0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Ki mondta, hogy egy növény nem mozoghat? – Automatizált vertikális növénytermesztő rendszer

Kevesebb munkás, kisebb energiafelhasználás, hatékonyabb térkihasználás, csökkenő szállítási költségek. Mindezeket az előnyöket a legújabb vertikális növénytermesztő rendszer gyártója ígéri. A lényeg, hogy a növényeket az aktuális állapotuk szerint mozgatják az épületben.

Az automatizált raktárrendszereiről ismert Swisslog a vertikális növénytermesztést is hasonlóan képzeli el.

Nem kell hozzá speciális épület, a hajtatóház bármilyen régi raktárépületben, elhagyott irodaházban is kialakítható.

Vagyis közel a felhasználás helyéhez, ami a szállítási költségeket csökkentheti.

A kifejezetten az ágazat számára kifejlesztett rugalmasan alakítható rendszerben egy-egy polcos egység több tálca növényt tartalmaz. Az emeletek száma a növény növekedési magasságának a függvénye. A polcos egységeket a zárt térben a növények víz-, tápanyag- és fényigénye alapján mozgatják. Más helyen van tehát az ültetés, a csírázás, a növekedési fázis és a betakarítás. Az kiürült egységeket pedig karbantartás után az automata rendszer újra az ültetési helyszínre navigálja.

Dr. Christian Baur, a Swisslog vezérigazgatója elmondta:

„Azzal, hogy a vertikális gazdálkodásban automatizálási technológiát alkalmazunk, hozzájárulhatunk az élelmiszerellátási lánc megerősítéséhez,

az elhagyott városi épületek növénytermesztő létesítményekké alakításával pedig a szennyezés csökkentéséhez, és ami a legfontosabb, megszüntethetjük az élelmiszer-sivatagokat.”

Míg az előrejelzések szerint a vertikális gazdálkodás globális piaca növekedni fog, sok művelet továbbra is csak korlátozott számú növény termesztésére képes.

Ahogy arról Markus Schmidt, a Swisslog Americas elnöke beszélt,

az automatizálás nyújtotta költséghatékonyság nélkül a vertikális gazdálkodás nem lesz nyereséges, vagy csak a jelenlegi szinten marad, azaz csak piaci réseket tölt ki.

A vertikális gazdálkodás logisztikai megközelítésével mind alapterületében, mind magasságában nagyobb helyeken is megoldható a növénytermesztés.

A cég szerint a rendszer előnyei a következők:

  • A termesztési folyamat és a tálcák mozgatása automatizált.
  • Különböző típusú helyiségekbe telepíthető (például elhagyott raktárak a városközpontokban, kihasználatlan területek irodaházakban vagy új, erre a célra épített létesítmények).
  • Alacsony a betakarítási, ültetési és logisztikai munkaerőigény (költségcsökkentés).
  • A világítási rendszer optimalizálásával csökken az energiafelhasználás.
  • Az egyedi térgazdálkodási elrendezéssel csökken az üzem gondozásának költsége.
  • Az értékesítés helyéhez közeli termesztés csökkenti a szállítási költségeket.
Forrás: roboticsandautomationnews.com