Back to top

Mi a szépsége a vadászatnak?

A vadászat sokrétűsége sokak számára ismeretlen. Egyebek mellett jogi, gazdálkodási, etikai, biológiai, természetvédelmi és hagyományismeret is szükséges megismeréséhez, elsajátításához, azonban hosszú évek múltán is mindig tud valami újat mutatni, tanítani az erdő, a vad, a természet. Lehet szeretni, megvetni vagy ítélkezni felette, de egy biztos, nélkülözhetetlen az ökoszisztéma fenntartásához.

MMG - Véreb a meglőtt vad nyomában

A vadászat idején készült fotókat ide kattintva tekintheti meg.

A videó első részét itt tekintheti meg.

A film második részének sem a vadászat népszerűsítése a célja, hanem maga az objektivitás.

Ebben a részben bemutatjuk, hogy a vadásznak milyen kötelezettségei vannak abban az esetben, ha vadat sebez, rávilágítunk egy-egy vadászati módra, betekintést nyerhetünk a hivatásos vadászok munkájába, ismertetjük hű társaink, a vadászkutyák fontosságát, valamint a régmúltba visszatekintő vadászhagyományokból is felvillantunk néhány érdekes, ám a magyar vadászkultúrához szorosan kapcsolódó magatartási formát, tradíciót.

Engedjék meg, hogy néhány személyes gondolatot is megosszak Önökkel. A film készítése közben azon töprengtem, miként lehetne fél órában bemutatni a vadászat velejét. Hamar rá kellett döbbennem, hogy ez egy lehetetlen küldetés, így hát kiragadtam a számomra fontosnak vélt és megvalósítható lényeges elemeket úgy, hogy mindezeket közben egy történetre húztam rá.

Ebben lett segítségemre egy vadászhölgy, Mohari Barbara, akivel már korábban dolgoztam együtt, és tudtam, remek origója lesz a történetnek.

Fotó: Csatlós Norbert
Csalatkoznom nem kellett, a cselekmények egymásnak adták a stafétabotot, a környezet pedig önmagáért beszél. Az első és a második rész összességében koherens, de egymástól is elválaszthatók, külön-külön egy egységet kívánnak alkotni. De beszéljenek inkább a képsorok! Kívánom a kedves nézőknek (akár vadásznak, akár nem), hogy örömüket leljék benne, és talán némi információval is gazdagoknak, mire a stáblistához érnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Középiskolai tankönyv készült a fenntarthatóságról

Zöld Föld címmel tankönyv készült a kilenc-tizedikesek számára a fenntarthatóságról, amely az első lépés lehet afelé, hogy az ökológia önálló tantárggyá váljon. Egyebek mellett erről beszélt Áder János köztársasági elnök az idei Fenntarthatósági Témahetet megnyitó online tanórán.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Az esőerdők második legnagyobb pusztítója az Európai Unió

A Természetvédelmi Világalap felmérése és elemzése szerint közvetve az Európai Unió a második legnagyobb pusztítója az esőerdőknek azzal, hogy olyan fogyasztási cikkekre tart igényt nagy mennyiségben, ami az erdők kivágásához vezet.