0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fókuszban a talaj, a termőföld állapota

A talajok termékenysége létfontosságú kérdés, termőföldjeink állapota fokozott odafigyelést, magas szintű törődést igényel - mondta Juhász Anikó helyettes államtitkár a talajok állapotával foglalkozó nemzetközi program online rendezvénye kapcsán.

A helyes művelési módok kialakításához elengedhetetlen, hogy egyre alaposabb, teljesebb képet szerezzünk azokról a folyamatokról, amelyek a talajokban zajlanak, különös tekintettel az igen erőteljes emberi beavatkozás következményeire.

Az európai uniós együttműködéssel folyó EJP Soil kutatási program kitűnő lehetőség arra, hogy nemzetközi összefogás keretében fejlesszük tovább a mezőgazdasági talajokkal kapcsolatos eddigi tudásunkat, ismereteinket.

A programot a Horizont 2020 kutatási keretprogram és a tagországok közösen finanszírozzák. A tervek megvalósításához az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyetértésével Magyarország 1 millió eurónak megfelelő forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) útján.

Az EJP Soil 2021. március 29-31 között online formában tartja az első „EJP SOIL Annual Science Days” nevű rendezvényét, amely az eddigi munkák eredményeit, tapasztalatait tekinti át és vitatja meg.

A közös gondolkodás nagymértékben segíti, hogy egyre tudatosabban és felelősségteljesebben fogalmazzuk meg az egész társadalom számára azokat a cselekvési irányokat, melyek a talajok hosszú távú egészségét, ezáltal a hazai élelmiszerellátás biztonságát szavatolják.

Forrás: Agrárminisztérium