0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Bővül az erdősültség Nyíregyházán

Erdőtelepítést hajt végre ezekben a napokban a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete. Nyíregyháza északi-keleti határában, az Igrice-mocsár védett területétől délre, egy korábban gyümölcsösként használt, 3,6 hektáros területen hoznak létre új erdőt az erdészek. A terület 2018-ban került a társaság kezelésébe, itt egy elöregedett gyümölcsös - alma ültetvény - volt.

„Az erdőtelepítést komoly, az erdészeti hatóság által engedélyezett tervezési munka előzte meg. A gyümölcsöst még télen felszámoltuk, ezt a terület előkészítése követte, aminek során többek között 180 tonna építési törmeléket és 1,5 tonna gumiabroncsot kellett elszállítani.

A talajelőkészítésnél tuskózást, egyengetést és mélyszántást hajtottunk végre.

Az erdőtelepítés során egy elegyes-tölgyest hozunk létre, melyet a terület szomszédságában található természetvédelmi terület védelme és a talaj adottságai miatt választottunk. Összességében 30.500 őshonos kocsányos tölgy-, 500 hegyi juhar-, 400 vénic-szil-, 400 egybibés galagonya- 350 fekete nyár- és 350 fekete bodza csemetét ültetünk el. A munkát az Agrárminisztérium koordinálásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának segítségével hajtjuk végre” – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

Az erdőtelepítés során korábban nem erdő művelési ágú területen alakítanak ki a szakemberek hosszú távon fás vegetációt, ami számos pozitív ökológiai hatás mellett a légköri szén megkötésében is szerepet játszik.

A NYÍRERDŐ Zrt.-nek kevés lehetősége van erdőtelepítésre, hiszen gazdasági társaságként termőföldet nem vásárolhat, csak azok az állami területek jöhetnek szóba, melyeken vagyonkezelői feladatokat lát el.

Az elvégzett munka nyomán bővül a térség erdősültsége, az intenzív mezőgazdasági művelés alól kikerülő terület hosszú távon pozitív hatással lesz a térségre. Klíma- és levegővédelmi szempontból egyértelmű előnyökkel jár, növeli az élőhely biodiverzitását.

Forrás: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.