Back to top

Csőtörés következmények nélkül – a telefonunk mutatja, hol a hiba

A vízcsövek törése és szivárgása néhány perc alatt egy egész lakást, házat, gazdasági épületet tönkretehet. Ha a tulajdonosok, gazdák nincsenek a helyszínen, és nincs, aki megszakítsa a vízellátást, a veszteségek óriásiak lehetnek. Egy izraeli mérnök és feltaláló megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Moshe Ravid mérnök létrehozott egy mesterséges intelligencia-alapú vízmérőt, amelyet WINT-nek (Water Intelligence ) nevezett el, miután egy csőrepedés következtében a víz az egész házát elöntötte.

A WINT az épület csőrendszerével integrált vízmérő.

A mesterséges intelligencia használatának köszönhetően a készülék "megtanulja", hogyan néz ki általában a vízáramlás a csöveken keresztül, felismeri az anomáliákat és szükség esetén automatikusan leállítja a vízellátást az áradások megelőzése érdekében .

Az adatok az okostelefon alkalmazással bármikor leolvashatóak. A mérő a mobilhálózaton keresztül kommunikál a felhővel, és valós idejű elemzéseket és szükség esetén riasztásokat ad.

WINT Water Intelligence: Prevent Water Damage on Construction Sites with Artificial Intelligence

A technológia már elérhető és használja például a Microsoft, a HP és a Mastercard is. Noha ezt a technológiát eredetileg magánlakások és egyéni felhasználók számára fejlesztették ki, évek óta népszerű a vállalatok és gazdaságok körében, amelyek nemcsak az épületük károsodásának megakadályozását, hanem a vízpazarlás csökkentését is szeretnék elérni.

Szakemberek szerint az izraeli start up előnye a versenytársak megoldásaival szemben, hogy a WINT

nemcsak a kis lakóházakban és lakásokban kialakuló vízszivárgásokat képes kezelni, hanem a nagy irodaházak, termelőüzemek és építkezések szennyvízrendszereinek működését is.

A vízkészletek kimerülése miatt minden eddiginél fontosabb a fogyasztás és a pazarlás csökkentése. Még egy kicsi vagy lassú szivárgás is sok vizet pazarolhat el, de egy 3 milliméteres repedés a csőben napi 946 liter víz elvesztését jelenthet el az American Water Resources szerint.

A háztartásokban a víz 25 százaléka olyan kisebb hibák miatt folyik el, mint a szivárgó WC vagy a csöpögő csap, a WINT lehetővé teszi ezeknek a veszteségeknek a korlátozását annak jelzésével, hogy a víz hol "távozik" a rendszerből. Ez nagy pénzügyi megtakarítás, ugyanakkor víztakarékosság is, amely pozitív hatással van a természeti környezetre, magyarázza a feltaláló.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.