Back to top

Tavaly 58 százalékkal nőtt a román agrár külkereskedelmi mérleg hiánya

Tavaly 58,1 százalékkal, 1,937 milliárd euróra nőtt a román agrár külkereskedelmi mérleg hiánya, miután csökkent a búza és a kukorica kivitele - közölte hétfőn a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

Az agrárexport értéke tavaly 2,9 százalékkal, 6,99 milliárd euróra csökkent, ugyanakkor a behozatalé 6 százalékkal, 8,92 milliárd euróra emelkedett.

A kivitel csökkenése főleg a búza, a kukorica, a napraforgó mag és a szójabab exportja visszaesésének tulajdonítható.

Tavaly rossz évet zárt a román agrárium a szárazság miatt, ami az agrár külkereskedelem mérlegében is éreztette hatását. Az EU-tagállamok viszonylatában a deficit 3,175 milliárd euró volt a 2019-ben jegyzett 2,654 milliárd euróhoz mérten, míg az EU-n kívüli országok viszonylatában jegyzett agrár külkereskedelmi többlet 1,236 milliárd euróra csökkent a 2019-ben jegyzett 1,428 milliárd euróhoz mérten. Románia 4,4 milliárd euró értékben exportált uniós tagállamokba, míg az unióból érkező import 7,58 milliárd euró volt.

Az EU-n kívüli román export értéke 2,58 milliárd euró volt, a behozatalé 1,346 milliárd euró.

A román mezőgazdasági minisztérium szakértői szerint az agrárexport és -import közötti különbség azzal magyarázható, hogy míg Románia főleg nyersanyagot exportál, magasabb hozzáadott értékű késztermékeket importál. A kivitel értékét tekintve első helyen a kukorica áll, amiből 5,71 millió tonnát exportáltak 1,08 milliárd euró értékben, búzából 4,33 millió tonnát 844,3 millió euró értékben.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására is lehet pályázni

Az Agrárminisztérium a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében 50 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot hirdet terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 2-től lesz lehetőség - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Életképes egyetemek, piacképes tudás: fókuszban a hallgatók

Sokféle vélemény jelent meg a felsőoktatási modellváltásról, de azokat az összefüggéseket, amelyek rámutatnak, hogy nemcsak az egyetemek, hanem a hallgatók is profitálnak majd belőle, nem könnyű felismerni.

Jól haladnak a vetési munkákkal a hazai földeken

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást - jelentette ki Facebook videójában Nagy István agrárminiszter.

Aszály sújtja a brazil kukoricát, a takarmányköltségek fenyegetik a húsipart

A száraz időjárás és a rosszul időzített ültetés nehezíti Brazília idei második kukoricatermését, felélesztve a takarmányárak újabb megugrásától való félelmeket, és emlékeztetve a húsipar 2016-os aszály utáni válságára.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.