0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az arabok is beszállnak az éghajlatváltozás elleni küzdelembe

10 milliárd fa ültetését tűzte ki célul Szaúd-Arábia az elkövetkező évtizedekben. A cél a szén-dioxid-kibocsájtás csökkentése, valamint a légszennyezés és a talajromlás elleni küzdelem.

Szaúd-Arábia célja az, hogy csökkentse széndioxid-kibocsájtását azáltal, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletét 50% -ban megújuló energiaforrásokból állítja elő, jelentette be a napokban Mohammed bin Salman koronaherceg.

Rijád más arab államokkal is együttműködik egy közel-keleti zöld kezdeményezésben, amely során további 40 milliárd fa telepítése a cél, a herceg szerint ez lesz a világ legnagyobb erdősítési programja.

Egyelőre nem közöltek részleteket arról, hogy az ambiciózus telepítési projekt miként valósul meg egy olyan országban, ahol korlátozottan állnak rendelkezésre a vízforrások.

A világ legnagyobb sótalanított vizet előállító állama korábban azt nyilatkozta, hogy a felhővetés módszerét (vegyi anyagok juttatása a légkörbe, amellyel csapadék nyerhető) és újrahasznosított szennyvíz használatával telepítene olyan helyi fajtákat, amelyek kevesebb öntözést igényelnek. Ezt nem csak a sivatagban, hanem a városi területek zöldítésénél is használnák.

A szaúdi zöld kezdeményezés része a herceg Vision 2030 tervének, amelynek célja, az olajbevételekre való támaszkodás csökkentése és az ország életminőségének javítása.

– A Királyságnak, a régiónak és a világnak sokkal tovább és gyorsabban kell haladnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – nyilatkozta a terv kapcsán a herceg.

Szerinte a tiszta energiatermelés aránya a Közel-Keleten jelenleg nem haladja meg a 7%-ot, ezért Szaúd-Arábia együttműködik a regionális partnerekkel annak érdekében, hogy hozzájáruljon a szénhidrogén-termelésből származó szén-dioxid-kibocsátás több mint 60%-os csökkentéséhez.

Forrás: reuters.com