Back to top

Nem csak sonka mellé passzol a torma!

A fanyarul csípő torma íze sok ételhez illik, és még van egy nagy előnye: baktérium-, és vírusölő hatásának köszönhetően fogyasztása után körülbelül fél napig valamelyest védettebbek vagyunk a kórokozókkal szemben.

A tormafogyasztás húsvétkor megnő
Fotó: wikipedia
A torma (Armoracia rusticana), ez a nagy tűrőképességű növény Kelet-Európából - Nyugat-Ázsiából származik. Levelei megdörzsölve aromás illatot árasztanak, nagy méretűek, hosszú, bordás levélnyélen fejlődnek, enyhén fogazottak, egyenesen a földből nőnek akár egy méter magasra. Virágai fehérek, elágazó füzérekben nyílnak.

Népies nevei: csípős torma, orrfacsaró torma. Emberemlékezet óta vadon nőtt árokpartokon, és a parasztudvarokon. Általában nem ültette senki, csak úgy volt, mindenhol.

Ismerték az ókori görögök, egyiptomiak, rómaiak, s gyakran fogyasztották.
Ablak és ajtó közelébe ültetve is jó szolgálatot tesz, mert távol tartja a legyeket - bizonyos mértékig. Csípős és édesnemes változatainak aromatartalma függ a talajadottságoktól is. Laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Nagy vízigényű növény, a sok oldalgyökér miatt munkaigényes a tisztítása.

Az ünnepi alkalmak kísérője mártásként, savanyúsághoz ízesítőként teszik, kovászolásnál szintén fűszerez, emellett levele töltikének használható, vagy főzelékként. A torma nagyon sokoldalúan felhasználható növény akár gyógynövényként, akár pedig fűszernövénykent is tekinthetünk rá.

Fertőtlenítő, antibakteriális, emésztést elősegítő, vérkeringést serkentő hatóanyagai vannak. Ha egy kicsit több adag tormát nyelünk le, akkor az orrjáratainkon keresztül egy nagyon erős csípős hatást érezhetünk, mintha egészen az agyunkig hatolna…

Vadon is sokfelé megtalálható hazánkban
Fotó: wikipedia
Ennek oka a növény illóolaj összetétele, a mustárolaj, de még ezen kívül tartalmaz szinigrint és a glukonnaszturcin is. Van benne C-vitamin is, ami nagyon fontos, és káliummal is rendelkezik.
A már említett mustárolaj elősegíti a nyálkahártya hatékonyabb vérellátását, a kálium pedig a veseműködésben segít. Felső légúti megbetegedés esetén a reszelt torma mézzel összekeverve nagyon hátasos lehet, csak úgy szimplán reszelve a vese-, és húgyúti fertőzések leküzdésében is jó gyógyír.

Szabadban, vagy nyitott ablak mellett reszeljük a megtisztított tormát, mert kipárolgása felülmúlja a legerősebb hagymáét is. A frissen reszelt tormát felhasználhatjuk szendvicsek szórására, vagy dolgozzuk fel, mert néhány nap alatt elveszti minden ízét.

A húsvéti sonkához általában egyszerű ecetes, reszelt tormát fogyasztunk. Miután megpucoltuk és lereszeltük, ha túl csípős langyos vízzel mossuk át néhányszor és nyomkodjuk ki belőle végül a vizet. 500 g reszelt tormához, 2-3 dl víz, 5 evőkanál ecet, 1 kávéskanál só, valaminz két evőkanál cukor adandó hozzá, és készen van a hagyományos reszelt torma. Reszelt almával is édesíthetjük, mézzel, mustárral is ízesíthetjük.

T
Nem csak a gyökere, hanem zsenge levelei is fogyaszthatók
Fotó: wikipedia
ormamártás 1.

A tormát tisztítsunk meg, reszeljük le. Keverjük össze 2 dl szójajoghurtban eldolgozott 10 dkg reszelt tofuval, kevés mustárral, egy teáskanál mézzel és csipetnyi sóval. Szendvicsre, sült húsokra kenve fogyaszthatjuk.

Tormamártás 2.

Egy teáskanálnyi mustárhoz tegyünk hozzá 6 púpozott teáskanál reszelt tormát, sót, 1 teáskanál őrölt borsikafüvet. Hagyjuk állni 15 percig, majd keverjük össze kevés tejszínnel.

Tormamártás 3.

Egy nagy tormát megtisztítunk és tormareszelőn lereszeljük, egy evőkanál olívaolajban rózsaszínűre pirítjuk. Két dl szójatejjel felöntjük és felforraljuk. Öt perc forralás után leszűrjük és kinyomkodjuk. A szűrőből visszatesszük a tormát és újabb 2 dl tejjel kifőzzük 5 percig. Ha még csípős, akkor újabb 2 dl tejben 5 percig újra főzzük. Végül leszűrjük, a tejeket összeöntjük és két evőkanál liszttel behabarjuk, majd egy teáskanál mézzel édesíthetjük.

Tormás gyökérsaláta

Egy nagy tormát, két sárgarépát, két céklát megmosunk, megtisztítunk és tormareszelőn az előbbi sorrendben lereszeljük. Két fej lilahagymát megtisztítunk, és apróra gyalulunk. Az egészet jól összekeverjük. Kellemesen édeskés ízű lesz önmagában is, de kis mézzel még édesíthető. Önálló ételként és előételként is fogyaszthatjuk. Összekeverhetjük olívaolajjal, vagy tökmagolajjal is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmentes lesz az egyik legjobb New York-i étterem

New York egyik legfelkapottabb étterme bejelentette, hogy elhagyja a húsételeket a kínálatából, és áttér a kizárólag nővényi alapú ételek készítésére.

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

COVID-19: eljött a 6 hozzávalóból készült receptek ideje

Leáldozott az ételbloggereknek? Ágazati szakértők szerint a nemzetközi baromfiiparnak a hús mellé egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető recepteket is célszerű kínálniuk – adja hírül a wattagnet.com. A koronavírus járvány idején ugyanis a közösségi médiát elárasztották a 60 másodpercbe sűrített húsétel-receptek – ez pedig hosszú távra megváltoztatta a főzési szokásokat is.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Ingyen zöldség, gyümölcs –ilyen is van…

Az ehető vad növények fogyasztása és felhasználása a konyhában reneszánszát éli, az interneten is szaporodnak az ezzel foglalkozó blogok, facebook csoportok és honlapok. Volt idő, amikor ciki volt vadon termő növényeket enni "mint a nyulak" teszik, de a szemlélet jó irányba változik, mert e tevékenység egyre menőbb lett napjainkra...

Jövőbe mutató piaci fejlesztés

A hagyományoknak megfelelően április elején nyitott a Nyugat-Balaton egyik legrégebbi és egyik legszebb piactere, a gyenesdiási. A pandémia miatt az ünnepélyes megnyitótól ezúttal eltekintettek, de így is szolgált meglepetéssel a nyitás: egyszerre látványos és hasznos, mintegy 21 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt szabadtéri piacon.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.

Koronavírus idején hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunrendszer a sejtek, folyamatok és vegyi anyagok összetett gyűjteményéből áll, amely folyamatosan védi a szervezetet a betolakodó kórokozókkal szemben, beleértve a vírusokat, toxinokat és baktériumokat.

Virág is, gyümölcs is, szendvics is. Mi az?

A japán ételkülönlegességek egyik ismérve az aprólékos, gondos előkészítés és igényes tálalás. A japán háziasszonyok időt és energiát nem sajnálva nem csak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető ételeket készítenek. Nincs ez másképp az egyre népszerűbb gyümölcs szendvicsekkel sem. Igen, ez egy édes szendvics! Lássuk, hogyan készül!

Recept: gyógynövényes méz és üdítőital alap

Ha gyógynövényeket, fűszernövényeket frissen vagy szárítottan mézhez adunk, a méz magába szívja az adott növény hatóanyagait és aromáját. Amellett, hogy ízletes és különleges keverékhez jutunk, a méz gyógyhatása kiegészül az adott növény gyógyhatásával.