Back to top

Csőtörés következmények nélkül – a telefonunk mutatja, hol a hiba

A vízcsövek törése és szivárgása néhány perc alatt egy egész lakást, házat, gazdasági épületet tönkretehet. Ha a tulajdonosok, gazdák nincsenek a helyszínen, és nincs, aki megszakítsa a vízellátást, a veszteségek óriásiak lehetnek. Egy izraeli mérnök és feltaláló megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Moshe Ravid mérnök létrehozott egy mesterséges intelligencia-alapú vízmérőt, amelyet WINT-nek (Water Intelligence ) nevezett el, miután egy csőrepedés következtében a víz az egész házát elöntötte.

A WINT az épület csőrendszerével integrált vízmérő.

A mesterséges intelligencia használatának köszönhetően a készülék "megtanulja", hogyan néz ki általában a vízáramlás a csöveken keresztül, felismeri az anomáliákat és szükség esetén automatikusan leállítja a vízellátást az áradások megelőzése érdekében .

Az adatok az okostelefon alkalmazással bármikor leolvashatóak. A mérő a mobilhálózaton keresztül kommunikál a felhővel, és valós idejű elemzéseket és szükség esetén riasztásokat ad.

WINT Water Intelligence: Prevent Water Damage on Construction Sites with Artificial Intelligence

A technológia már elérhető és használja például a Microsoft, a HP és a Mastercard is. Noha ezt a technológiát eredetileg magánlakások és egyéni felhasználók számára fejlesztették ki, évek óta népszerű a vállalatok és gazdaságok körében, amelyek nemcsak az épületük károsodásának megakadályozását, hanem a vízpazarlás csökkentését is szeretnék elérni.

Szakemberek szerint az izraeli start up előnye a versenytársak megoldásaival szemben, hogy a WINT

nemcsak a kis lakóházakban és lakásokban kialakuló vízszivárgásokat képes kezelni, hanem a nagy irodaházak, termelőüzemek és építkezések szennyvízrendszereinek működését is.

A vízkészletek kimerülése miatt minden eddiginél fontosabb a fogyasztás és a pazarlás csökkentése. Még egy kicsi vagy lassú szivárgás is sok vizet pazarolhat el, de egy 3 milliméteres repedés a csőben napi 946 liter víz elvesztését jelenthet el az American Water Resources szerint.

A háztartásokban a víz 25 százaléka olyan kisebb hibák miatt folyik el, mint a szivárgó WC vagy a csöpögő csap, a WINT lehetővé teszi ezeknek a veszteségeknek a korlátozását annak jelzésével, hogy a víz hol "távozik" a rendszerből. Ez nagy pénzügyi megtakarítás, ugyanakkor víztakarékosság is, amely pozitív hatással van a természeti környezetre, magyarázza a feltaláló.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására

Megjelent az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program IV. ütemének pályázati felhívása, melyre óvodák, általános- és középiskolák jelentkezését várják 2022. január 30-ig. A programnak köszönhetően idén összesen 120 új óvoda- és iskolakert létrehozása valósulhat meg - jelentette be a minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Számos ágazatban alkalmazhatók

A drónok nemcsak hasznosak, de egyre népszerűbbek is a precíziós gazdálkodásban. Jelentősen megkönnyítik a munkavégzést úgy, hogy közben számos adatot gyűjthetünk az adott növénykultúrákról. De nemcsak a mezőgazdaságban, a vadgazdálkodásban is remekül alkalmazhatók a kiegészítő eszközök segítségével. Túlzások nélkül kijelenthető, a jövő eszköze lehet a modern gazdálkodásban.

Precíziós technikák a szőlőtermesztésben

Napjainkban leginkább a szántóföldi kultúrákban alkalmazzák a precíziós gazdálkodás elemeit, de a kertészeti ágazatokban is terjednek az új módszerek, így a szőlőtermesztésben is egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások. A precíziós módszerek egyszerre szolgálják a környezetterhelés mérséklését, a munkaerőhiány kezelését, valamint a termés mennyiségének növelését és minőségének javítását.

Megtisztul a Tétényi-fennsík

Együtt megtisztítják a Tétényi-fennsíkot az évtizedekkel ezelőtt otthagyott építési és azóta gyűlő egyéb hulladékoktól a Budapesti Közművek (BKM) Nonprofit Zrt. kertészeti és hulladékgazdálkodási szakemberei - tájékoztatta a közműtársaság csütörtökön az MTI-t.

Teremtett világunk megóvása közös felelősségünk

Az elmúlt évtizedben 82 új, országos jelentőségű, védett természeti terület létesült összesen 4 107 hektár kiterjedéssel – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Autókról – más szemszögből

Rengeteg gépjárművekre szakosodott hírcsatorna áll rendelkezésünkre, ha mindenféle adatokkal szeretnénk tudásszomjunkat csillapítani. Én kicsit általánosabban kívánok beszélni a jelenlegi lehetőségekről, majd kicsit kitérnék a sajátos felhasználású, illetve általános használatú kistehergépjárművekre.

Irán világelső lesz az almaexportban?

Irán hamarosan világelső lehet a friss almaexportban, ezt mutatják az előző évi termelési és export adatok.