0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kirobbanó az érdeklődés a MATE iránt

A továbbtanulni vágyó fiatalok mintegy fele a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem agrárképzéseit jelölte meg első helyen a 2020/2021-es felvételi eljárásban. Ezen belül is a kaposvári agrárképzések népszerűsége kiemelkedő, az Agrár- és Környezettudományi Karra 87,8%-kal többen jelentkeztek, mint tavaly.
Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére.

Ezt tűzte zászlajára a 2021. február 1-jén megalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely öt campuson és több hazai és határon túli képzési helyen biztosít képzést több mint 13 ezer hallgató számára.

Az aktuális felvételi eljárás statisztikai adatai szerint összesen 6438 fiatal tervezi valamely agrárszakon elkezdeni tanulmányait, ebből 4264 az első helyen jelölte meg ezt a területet.

Ezen belül több mint kétezren úgy gondolják, hogy tanulmányaikat mindenképpen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamelyik agrárképzésén szeretnék folytatni. Ez összesen több mint 20%-os növekedést jelent a jogelőd intézménybe jelentkezők számát tekintve.

A MATE legnépszerűbb alapképzése az élelmiszermérnöki szak, amelyet a 200 fős keretszám közel kétszerese, összesen 395 fő jelölt meg, közülük 142 fő az első helyen.

A második legnépszerűbb a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzés, amely viszont az első helyes jelölések sorában áll a dobogó tetején 152 fővel. Összesen erre a szakra 357-en adták be jelentkezésüket, ami közel 2,5-szeres túljelentkezést jelent.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a MATE 544 felvételt nyert hallgatóval a harmadik legnépszerűbb egyetem volt a 2020-2021. évi keresztféléves felvételi eljárásban is.

További sikernek könyvelhető el, hogy a tavalyi 3600 fő helyett, most csaknem 4000 fiatal jelentkezett első helyen MATE-hallgatónak. Nemcsak az agrárszakirány vonzóbb a fiatalok körében, de alapvetően a felsőoktatás is, idén tízezerrel jelentkeztek többen az előző évhez képest.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu