Back to top

Így készítsünk húsvéti asztaldíszt - könnyen fellelhető alapanyagokból

Idén korán ünnepeljük a húsvétot, ami nemcsak a vallást gyakorló embereknek, hanem többnyire mindenkinek fontos, igazi tavaszköszöntő ünnep. Az ünnepkörre és az évszakra jellemző kellékekkel készült asztaldíszekkel frissíthetjük fel lakásunk hangulatát, ezért a Kertbarát Magazin "Így készítsük" rovatában ötleteket nyújtunk vidám asztaldísz kivitelezéséhez tojásokkal, tulipánokkal és barkákkal.

A. Készítsük elő a tulipánokat, a barkát és valamilyen apró virágot (sóvirág, aranycserje, japánbirs). Zöldként használhatunk aszparáguszt, babérmeggyet és borostyánt.

BA fürjtojások megfelelően kicsik a díszhez. A kifújt tojásokba ragasztópisztoly segítségével rögzítsünk zsineghurkot.

C. Vékony szalagból 6-8 hurkú masnit készítsünk, és egy szál drótot félbehajtva rögzítsük a hurkokat.

D. Ha nincs bélés a kis kosárban, celofánnal vagy nem lyukas műanyag fóliával béleljük ki. Tűzőhabbal töltsük meg a kosarat úgy, hogy az néhány centiméterrel magasabban legyen a kosár pereménél.

Először a barkákat tűzzük. A leghosszabb ágacska a kosár magasságának legfeljebb háromszorosáig érjen. Az ágak egyre alacsonyabbak legyenek az elrendezésben.

E. A tulipánokat egyenletesen, kettesével-hármasával tűzzük a készítmény alsó harmadába. Ügyeljünk arra, hogy a masni is elférjen majd a díszben!

F. A fennmaradó helyeket töltsük ki zölddel (a képen aszparágusz és babérmeggy látható).

G. A masnit tűzzük bele a tűzőhabba két drótszár segítségével. Végül az apró virágokat egyenletesen tűzzük be a készítménybe.

H. A tojásokat akasszuk fel különböző magasságban a barkás ágakra. A lepkét csíptessük a dísz tetejére.

MMG - Húsvéti készülődés

 

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.