Back to top

Célratörő kutatás, hatalmas beruházások - a BASF klímatervei

Harminc év múlva globális szinten karbonsemleges működést ér el a BASF a közelmúltban bejelentett céljai szerint, és 2030-ra negyedével csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Ehhez tovább fejleszti a szén-dioxid-mentes technológiákat. Sajtóközleménye szerint a BASF 2050-re nettó zéró CO2-kibocsátást kíván elérni, 2030-ra pedig úgy csökkenti 25%-kal a kibocsátást, hogy közben tovább növeli a termelését és új gyárat épít Kínában.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi CO2-kibocsátást meg kell feleznie addig. A cél elérése érdekében 2025-ig körülbelül egymilliárd eurót kitevő beruházásokra lesz szükség, amit további 2 és 3 milliárd euró közötti beruházás követ majd 2030-ig.

A BASF csoport 2018-ban összesen 21,9 millió tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gázt bocsátott ki, ami már körülbelül a fele volt az 1990-es mennyiségnek.

Dr. Martin Brudermüller: az új technológiák bevezetése rendkívül tőkeigényes
Fotó: BASF
Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke szerint a klímaváltozás a 21. század előtt álló legnagyobb kihívás, és ahhoz hogy megfeleljünk a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodásnak, fel kell gyorsítani a vállalásokhoz vezető folyamatokat.

Ezért a vállalat növelni fogja a megújuló energiaforrások felhasználását, illetve felgyorsítja a vegyszerek gyártását támogató új CO2-mentes folyamatok kifejlesztését és alkalmazását,

valamint a termékeik egész értéklánc mentén okozott karbonlábnyomának csökkentését.

A nettó zéró kibocsátáshoz a fosszilis tüzelőanyagokból nyert energiát megújuló forrásokból származó elektromos árammal fogják felváltani, az erre irányuló technológiák fejlesztésében élen jár a BASF. Addig is, amíg a ma még kísérleti szakaszban járó módszereket gyakorlatban lehet használni, szélerőmű-parkokba kívánnak befektetni.

A kísérleti metán-pirolízis üzem Ludwigshafenban
Fotó: BASF

Számos nagy tömegben használt vegyipari alapanyag (pl. etilén, propilén, butadién) előállításához új technológiát, elektromos fűtésű gőzkrakkolót fejleszt a cég a SABIC és a Linde vállalatokkal közösen.

Ez a hagyományos krakkolókhoz képest csaknem CO2-mentes gyártást tesz lehetővé. Ugyancsak új megoldást keresnek a hidrogéngyártásra. Két úton indultak el, víz-elektrolízissel, illetve metán-pirolízissel is képesek hidrogént előállítani. Az utóbbi módszerhez egy új folyamat-technológiát is kidolgozott a cég, ami ötödannyi energiával működik, mint más hasonló eljárások. Ludwigshafenben már megépült a kísérleti reaktor, most folyik a beindítása. Ugyancsak a központi telephelye, a Siemens Energy-vel együtt vizsgálják a protoncserélő membrános víz-elektrolízis rendszer megépítésének különféle lehetőségeit. Ez is CO2-mentes technológia lesz.

Az energiahatékonyság növelésére a gyárak hulladékhőjéből elektromos hőszivattyúkkal CO2-mentes gőzt termel, és ezt az eljárást a Siemens Energy-vel együttműködve fokozatosan ipari méretekre terjesztik ki.

A gőzkrakkolóban vegyipari alapanyagokat állítanak elő
Fotó: BASF

A BASF számításai szerint a klímasemleges gyártási folyamatokra való átállás a következő évtizedben a villamosenergia-igény ugrásszerű növekedéséhez vezet a vállalatcsoport telephelyein,

főként a legnagyobb, ludwigshafeni gyártelepen. A vállalatcsoport villamosenergia szükséglete várhatóan a mainak több mint háromszorosára nő nagyjából 2035-től.

Az új technológiák azonban, bármennyire hasznosak is a klímasemlegesség eléréséhez, ma még nem gazdaságosak, hiszen a meglévő gyártókapacitások lecseréléséhez hihetetlen összegekre van szükség. Ehhez a BASF európai és nemzeti programokból igyekszik megteremteni az anyagi alapokat. És nem maradhat el a fogyasztók hozzájárulása sem, nekik kell majd kifizetniük a drága új technológiákból eredő magasabb árakat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Lehet, hogy szúnyogok és bolhák terjesztik az afrikai sertéspestist?

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Ötven év ötven nappal hosszabb nyár - magyar kutatás a klímaváltozásról

Az elmúlt öt évtized hőmérsékleti adatainak elemzése alapján az ősz jelentősen, a tavasz mérsékelten rövidült Magyarországon, a nyár viszont ötven nappal hosszabb lett, mint a hetvenes években volt. A változás egybevág az északi félteke egészén tapasztalható évszak-eltolódásokkal. A folyamat következtében várhatóan az ökológiai rendszer szerkezete sérül.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

Szúnyogmonitor egy újabb járvány kialakulásának megelőzéséért

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy új weboldalt hozott létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék azokat az invazív szúnyogfajokat, amelyek az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat terjesztik.

„Erdőt a jövőnek kell létrehozni, nem a múltnak”

Első alkalommal jutott be magyar pályázó a COPA-COGECA női innovációs díjának döntőjébe. Biró Boglárka erdőmérnök, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fahasználati ágazatvezetője nemcsak hazánkat képviselte elsőként az európai női gazdálkodókat reprezentáló versenysorozatban, hanem az erdőgazdálkodást is.