Back to top

Tavaly hiány volt ipari almából

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előzetes adatai szerint tavaly mintegy 365 ezer tonna alma termett, ebből hozzávetőleg 115 ezer tonna étkezési, a többit feldolgozták.

A körülbelül 250 ezer tonna ipari almából 218 ezret a léüzemek vásároltak meg. Emellett együttesen mintegy 22 ezer tonnára tehető a többi feldolgozóipari szakág (aszalvány, befőtt, szesz stb.) vásárlása, továbbá körülbelül 10 ezer tonna ipari almát exportáltunk. Az étkezési alma termésmennyisége közelített a 2019. évihez, döntő része, 100-105 ezer tonna a belföldi piacra került, mindössze szűk 10 ezer tonnát szállítottunk külföldre.

Egy átlagos évben 600 ezer tonna, míg jó évjáratban 800-900 ezer tonna alma terem Magyarországon, aminek rendszerint egyharmada étkezési, kétharmada ipari.

A tavalyi súlyos terméskiesés döntően a tavaszi fagyok következménye. A szélsőséges júniusi és októberi csapadékok, valamint a szüret előtti terméshullás inkább minőségi átrendeződést eredményezett az étkezési alma kárára. A tavaszi fagyok és a hűvös júniusi hetek miatt az alma érése 7-12 nappal elmaradt a megszokottól.

A belföldi piaci igények biztonságos kiszolgálásához mintegy 140 ezer tonna étkezési almára van szükség, ezért a szüret után úgy tűnt, hogy a szűkös termés nem lesz elegendő a teljes piaci szezon (2020. augusztus – 2021. augusztus) kiszolgálására. Az őszi és téli időszakban azonban az étkezési alma iránti kereslet mintegy 20-30%-kal elmaradt a korábban megszokottól. Ennek egyik oka az alma viszonylag magas ára, a másik pedig, hogy a járványhelyzet miatt kevesebb lett a vásárló.

A szűkösebb készletszint és a visszafogottabb kereslet eredményezheti azt, hogy a készletek szintje rövid idő alatt normalizálódik.

Az ipari alma esetében jóval erőteljesebb hiányhelyzet alakult ki. A megtermett és a belföldön hasznosuló mintegy 240 ezer tonna ipari almával szemben közel 500 ezer tonna, döntően sűrítőüzemi feldolgozókapacitás áll. Tavaly tehát a hazai feldolgozóipar körülbelül félgőzzel működött. Az alapanyag tulajdonságai is befolyásolták a feldolgozást, így a kihozatal is szerényebb volt a megszokottnál. A 2020. évi termés szárazanyag-tartalma alacsonyabb, míg savtartalma magasabb volt a sokéves átlaghoz képest.

A korszerű, intenzív ültetvényeken, ahol étkezési almát termesztenek, technológiai beavatkozások sorával fokozni tudták a terméskötődést és a fagytűrő képességet, a fagyok utáni megújulást segítő beavatkozásokkal menthető volt a termés egy része. Ezek az ültetvények jobban bírják a stresszhatásokat, így a tavaszi fagyokat is kisebb termésveszteséggel vészelték át, mint az ipari almát termő idősebb vagy extenzív ültetvények, ahol ilyen beavatkozásokra általában nem adottak a feltételek.

A szüret átlagos évben véget ért volna november elején, de az extrém csapadékos október miatt sok helyen két-három hetet csúszott a betakarítás.

Ez elsősorban az étkezési alma terén okozott komolyabb minőségi vagy tárolhatósági gondokat. Becslésünk szerint egy-két ezer tonna alma betakarítatlanul maradt, mivel egyes ültetvényeket megközelíteni sem lehetett a sáros, járhatatlan talaj miatt. Galából és Goldenből összességében jó termés volt, sőt utóbbiból kifejezetten jó, még a fagyok ellenére is. Ez a fajta ugyanis az előző évben keveset termett, a fák „kipihenték” magukat, majd 2020-ban bőségesen virágoztak, és a virágokból a fagyok után is maradt elegendő. Ugyanakkor a klasszikus piros fajták, mint az Idared, a Jonagold vagy a Red Delicious fajtakör tagjai mind nagyon gyengén teremtek.

Az ipari alma 85-90%-ban sűrítmény célú léalma, amelynek az ára szinte az egész szezonban 38-40 forint körül mozgott.

Egyetlen hét volt kivétel, amikor az üzemek 2 forinttal csökkentették az átvételi árat.

A léüzemek augusztus közepén indultak be, de egy hónapig kis intenzitással működtek, egyes egységek csak szakaszosan dolgoztak, mások a gépek lehető leglassabb beállításaival fogták vissza a tempót, így tudtak folyamatosan dolgozni. Az alapanyag-hiányos időszak szeptember közepéig tartott, onnantól indult meg a nagyobb mennyiségek betakarítása, de ezzel együtt is csak október közepéig tartott a sűrítőüzemi főszezon. Ezt követően még két hétig alacsonyabb intenzitással működtek az üzemek, majd november elejére jórészt véget is ért a feldolgozás, jóllehet néhány egység még november közepéig dolgozott.

Az első osztályú étkezési almából a kevésbé korszerű Gala-fajták termelői ára nettó 120-130 forint volt kilónként tartályládában, tárolás, válogatás, csomagolás nélkül.

A korszerű Gala-vál­tozatokat ennél drágábban, nettó 150-160 forintos áron vették a termelőktől, szintén a fa alól.

Az első osztályú Goldenért nettó 120-140 forintot adtak, a Red Delicious-ek nagyjából Gala-árban, vagy kicsit afölött keltek el, az Idared és a Jonagold ára pedig a Goldenek és a Galák közötti sávban mozgott.

Az étkezési alma fogyasztói ára gyakorlatilag 2020 szeptembere óta ugyanazon a szinten mozog: az akciós tételeké a 299-349 forintos sávban, a többié pedig 499-549 között kilogrammonként.

Dr. Apáti Ferenc

elnök, FruitVeB

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/13 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Alacsony a magyar tejtermékek aránya az élelmiszerüzletekben

Hivatkozással a Nébih 2021. évi kutatási jelentésére (Magyar termékek aránya az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok kínálatában – 2020) a magyar termékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható.

Hullámzó hőmérséklet: gondok és gondolatok

A furcsa és elkeserítő időjárású tél végén próbáltam találó közmondást keresni a múlt népi bölcsességéből. O. Nagy Gábor egyetlen igazi, faggyal kapcsolatos adatát találtam: „Majd ha fagy, hó lesz nagy, majd ha zöldre virágzik, kékre fagy”. Az idén januártól sokféle meglepetés érte a gazdákat: összekeveredett a késő ősz, az alig tél és a kora tavasz.

Természetközeli kertek európai díjára lehet pályázni

Olyan innovatív, fenntartható, példaértékű projekteket díjaznak amelyek természetközeliek, környezetbarátak és társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedőek. A díjra minden európai nemzet kertészeinek, tervezőinek, közösségeinek, oktatási intézményeinek és egyesületeinek szól.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.