Back to top

A kecskeóltól az asztalig – a családnak készít sajtokat, a fölösleget pedig háztól eladja

Dobos Erika története azt mutatja, hogy ha valaki megtalálja a neki kedves időtöltést, igyekszik azt minél tökéletesebben végezni. A tárnoki sajtkészítő ma is azt mondja, neki ez az időtöltés a kikapcsolódást jelenti, és soha nem lesz sajtüzeme. Mert az zajos. A koronavírus járványnak köszönhetően helyben ismertek a termékei, azokat a helyi virtuális piactéren keresztül értékesíti.

Az egész egyébként még csak nem is a sajttal, hanem egy kolbászos lecsóval kezdődött.

MMG - A kecskeóltól az asztalig – a családnak készít sajtokat, a fölösleget pedig háztól eladja

"Ez nagyon-nagyon régen volt már, még a gyerekeink kicsik voltak, szerintem olyan 15 évvel ezelőtt körülbelül - meséli Dobos Erika, sajtkészítő. Megkértem a férjemet, hogy hozzon a lecsóhoz kolbászt és ő főzőkolbászt hozott és beletettük az ételbe és úgy elrontottuk, hogy a kutyák ették meg a végén. Merthogy a kolbász belerakása után egyszerűen ehetetlen lett az íze. Gyakorlatilag ez indította el azt az elhatározásunkat, hogy kezdjünk el magunknak élelmiszereket készíteni. Úgyhogy akkor vettünk csirkéket, azok adtak tojást, és aztán szép lassan a kertet is bevontuk:

zöldségek, gyümölcsök kerültek az asztalra, egy részüket feldolgoztuk, és ebbe valahogy finoman egyszer csak beleúszott, hogy tulajdonképpen sajtot is lehetne csinálni."

És ahogy azt egy olyan háziasszonytól, akinek a napi munka és a család ellátása is a feladata, elvárható, Erika is arra épített, amit már ismert. Gyerekkorában pedig a nagymamájától ilyesmiket hallott: nem szabad főzni a túrót, kislyányom, hanem csak fonnyasztani. Az emlékek alapján készített túrót, tejfölt, friss tejtermékeket. Persze a nagymama receptjei és tanácsai mellé Erika talált recepteket és tanácsokat az interneten is, kísérletezésének eredményét pedig a családja – Erika szerint hősiesen – megette.

"Akkor még volt Magyarországon sajtkészítő-képzés Csermajorban, ám én addig gondolkodtam, hogy menjek-e, amíg az sajnos megszűnt. Utána sokáig nem is volt képzés, tehát más úton kellett elindulni. Úgyhogy én gyorstalpalókat végeztem. Voltak néhány napos gyors kurzusok, amiket sajtkészítők tartottak. Úgyhogy Pozsa Panninál végeztem el néhány ilyen kurzust és annyira megteszett, hogy amikor rájöttek az oktatással foglalkozó cégek, hogy ebben van potenciál és elkezdtek sajtkészítő tanfolyamokat is hirdetni, akkor elmentem egyre és megszereztem a bizonyítványt is."

De ahogy az már egy hobbinál lenni szokott, Erika is igazán mélyen beleásott a sajtkészítés gyakorlatába. Mint egy középkori vándorlegény külországokban szerzett szakmai gyakorlatot, járt Szlovákiában és Franciaországban is, hogy a céh tagja legyen.

"Levelezni kezdtem holland sajtkészítőkkel, kettő lepattintott a harmadik nem. Így jutottam ki Hollandiába több sajtkészítőhöz - idézi fel Dobos Erika.  

Az egyik kecskesajtokat készített, és ott derült ki – nem volt egy nagyon hazabeszélős ember –, hogy ő a holland király camambert-beszállítója. Én tehát vele készíthettem sajtot, ami nekem fantasztikus élmény volt!

A két végletet sikerült megcsípnem, mert neki még kávéfőzője sincs, oly mértékben nem szereti a gépeket. A kávéfőzője is valami manuális dolog, a kávédarálója is kézzel hajtós. A másik hely egy olyan üzem volt, ahol egy ember volt a sajtüzemben, és ez az ember egyedül 8000 liter tejet dolgozott föl naponta. Minden gépesítve volt, robotokkal… Ő mindössze annyit csinált, hogy amikor a robot kiemelte a méretre vágott alvadékot, azt betette egy formába és átvitte a présbe, ahol szintén minden automatizált volt. Egyszerűen hihetetlen volt, ég és föld."

Időközben Erika beleszeretett a kecsketejbe, mint alapanyagba, amiről tudni kell, hogy teljesen máshogy viselkedik, mint a tehéntej. Az alapanyagot biztosítandó az udvarba is beköltözött egy kecske, majd gyarapodott az állomány.

Fotó: Práger Ádám
- Jött a szaporulat, és akkor ami szimpatikusabb volt, azt megtartottam.
- És mi történik azzal, amire nincs szükség?
- Hát, az a fazékba kerül. Mi nagyon szeretjük, illetve népszerűsítjük is, ahol lehet, mert a kecskehús vagy nem eléggé ismert, vagy ha ismerik is, méltatlan helyen van, hisz sokkal jobb, mint ahol a húsok közötti rangsorban áll.

De térjünk vissza a sajtokhoz! Erika sajtkonyhája egy kis melléképületben van, de mint meséli, a konyhában kezdte és formának például őzgerincformát használt. Itt azonban már vannak speciális sajtkészítő eszközök is. Az itt készülő joghurtot, túrót, parenyicát vagy gomolyát kizárólag helyben, háztól értékesíti, hisz ez még mindig nem hivatás.

Elsősorban magunknak készítek, tehát a fölösleget adjuk el. Nem is nagyon sokfélét:

krémsajtot készítek, joghurtot és a Magyarországon a kézműves sajtok között a legnépszerűbb gomolyát is készítek. Az érlelt sajtok tervben vannak, de ahhoz majd kell egy kicsit bővíteni, hogy legyen nagyobb tárolókapacitás vagy ahol érlelni lehet.

Camambert-et nagyon szeretek készíteni, az is egy jó sajt, illetve van még egy tervem is. Tavaly ilyenkor sikerült a sajtkészítők egyesületével kimenni Franciaországba egy nagy sajtversenyre, ahol bevittek bennünket a kulisszák mögé. Ott beleszerettem egy sajtba. Ez egy rúzzsal érlelt sajt, ami leginkább az illatáról ismert. Nagymamán azt mondta, hogy sajtszagú a lábad, most pedig már úgy mondják, hogy lábszagú a sajt, ami szerintem a sajttal szemben nagyon tiszteletlen megjegyzés! De a lényeg az, hogy erről lehet a rúzsosat fölismerni és én azzal szeretnék kísérletezni, hogy azt a kis szerelmemet majd még egy-két éven belül meg tudjam itt csinálni. Az is kecsketejes volt, picike mint egy pogácsa, piros és nagyon finom…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gasztroturizmus: nyolc város különleges ételei

A gasztronómiai élmények miatt utazni egyre népszerűbb szegmense a turizmusnak. A pihenni vágyók gyakran nem a nevezetességek, hanem a finomságok keresik fel a világ nagyobb városait, hogy az azokra jellemző ételeket végig kóstolják. Fedezzünk fel nyolc várost, melyek híresek étel különlegességeikről, valamint lenyűgöző étkezési kultúrájukról.

A magyarok 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra

Magyarországon a megkérdezettek 45,8 százaléka műfenyőt vásárol karácsonyra, a válaszadók 36 százaléka vágott, 8,8 százalékuk pedig visszaültethető, földlabdás fenyővel ünnepel - közölte az IKEA hétfőn az MTI-vel.

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt - közölte hétfőn a vállalat.

Bayer–Microsoft partnerség

A Bayer stratégiai partnerséget köt a Microsofttal, hogy új felhőalapú digitális eszközöket és megoldásokat fejlesszen ki a mezőgazdaság és a kapcsolódó iparágak számára. A hangsúly az élelmiszerek, takarmányok, üzemanyagok értékesítési láncain van.

Magyar gasztrocsatornák a Youtube-on – őket kövesse egy kis inspirációért

Nincs épp kéznél egy új szakácskönyv, meguntuk a gasztroblogokat és jobb lenne, ha valaki be is mutatná az adott receptet? Szemezgessünk a magyar Youtube-szcéna gasztrocsatornái közül!

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Az Unióban 1,1%-kal nőtt a tejtermelés

Az Eurostat új adatai szerint az Európai Unió gazdaságaiban a tejtermelés tavaly 1,1%-kal, 160,1 millió tonna nyers tejre nőtt.

Mely élelmiszerekből lehet hiány jövőre? (II. rész)

Bizonyos élelmiszerek eltűntek a boltok polcairól, vagy jelentősen megdrágult a koronavírus-járvány hatására. És úgy tűnik, ez a tendencia következő években is megfigyelhető lesz, mert a pandémia mellett olyan tényezők is negatívan befolyásolták az élelmiszerláncokat, mint a klímaváltozás, vagy brexit miatt kialakult kamionsofőrhiány az Egyesült Királyságban, de említhetjük a tengeri szállítmányozás akadozástát is.

10 éves csúcson az élelmiszerárak novemberben

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

A Spar újabb 1,5 milliárd forintot fordított üzlethálózata modernizálására

Összesen több mint 1,5 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország két vidéki egysége felújítására és egy új budapesti üzlet átadására - közölte a cég az MTI-vel csütörtökön.