0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Új stratégia a biztonságos és tiszta turizmusért

A koronavírus járvány súlyosan érintette a turisztikai ágazatot. Európának továbbra is első számú turisztikai célpontnak kell maradnia, ezért biztonságos, tiszta és fenntartható turizmusra van szükség. Biztonságos utazásokra vonatkozó kritériumrendszernek, közös oltási bizonyítványnak és uniós vállalati higiéniai tanúsítási címkének is szerepelnie kell az új uniós turizmus-stratégiában.

Az Európai Parlament múlt heti ülésén a képviselők a fenntartható turizmus uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást fogadtak el, amelyben leszögezik: a koronavírus-járvány megbénította az uniós turisztikai ágazatot, ahol a 27 millió munkahelyből hatmillió veszélyben forog, miközben az ágazat az uniós GDP mintegy tíz százalékáért felelős.

Ezért sürgetik a tagállamokat, hogy ezt a szektort is vegyék be a nemzeti helyreállítási tervükbe, és fontolják meg az ágazatra vonatkozó átmeneti áfa-csökkentést.

A járvány miatt az utazók igényei a biztonságos, tiszta és fenntarthatóbb turizmus irányába mozdultak el, fogalmaz a Parlament, és felszólítja a tagállamokat, hogy haladéktalanul kezdjenek el közös kritériumokat alkalmazni a biztonságos utazásra. Ezek között

az indulás előtti tesztelésre vonatkozó közös egészségvédelmi protokollnak is szerepelnie kellene, valamint annak az előírásnak is, hogy karantén csak végső esetben alkalmazható.

A közös oltási bizonyítvány megkönnyítené az utazást, és azt PCR-vizsgálat és karantén helyett lehetne elfogadni, javasolják a képviselők. Az új bizonyítványnak tekintettel kell lennie a magánélethez és adatvédelemhez való jogra, és attól fogva lehetne alkalmazni, amikor már elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a beoltott személyek nem adják tovább a fertőzést.

Az állásfoglalás emellett uniós higiéniai tanúsítási címke bevezetésére is ösztönzi az Európai Bizottságot. A címke igazolná, hogy a vállalatok megfelelnek a koronavírus-fertőzés megelőzésére és leküzdésére vonatkozó higiéniai minimum előírásoknak, és segítene a turisztikai ágazatba vetett bizalom helyreállításában.

A képviselők üdvözlik a  Re-open EU portál elindítását és

sürgetik a tagállamokat, hogy világosan tájékoztassák a Bizottságot a szabad mozgásra vonatkozó jövőbeli korlátozások alkalmazásáról vagy megszüntetéséről.

A képviselők hangsúlyozzák, a járvány utáni helyzetre készülve az Európai Bizottságnak a 2010-es turisztikai stratégiától eltérően kell megközelítenie az ágazati terveket ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ első számú turisztikai célpontja maradjon. Az állásfoglalás végül javasolja egy Európai Turisztikai Ügynökség felállítását, amely népszerűsítené az európai márkát, biztosítaná a legfrissebb adatokat, segítene a kis- és középvállalkozásoknak az uniós források elérésében, és támogatná az ágazatot a jövőbeli válságokra való felkészülésben.

Forrás: euparl.hu