalapítója, Bill Gates.

Cikkében felhívta a figyelmet, hogy a gazdák jelentős része nem saját, hanem bérelt földön folytat mezőgazdasági tevékenységet.

Idézte Bruce Sherrick, az Illinois-i Egyetem (Urbana-Champaign) agrárgazdasági professzora véleményét, miszerint a középnyugati termőföldek mintegy 60 százalékát a tulajdonosok bérbe adják. A földtulajdonosok között pedig lehetnek olyan befektetők, mint Gates.

Fotó: pixabay.com
A befektetők pedig azért kedvelik a földet, mert bizonytalan időkben pénzügyi stabilitást kínálnak, az ára jobbára a tőzsdei mozgásokkal ellentétes.

De termőföldet Amerikában sem könnyű vásárolni, Gates különféle befektetői csoportokon keresztül tett szert ennyi földre.

Az idézett cikk sajtóértesülésekre alapozva állítja, hogy Gates termőföld-birodalmát többnyire a Cottonwood Ag Management nevű Cascade leányvállalat irányítja. De a részletek homályosak, és nincs bizonyíték arra, hogy a milliárdos termőföldvásárlási tevékenységét más vezérli, mint a jól diverzifikált portfolió vágya.

A Gates házaspár tulajdonában a O’Keefe cikkének megjelenésekor 268984 acre (108853,91 hektár) termőföld volt.

A közelmúltban Bill Gates zavaros választ adott arra, miért is vásárolt annyi termőföldet, hogy jelen pillanatban ő Amerika legnagyobb földtulajdonosa.

Gates, aki eddig hárította az újságírók ezirányú kérdéseit, az éghajlatváltozásról szóló új könyvének népszerűsítésére tartott „kérdezz-felelek” találkozón a Reddit közösségi weboldalon egy kérdező „csőbe húzta”.

- Hé Bill – írta a redditor - miért vásárol annyi termőföldet?

Gates válaszát a fururism.com szerint elég nehéz volt követni:

Bill Gates a 2020-as, Szingapúrban rendezett Fintech Fesztiválon
Fotó: Wikimedia Commons
„A befektetési csoportom ezt választotta”

„Nem kapcsolódik a klímához.”

„A mezőgazdasági szektor fontos”

„A nagyobb termőképességű vetőmagokkal elkerülhetjük az erdőirtást, és segíthetünk Afrikának kezelni az éghajlati nehézségeket, amelyekkel szembesülnek.”

„Nem világos, hogy mitől lehetnek olcsók a bioüzemanyagok, de ha olcsók, akkor megoldhatják a légiközlekedés és a teherautók kibocsátását” - írta Gates.

Háttér:

Bill Gates amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, feltaláló, filantróp, a világ negyedik leggazdagabb embere. A Microsoft cég alapítójaként és tulajdonosaként Bill Gates fontos szerepet játszott a számítógép-ipar történetében, olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows. A cég vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le, tanácsadóként tevékenykedik a cég jelenlegi igazgatója mellett. Gates idejét leginkább a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

Forrás: 
futurism.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd forintból folytatódhat a Településfásítási Program

Sikeres a kormány Településfásítási Programja, hiszen olyan közösségkovácsoló kezdeményezésről van szó, amelyben csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte.

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek

Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Kiváltható-e a silókukorica?

Hogyan hat a klímaváltozás a takarmánytermesztésre, illetve a mérsékelten szárazságtűrő silókukorica mellett milyen egyéb kultúrákhoz fordulhatunk? Cikkünkben megvilágítjuk a probléma mibenlétét, és a szárazságtűrő alternatívákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre is választ adunk.

Az ideálisnál kevesebb csapadék valószínű

A héten még marad a mérsékelten meleg idő, pénteken újabb hidegfronttal, az ideálisnál kevesebb csapadékkal. A jövő hét elejétől várható jelentős melegedés, ami tovább gyorsítja a természetes vegetáció és a kultúrnövényeink fejlődését. A talaj fölső rétege sokfelé, főleg az ország középső részén száraz, így a meleg mellé csapadék is kellene, de ebből csak kevés helyen várható kellő mennyiség.

Francia-belga „határvitát” generált a traktorral járó farmer

Egy helyi történelemrajongó az erdőben sétálva vette észre, hogy a két ország közötti határvonalat jelölő kőtömböt 2,29 méterrel elmozdították - adta hírül a BBC News. A belga gazda, akit feltehetőleg zavart a traktor útjában lévő határkő, áthelyezte azt Franciaország területére.

New York nem kér a robot rendőrkutyákból, de a legelőkön még jó szolgálatot tehetnek

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a rendőrök által Digidog-nak nevezett robot gyártójával.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Tartós és vonzó megjelenés: Indul a Kubota traktor második generációja

A Kubota márka folyamatosan arra törekszik, hogy a legjobb megoldásokat kínálja a felmerülő igényekre. Ennek szellemében vezeti be a japán gyártó két teljesen új kompakt traktor-szériáját a piacra. Mindkét új gépcsalád az V. fokozatú emissziós szabványnak megfelelő Kubota motorokkal van felszerelve, a karosszéria és a kezelőfedélzet pedig friss, vonzó megjelenést kapott.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.