0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Megnyitotta kapuit az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ

Március 30-án Taskentben átadták az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot, ahová a MATE is meghívást kapott, melyet Prof. Dr. Gyuricza Csaba mb. rektor és Dr. Polgár Zsolt, az intézmény Burgonyakutató Állomásának vezetője képviselt. Emellett Shavkat Mirziyoyev, Üzbegisztán elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter és Nagy István miniszterek is jelen voltak az eseményen

Az egyetem szakmai támogatásával megvalósuló együttműködés részeként az elkövetkező években közös burgonyanemesítési program indul a magyar és üzbég nemesítési vonalak keresztezésével, valamint a hazánkban alkalmazott hagyományos és molekuláris genetikai módszerek adaptálásával.

A kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés előzményeként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) idén februárban együttműködési megállapodást kötött Üzbegisztán vezető agrár-felsőoktatási intézményével, a Tashkent State Agrarian University-vel és az üzbég főváros burgonyakutatással foglalkozó kutatóintézetével.

A szakmai munka megkezdéséhez a MATE Burgonyakutató Állomása több magyar burgonyafajtát adott át a szakemberek számára, amelyek a következők: Arany Chipke, Balatoni rózsa, Balatoni sárga, Botond, Démon, White Lady fajták.

Gyuricza Csaba kiemelte, hogy Magyarország jelenleg is a világ három legnagyobb vetőmagexportőr országának egyike, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig továbbra is prioritásként kezel minden olyan nemzetközi együttműködést, amely hozzájárul a magyar agrárium külgazdasági mutatóinak további fejlesztéséhez.

Az átadó ünnepség után Prof. Dr. Alisher Touarev üzbég helyettes agrárminiszter, valamint az AKIS igazgatója és Prof. Dr. Gyuricza Csaba aláírásukkal erősítették meg a korábbi együttműködési szándékot, továbbá konkrét ütemtervvel egészítették ki a dokumentumot.

A megállapodás során az egyetem biztosítja a gyakorlati és kutatási szakemberek képzését, a know-how ismeretek átadását, valamint a vetőburgonyát is.

E tekintetben a MATE a mezőgazdasági oktatás-kutatás teljes palettáján kész fogadni az üzbég hallgatókat, kutatókat, professzorokat. Az üzbég fél biztosítja a kutatóközpont helyszínét, a laborfelszerelést és a munkaerőt. Az ötéves együttműködés további célja egy közös kutatási pályázat kidolgozása, amely lehetővé teszi a hatékony kutatómunkát, oktató-, kutató- és hallgatócseréket, valamint a kutatási eredmények piaci alapú hasznosítását.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu