Back to top

A tagok fejlődésével a tész is erősödik

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete mindig is komoly hangsúlyt helyezett a tagi szolgáltatásokra. Néhány éve pedig még inkább, a tész operatív programján keresztül a fejlesztéseket is ösztönzi, támogatja a tagoknál, hiszen ezzel alapozható meg a termelők fejlődése, ami az egységes árualap feltétele.

 

Nagypéter Sándor szerint fontos, hogy a tagok tevékenysége is fejlődjön
A tész 2019 és 2023 közötti ötéves operatív programjából mintegy 1,5 milliárd forintos fejlesztést terveznek, ennek részeként tavalyelőtt 360 millió, tavaly pedig 800 millió forintos beruházást valósítottak meg a szentesi telephelyen, illetve a tagoknál, tudtuk meg Nagypéter Sándor elnöktől.

A 800 millióból mintegy 560 millió forint származott a támogatott operatív programból.

Az önerő pedig arra kellett, hogy a meglévő 4,5 hektáros telephelyet további 3 hektárral bővítsék. Ehhez megvásárolta a DélKerTÉSZ a szomszédos, korábban nagybani piacként működött területet.

Gyorsabb, biztonságosabb

A telepi fejlesztések legnagyobb tavalyi beruházása a májusban üzembe helyezett, 499 ezer kWh-s napelempark az épületek tetőzetén. A mintegy 215 millió forintos beruházással a DélKerTÉSZ évenkénti 1,1-1,2 millió kWh villamosenergia-felhasználásának 60%-át tudják kiváltani az 1936 polikristályos napelem révén. A tész 4,5 hektáros telepének igen magas villamosenergia-felhasználása elsősorban a március közepétől december közepéig folyamatos hűtésigényből adódik, amit tovább növel a válogató- és csomagológépek, illetve egyéb kiszolgálóegységek áramszükséglete.

Az úgynevezett visszwatt-véde­lemmel ellátott rendszerben termelt energiával kizárólag a saját szükségleteiket fedezhetik, ám így is legföljebb 6-7 év alatt megtérül a 3300 négyzetméternyi napelemből álló beruházás.

A legnagyobb telepi beruházás a napelempark volt tavaly
Főként minőségbiztosítási és higiéniai okokból mintegy 1400 négyzetméteren felújították a térburkolatot, a telephelyen kívül pedig kulturált termelői-vevői parkolóhelyeket alakítottak ki. A telephelyen válogató termelők otthagyhatják autóikat, a kisebb mennyiségeket vevők pedig targoncával kivihetik az árut a szintén ott parkoló gépkocsijukba. Két épületrésszel is bővítették az ingatlant.

Fedett folyosóval (100 négyzetméter) kötötték össze a csomagolóüzemet és a kartontárolót, így a csomagolóanyag végig védett helyen van.

Ezenkívül összeépítették a tagi átvevőcsarnokot (ahol a kisebb árumennyiséget beszállító tagok válogatnak), valamint az előkészítő csarnokot, így felgyorsult a már válogatva beszállított zöldség átvétele. Vásároltak tartályládákat, elektromos targoncákat, automata pántológépeket, és megvették a harmadik nagy teljesítményű automata, ellenőrzőmérleggel felszerelt hálózógépet, amivel 700 gramm és 1,2 kilogramm közötti csomagokat készítenek lecsópaprikából. Ezzel még gördülékenyebb, és kevesebb időt vesz igénybe az évi 6 millió lecsópaprika-csomag készítése.

Élnek a lehetőséggel

Permetezőrobotokkal hatékonyabb a növényvédelem a korszerű üvegházban
Tavaly mintegy 250 millió forintot költöttek tagi fejlesztésekre, hogy javítsák a termesztés jövedelmezőségét és a termés minőségét. A tagi beruházásokat szigorú belső pályáztatás előzi meg, emelte ki az elnök. A tész pályázati bizottsága véleményezi, hogy szükség van-e a termelő által javasolt fejlesztésre, az valóban a termelést szolgálja-e. A döntést az igazgatóság hozza meg, azt azonban a végén az Agrárminisztériumnak kell jóváhagynia.

Tavaly egyebek közt hat Trutina növénymérleget, tizennégy mű­velőkocsit, higiéniai megfontolásból tízezer szedőgöngyölegeket,

a termesztés hatékonyságát javító szenzorokat, a növényvédelmet könnyítő ködképző eszközöket, permetezőrobotokat, targoncákat szereztek be a tagoknak,

két telephelyen öntöző- és tápoldatozó­rend­sze­reket helyeztek ki.

A tészek közül az elsők között két 3500 négyzetméteres korszerű fóliablokkot is építettek. Egyik tagnál pedig 200 négyzetméteres fedett válogatócsarnokot lé­tesítettek.

Nagypéter Sándor elnök szerint a tészeknek élniük kellene ezzel az operatív program nyújtotta lehetőséggel, hiszen fontos, hogy a tagok fejlődjenek, tevékenységük jövedelmező legyen. Ez az alapja ugyanis annak, hogy a jövőben is akarjanak termelni, és minél több jó minőségű árut szállítsanak be. Nem mellesleg ezzel a segítséggel megtartható és tovább erősíthető a tagi hűség, ami a DélKerTÉSZ-nél már így is 98 százalékos. A termelői beruházásokkal járó adminisztráció a tészt terheli, viszont a kihelyezett eszközök, berendezések, növényházak a termelők hosszú távú versenyképességét szolgálják.

A tagok élnek a lehetőséggel, így várhatóan idén három újabb növényház, és további válogatócsarnokok létesülnek a tész támogatásával, és permetezőrobotok, targoncák beszerzésére is nagy az igény, tudtuk meg.

Túlnyomórészt tagi áru

Az 560 taggal rendelkező DélKerTÉSZ zöldség-gyümölcs forgalma tavaly 400 millió forinttal meghaladta az előző évit, és elérte a 11,3 milliárd forintot. Még ennél is büszkébbek arra, hogy ebből a tagi árbevétel 10,8 milliárd forint. A hajtatott felület ugyan mindössze 4 hektárral, 134 hektárra bővült 2014 óta, a beszállított termésmennyiség, illetve az árbevétel a kétszeresére nőtt a hét év alatt.

Ez pedig ékes bizonyítéka a termelők technológiai, technikai korszerűsítéseinek, bővítéseinek, és annak, hogy a tésztől kapott segítséget is minden esetben okszerű fejlesztésekre fordították a tagok, amiért köszönet jár nekik, hangsúlyozta Nagypéter Sándor.

A forgalom legnagyobb részét, 6,4 milliárd forintot a frisspiaci paprikafélék adják, ebből is 4,7 milliárd forintot hoz a tölteni való fehér paprika, de a tavalyi mélypont után erre az évre 10 százalékkal több kápiára kötöttek szerződést. A paradicsomfélék forgalma 3,3 milliárd volt tavaly a 18 hektárról. Az új üvegházépítéseknek köszönhetően idén a felülete 24 hektárra nő, amiből 17 hektáron fürtös paradicsomot nevelnek, a maradék hektáron pedig cseresznye- és koktélfajtákat termesztenek. Az elnök úgy véli, hogy a több termésnek is biztosan lesz piaca, legföljebb az árszintje nem tervezhető előre. Tavaly 2019-hez képest a paradicsom kivitele csökkent, 505 tonnáról 321 tonnára.

Az idén várhatóan újra nőni fog az export, április közepétől kezdődik majd a piacélénkülés, a meglévő nyugat-európai partnerek mellett meg kell célozni a román, bolgár, szerb vevőket is.

A forgalom szerint az ipari növények (zöldborsó, ipari paradicsom) állnak a harmadik helyen a tésznél. A borsó felülete az idén csökken, 1000 hektár után csak 875-re kötöttek szerződést a tagokkal. Az ipari paradicsomból en-nél kisebb a visszaesés, 268 hektáron termesztik majd a DélKerTÉSZ tagjai,
és lesz 90 hektár fejtett bab és 38 hek-tár spenót. Az árakban várható némi javulás, hogy fenntartsák a termesztési kedvet.

Két termelőnél 3500 négyzetméteres korszerű fóliablokk épült

Dinnyét a szövetkezet közvetetten értékesít, azt a fele részben a tulajdonában lévő Dalza Kft. végzi, mivel a dinnyetermelők kevésbé nyitottak a tész­tagságra, a vezetőség ugyanakkor nem szerette volna ilyen mértékben bővíteni a nem tagi áru arányát.

Nem kicsi ugyanis a dinnye forgalma, tavaly mintegy 1200 tonnával többet, körülbelül 8800 tonnát adtak el, főként külpiacokon, de erősödik a belföldi áruházlánci értékesítés is, az összes forgalom pedig elérte az 1,2 milliárd forintot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Milyen vadgesztenyét ültessünk?

A fehér virágú vadgesztenye a Balkán-félsziget és Elő-Ázsia hegyvidéki részeiről származik, Magyarországra a törökök hozták be. Európában gyorsan elterjedt, szívesen ültették parkosításra és útsorok fásítására.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

A kukorica precíziós termesztése (I. rész)

A kor követelményeinek megfelelően gondolkodó mezőgazdasági termelőknek három célt kell szem előtt tartania. Az első, hogy színvonalas termeléssel minél nagyobb terméseredményt érjenek el, a második a termelési költségek féken tartása, a harmadik pedig, hogy eközben eleget tegyenek a fenntarthatósági elvárásoknak.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Szőlőtőkék terhelése - Engedjük be a fényt

Több lehetőség is nyílik a szőlőtőkék terhelésének szabályozására. Tőketerhelésen a tőkék vegetatív és generatív részei közötti egyensúly megteremtését értjük. Beszélhetünk rügyterhelésről, hajtásterhelésről és fürtterhelésről.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.