Back to top

Nem csak sonka mellé passzol a torma!

A fanyarul csípő torma íze sok ételhez illik, és még van egy nagy előnye: baktérium-, és vírusölő hatásának köszönhetően fogyasztása után körülbelül fél napig valamelyest védettebbek vagyunk a kórokozókkal szemben.

A tormafogyasztás húsvétkor megnő
Fotó: wikipedia
A torma (Armoracia rusticana), ez a nagy tűrőképességű növény Kelet-Európából - Nyugat-Ázsiából származik. Levelei megdörzsölve aromás illatot árasztanak, nagy méretűek, hosszú, bordás levélnyélen fejlődnek, enyhén fogazottak, egyenesen a földből nőnek akár egy méter magasra. Virágai fehérek, elágazó füzérekben nyílnak.

Népies nevei: csípős torma, orrfacsaró torma. Emberemlékezet óta vadon nőtt árokpartokon, és a parasztudvarokon. Általában nem ültette senki, csak úgy volt, mindenhol.

Ismerték az ókori görögök, egyiptomiak, rómaiak, s gyakran fogyasztották.
Ablak és ajtó közelébe ültetve is jó szolgálatot tesz, mert távol tartja a legyeket - bizonyos mértékig. Csípős és édesnemes változatainak aromatartalma függ a talajadottságoktól is. Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Nagy vízigényű növény, a sok oldalgyökér miatt munkaigényes a tisztítása.

Az ünnepi alkalmak kísérője mártásként, savanyúsághoz ízesítőként teszik, kovászolásnál szintén fűszerez, emellett levele töltikének használható, vagy főzelékként. A torma nagyon sokoldalúan felhasználható növény akár gyógynövényként, akár pedig fűszernövénykent is tekinthetünk rá.

Fertőtlenítő, antibakteriális, emésztést elősegítő, vérkeringést serkentő hatóanyagai vannak. Ha egy kicsit több adag tormát nyelünk le, akkor az orrjáratainkon keresztül egy nagyon erős csípős hatást érezhetünk, mintha egészen az agyunkig hatolna…

Vadon is sokfelé megtalálható hazánkban
Fotó: wikipedia
Ennek oka a növény illóolaj összetétele, a mustárolaj, de még ezen kívül tartalmaz szinigrint és a glukonnaszturcin is. Van benne C-vitamin is, ami nagyon fontos, és káliummal is rendelkezik.
A már említett mustárolaj elősegíti a nyálkahártya hatékonyabb vérellátását, a kálium pedig a veseműködésben segít. Felső légúti megbetegedés esetén a reszelt torma mézzel összekeverve nagyon hátasos lehet, csak úgy szimplán reszelve a vese-, és húgyúti fertőzések leküzdésében is jó gyógyír.

Szabadban, vagy nyitott ablak mellett reszeljük a megtisztított tormát, mert kipárolgása felülmúlja a legerősebb hagymáét is. A frissen reszelt tormát felhasználhatjuk szendvicsek szórására, vagy dolgozzuk fel, mert néhány nap alatt elveszti minden ízét.

A húsvéti sonkához általában egyszerű ecetes, reszelt tormát fogyasztunk. Miután megpucoltuk és lereszeltük, ha túl csípős langyos vízzel mossuk át néhányszor és nyomkodjuk ki belőle végül a vizet. 500 g reszelt tormához, 2-3 dl víz, 5 evőkanál ecet, 1 kávéskanál só, valaminz két evőkanál cukor adandó hozzá, és készen van a hagyományos reszelt torma. Reszelt almával is édesíthetjük, mézzel, mustárral is ízesíthetjük.

T
Nem csak a gyökere, hanem zsenge levelei is fogyaszthatók
Fotó: wikipedia
ormamártás 1.

A tormát tisztítsunk meg, reszeljük le. Keverjük össze 2 dl szójajoghurtban eldolgozott 10 dkg reszelt tofuval, kevés mustárral, egy teáskanál mézzel és csipetnyi sóval. Szendvicsre, sült húsokra kenve fogyaszthatjuk.

Tormamártás 2.

Egy teáskanálnyi mustárhoz tegyünk hozzá 6 púpozott teáskanál reszelt tormát, sót, 1 teáskanál őrölt borsikafüvet. Hagyjuk állni 15 percig, majd keverjük össze kevés tejszínnel.

Tormamártás 3.

Egy nagy tormát megtisztítunk és tormareszelőn lereszeljük, egy evőkanál olívaolajban rózsaszínűre pirítjuk. Két dl szójatejjel felöntjük és felforraljuk. Öt perc forralás után leszűrjük és kinyomkodjuk. A szűrőből visszatesszük a tormát és újabb 2 dl tejjel kifőzzük 5 percig. Ha még csípős, akkor újabb 2 dl tejben 5 percig újra főzzük. Végül leszűrjük, a tejeket összeöntjük és két evőkanál liszttel behabarjuk, majd egy teáskanál mézzel édesíthetjük.

Tormás gyökérsaláta

Egy nagy tormát, két sárgarépát, két céklát megmosunk, megtisztítunk és tormareszelőn az előbbi sorrendben lereszeljük. Két fej lilahagymát megtisztítunk, és apróra gyalulunk. Az egészet jól összekeverjük. Kellemesen édeskés ízű lesz önmagában is, de kis mézzel még édesíthető. Önálló ételként és előételként is fogyaszthatjuk. Összekeverhetjük olívaolajjal, vagy tökmagolajjal is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan teheti az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Már kapható a friss hazai spárga

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba – értékesítik. A hazai lakosság körében évről évre egyre népszerűbb a spárga, ami igazán egészséges zöldség.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.

A jövő termőterülete a tenger

A gazdálkodás hagyományos receptje, melyben a jó minőségű termőföld, az ivóvíz és a napfény játszotta a főszerepet, hamarosan átalakulhat. A legfontosabb összetevők mennyisége véges, így itt az ideje, hogy alternatív megoldásokat is figyelembe vegyünk a jövő növénytermelését illetően. Akár folyókon és tengereken ringatózó üvegházakban is folyhat majd a termelés...

Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.

A szomszédok spárgája

A húsvéti téli időjárás miatt kissé vontatottan ugyan, de megkezdődött a spárgaszezon Ausztriában, ebből az apropóból tekintette át az Agrarmarkt Austria az utóbbi évek osztrák spárgastatisztikáit. Ha röviden szeretnénk összefoglalni: 2020-ig töretlen volt a lendület, azóta azonban semmi sem a régi.