0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Microsoft alapítója Amerika legnagyobb földtulajdonosa

Miért vásárol Bill Gates, a Microsoft alapítója, a világ negyedik leggazdagabb embere termőföldet. Újságírók hónapok óta keresik a kérdésre a választ. A filantróp Gates a Redditen válaszolt – magyarázata meglehetősen zavaros.

Az év elején egy oknyomozó újságíró, Eric O’Keefe, a Landreport.comtól felderítette, hogy az Egyesült Államok legnagyobb földtulajdonosa a Microsoft társalapítója, Bill Gates.

Cikkében felhívta a figyelmet, hogy a gazdák jelentős része nem saját, hanem bérelt földön folytat mezőgazdasági tevékenységet.

Idézte Bruce Sherrick, az Illinois-i Egyetem (Urbana-Champaign) agrárgazdasági professzora véleményét, miszerint a középnyugati termőföldek mintegy 60 százalékát a tulajdonosok bérbe adják. A földtulajdonosok között pedig lehetnek olyan befektetők, mint Gates.

A befektetők pedig azért kedvelik a földet, mert bizonytalan időkben pénzügyi stabilitást kínálnak, az ára jobbára a tőzsdei mozgásokkal ellentétes.

De termőföldet Amerikában sem könnyű vásárolni, Gates különféle befektetői csoportokon keresztül tett szert ennyi földre.

Az idézett cikk sajtóértesülésekre alapozva állítja, hogy Gates termőföld-birodalmát többnyire a Cottonwood Ag Management nevű Cascade leányvállalat irányítja. De a részletek homályosak, és nincs bizonyíték arra, hogy a milliárdos termőföldvásárlási tevékenységét más vezérli, mint a jól diverzifikált portfolió vágya.

A Gates házaspár tulajdonában a O’Keefe cikkének megjelenésekor 268984 acre (108853,91 hektár) termőföld volt.

A közelmúltban Bill Gates zavaros választ adott arra, miért is vásárolt annyi termőföldet, hogy jelen pillanatban ő Amerika legnagyobb földtulajdonosa.

Gates, aki eddig hárította az újságírók ezirányú kérdéseit, az éghajlatváltozásról szóló új könyvének népszerűsítésére tartott „kérdezz-felelek” találkozón a Reddit közösségi weboldalon egy kérdező „csőbe húzta”.

– Hé Bill – írta a redditor – miért vásárol annyi termőföldet?

Gates válaszát a fururism.com szerint elég nehéz volt követni:

„A befektetési csoportom ezt választotta”

„Nem kapcsolódik a klímához.”

„A mezőgazdasági szektor fontos”

„A nagyobb termőképességű vetőmagokkal elkerülhetjük az erdőirtást, és segíthetünk Afrikának kezelni az éghajlati nehézségeket, amelyekkel szembesülnek.”

„Nem világos, hogy mitől lehetnek olcsók a bioüzemanyagok, de ha olcsók, akkor megoldhatják a légiközlekedés és a teherautók kibocsátását” – írta Gates.

Háttér:

Bill Gates amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, feltaláló, filantróp, a világ negyedik leggazdagabb embere. A Microsoft cég alapítójaként és tulajdonosaként Bill Gates fontos szerepet játszott a számítógép-ipar történetében, olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows. A cég vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le, tanácsadóként tevékenykedik a cég jelenlegi igazgatója mellett. Gates idejét leginkább a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

Forrás: futurism.com