Back to top

Lassíts le! - A Slow Flowers mozgalom felvirágzása

Az elhúzódó járvány vitathatatlanul felborította a korábban megszokott életünket, megálljt parancsolt a rohanó mindennapoknak, és sok ember számára hozott kényszerű pihenést. Ám a néhány éve világhódító útjukra indult Slow-mozgalmak mit sem veszítettek jelentőségükből, épp ellenkezőleg.

A járvány miatt átrendeződött vásárlói szokások egyre inkább tükrözik az alulról szerveződő egyéni és közösségi kezdeményezések, adott esetben világhódítóvá váló mozgalmak közös filozófiáját: lassíts le, élj tudatosabban, óvd a környezetet, természetet. A Slow Food, Slow Fashion után néhány éve már a Slow Flowersről is hallani, amit világszerte egyre több virágtermesztő, virágkereskedő követ, és egyértelműen érezhető a vásárlók ilyen irányú érdeklődése is.

Malin Lüth, a Wildling Blumen kertészet vezetője
Malin Lüth, a Wildling Blumen kertészet vezetője

A Slow Flowers mozgalom eredetileg az Amerikai Egyesült Államokban termesztett virágok vásárlásának ösztönzésére szerveződött. Hasonlóan a Slow Food mozgalomhoz – amelynek célja a helyi, fenntartható ételek és a hagyományos főzés megőrzése –, a Slow Flowers is arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy támogassák a helyi gazdaságokat, tudatosan vásárolják meg a helyben, szezonálisan és etikusan termesztett vágott virágokat a távoli országokból behozott áru helyett.

Komoly sikerek

A mozgalom filozófiája egy 2007-ben megjelent, a globális virágkereskedelem rendszerét kritizáló könyvre vezethető vissza (Flower Confidential: The Good, the Bad, and the Beautiful – szerzője Amy Stewart). A mára mozgalommá szerveződött kezdeményezés azonban Debra Prinzing írónő nevéhez fűződik, aki Slow Flower című könyvének megírását követően 2014-ben megalapította a kötet címét viselő, hamarosan nemzetközi hírűvé vált közösséget.

A dísznövénytermesztőkből, virágkereskedőkből álló közösség több áttörő sikert is elért, így például az Egyesült Államokban termesztett virágokat feltűnő címkével látják el (Certified American Grown címke),

illetve az élelmiszerüzletekben vagy az online kiskereskedőkön keresztül értékesített, a régióban termesztett alapanyagból helyben készült csokrokhoz is ezt hangsúlyozó feliratokat tűznek („tisztességes kereskedelem”, „organikus”, „fenntartható” stb.). A szervezet emellett számos további támogatást nyújt tagjainak. A mintegy 600 fős, túlnyomórészt kistermelőkből, virágüzletekből, kereskedőből álló közösség tagjai egymást támogatva, közösen fáradoznak a virágkereskedelem átalakításán, a helyben termesztett virág vásárlásának ösztönzésén.

Magyar Adri a saját kertjében, vegyszermentesen termesztett virágokból alkot
Magyar Adri a saját kertjében, vegyszermentesen termesztett virágokból alkot

Európai mozgalom

A tengerentúlról induló mozgalom mintájára Európában 2019-ben hozták létre a Slow Flowers németországi és ausztriai szervezetét. A kis csoportnak 20 tagja van. Egyrészt azok a kertészek, akik ökológiai gazdálkodással, a természet körforgásával, a biodiverzi­tással és az évszakok ritmusával összhangban termesztenek kiváló minőségű vágott virágokat jellemzően kis területeken. A virágok természetesen nem tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat, és tökéletesen frissek a nagyon rövid szállítási útvonaluknak köszönhetően. Rajtuk kívül a tagok között találhatók azok a virágüzletek is, amelyek a „belassult szemléletben” termesztett virágokkal dolgoznak, alkotnak, miközben a mozgalom eszmeiségét támogatják és terjesztik.

A lelkes díszkertészek kis közössége szenvedélyesen elkötelezett amellett, hogy megpróbálják a virágokat másképp láttatni és értékeltetni az emberekkel.

Tevékenységük elve, hogy mind jobban kanyarodjunk vissza a virágokon keresztül a természethez, annak látványához, az attól nyert érzésekhez, illatokhoz. Mivel Németországban sem kötelező a virágok címkézése, irányelveikkel elsősorban bizalmat és átláthatóságot szeretnének kialakítani, lehetőséget adni a tagoknak, hogy termékcímke nélkül is megmutassák, mennyire fontos a termőföld és a környezet védelme. Éppen ezért nagyon szigorú kritériumokat állítottak fel saját maguk számára: a csatlakozó tagok vállalják, hogy a termesztés során nem használnak növényvédő szert, csak szerves trágyát juttatnak ki, nem termesztenek géntechnológiával módosított növényeket, egyszer használatos műanyag nélkül csomagolnak, és ha csak lehetséges, a szezonnak megfelelő növényeket kínálnak, kerülve a tömeges árutermelést.

A gazdák többsége kevesebb mint egy hektár földterületen gazdálkodik, néhányan városokban, mások vidéki régiókban.

Állami támogatást a kis földméret miatt nem igen tudnak igényelni, és nagy részük – a nehézkes, bürokratikus ügymenet miatt – semmilyen ökológiai tanúsítvánnyal nem rendelkezik. Ám mindannyian teljes szívvel támogatják az ökológiai mezőgazdaságot, mozgalmukkal szeretnék megtalálni a megfelelő módját annak, hogy a vágott virág termesztésében és értékesítésében is elősegítsék a fenntarthatóságot.

Adri préselt földkockába veti a magokat, így nem kell műanyag szaporítótálcát használnia
Adri préselt földkockába veti a magokat, így nem kell műanyag szaporítótálcát használnia

Természetes ritmusban

A csupán másfél éves múltra visszatekintő egyesület oktatási tevékenységet is végez, információs anyagokkal igyekeznek a széles nyilvánosságot elérni. Saját honlapjukon a tevékenységük mellett minden tagot részletesen bemutatnak.

Az alapító tagok egyike a Wildling kertészet volt. A kertészet vezetője, Malin Lüth tanult zöldségkertészként 2019 ősze óta 0,6 hektáron termeszt több mint száz különböző virágot – köztük számos vadvirágot – a Fekete-erdő mellett elterülő virágmezőjén. Választékát az egyedi színekre, formákra és a virágok illatára összpontosítva alakította ki. Malin szeretné megosztani a virágok szépségét a virágkötők és az érdeklődők számára szervezett műhelyekben, valamint baráti estéken, ahol virágkoszorúkat is szőnek. A virágokat kora reggel szedik, a rövid távolságok miatt a vázában lévő csokor hosszabb ideig tart. Úgy gondolja, hogy a vadvirágok igazi „lassú virágok”, a maguk idejében nőnek és természetes ritmusukban virágoznak. A mozgalom kritériumaihoz igazodva sem műtrágyát, sem növényvédő szereket nem használ a kertész.

Ausztriában a Blumen vom Hühner­steig az egyik első virágüzlet, amely csatlakozott az egyesülethez.

A Bécs külvárosában műhelyként működő boltot színpompás virágoskert veszi körül, ahol Christina Zwickl, az üzlet vezetője termeszti a csokrokhoz felhasznált virágokat. A virágkötő 2019 óta a fenntartható termesztésre koncentrál, virágjai úgy nőhetnek, ahogy nekik a legjobban tetszik – szabadban, gyomirtók és növényvédő szerek használata nélkül, és az általuk meghatározott ütemben.

Akár kertből, akár mezőről, rétről vagy erdőből származó alapanyagot használ éppen, a természet mindig főszerepet játszik munkáiban.

Magyar Adri, a Slow Flowers egyik első hazai képviselője
Magyar Adri, a Slow Flowers egyik első hazai képviselője
Adri táncoló virágai

Magyar Adri virágkötő Debrecenben, családi házuk kertjében termeszti divatos, különleges virágait. A frissen szedett virágokból készíti el a megrendelt csokrokat, amerikai vintage stílusban. A korábban tánctanárként dolgozó Adriennt a virágok iránti rajongás, és a belőlük fakadó természetes szépség terelte a kertészkedés és a virágtermesztés felé, az általa alapított Adri táncoló virágai márka a Slow Flowers mozgalom egyik első hazai képviselője lett.

Adrienn öt évvel ezelőtt kezdett virágokat termeszteni, és minél jobban beleásta magát a szakirodalomba,

annál inkább szimpatizált az angol és amerikai virágfarmok működésével, tevékenységével. Saját kertjét is farmnak, munkakertnek tekinti, ahol a növényeket a legtermészetesebb körülmények között, vegyszermentesen termeszti. A virág útját a vetéstől a csokrok készítéséig végigkíséri saját kertjében, ahol a teljes termesztési folyamat fenntartható, környezettudatos szemléletű. Biokerti technikákat alkalmaz, a fő hangsúly az egészséges talajon van. Gyűjti az esővizet, ha csak lehet, azzal öntöz, csalánlevet, nadálytőlevet és Neem-olajat használ, kertjében búvóhelyet találnak a kártevőket ritkító hasznos élőlények.

A rengeteg műanyag vetőtálca és műanyag cserép, illetve a drága préselt tőzegkorong helyett Adri külföldről beszerzett egy földkockakészítő prést. A szerkezet segítségével rengeteg palántát tud kis helyen, üvegház és pikírozás, tűzdelés nélkül nevelni, mindezt a lehető legkisebb környezetterheléssel. A préselt kockák elkészítéséhez maga állítja össze a földkeveréket, virágföldből, tőzegből, perlitből, alginitből. Az elkészített, magvetés utáni kockákat újrahasznosított ételesdobozokba helyezi, ahonnan a megerősödött palántákat közvetlenül a kertbe ülteti.

Ahhoz, hogy egyedi és különleges csokrokat tudjon készíteni, Adri elvégezte a virágkötő-virágkereskedő képzést. Csokrainak érdekessége, hogy a virágokon kívül bármi mást is felhasznál, a vadvirágtól kezdve az ágakig, díszfüvekig. A csokrokat csak lebomló anyagokkal csomagolja.

Saját Facebook-csoportjában folyamatosan beszámol arról is, mit mikor csinál a kertben, a lelkes csoporttagoknak videóbejelentkezések formájában mindent megtanít a virágfajokról és -fajtákról, környezeti igényükről, vagy akár a vázatartósságukról.

A kertjében fejlődő virágok többségének a magját, különleges virághagymákat és gumókat, valamint kerti eszközöket is értékesít a webshopjában.

Munkájával ösztönözni szeretné az embereket arra, hogy mind többen neveljenek saját szaporítású virágokat a kertjükben, otthonukban.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/13 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

A denevérek védelmére és ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert

A denevérek védelmére és fontos ökológiai szerepére hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert a szombati denevérek világnapja alkalmából.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

360 ezer diákkal egy hétig a fenntarthatóságról

Április 19-23. között hatodik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János online tanórájával kezdődött hétfő délelőtt. A Témahéten határon innen és túl több mint 1600 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével.

Egy indiai hangyafaj képes összezsugorítani, majd visszanöveszteni az agyát

Egy Indiában honos hangyafaj egyes dolgozói képesek összezsugorítani az agyukat és felduzzasztani a petefészküket, hogy királynőjük halála esetén biztosítsák a kolónia túlélését, és ha valamilyen okból ez az "álkirálynői" státuszuk megszűnik, belső szerveik visszaalakulnak eredeti állapotukba - állapították meg a kutatók.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.