Back to top

Ez nem photoshop, ilyenek a wallisi juhok

Amikor pár éve a világhalón először láttam fotókat a fekete orrú, mókás megjelenésű wallisi juhokról, nem akartam elhinni, hogy a valóságban is léteznek. Ám amikor kiderült, hogy nem photoshoppal előállított fotóról van szó, elhatároztam, ilyen fajtát akarok tenyészteni.

MMG - Ez nem photoshop, ilyenek a wallisi juhok...

Az Alpok 2000-3000 méter magas hegységeinek legelőin otthonos wallisi feketeorrú juhok legelnek a Keleti-Mecsek lábánál fekvő Pécsvárad melletti Kishosszúréti Tanyánál. Itt él az a fiatal házaspár, aki úgy döntött, belevág e hazánkban korábban nem honos fajták tenyésztésebe.

 

„Nem volt egyszerű szert tenni ezekre a jószágokra”

– meséli Kakas Dorottya, aki állattenyésztő mérnökként diplomázott Kaposváron, és akinek a férje, Hoyck Balázs is aktívan kiveszi a részét a gazdálkodásból. Korábban Magyarországon még nem honosították a wallisi feketeorrú juhokat, így Dorottya külföldön igyekezett fellelni tenyésztőket. Leveleket írt nekik, hogy vásárolna tenyészállatokat, viszontválaszt azonban szinte egyáltalán nem kapott. Sokáig reménytelennek is tűnt a jószágok beszerzése, amit nehezített az is, hogy a wallisi nem intenzív árutermelő fajta, ezért kevesen foglalkoznak vele. Ám végül mégis érkezett válasz egy német nyugalmazott biológia professzortól, akitől nyolc darab törzskönyves wallisi anyajuhot tudtak vásárolni. A fiatal gazdálkodóknak később sikerült kosokat is beszerezni Ausztriából és Skóciából.

Kakas Dorottya, juhtenyésztő az egy hetes wallisi bárányokkal
Fotó: BNE
Kezdeményezésükre 2015-ben a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség hivatalosan is elismerte és honosította a fajtát, így a kishosszúréti állomány volt az első hivatalos wallisi feketeorrú juhtörzstenyészet hazánkban.

Azóta céljuk e különleges és veszélyeztetett fajtának a megőrzése és népszerűsítése hazánkban.

Ám annak, aki Magyarországon szeretne belevágni a wallisi fajta tenyésztésébe, fontos gondoskodnia a jószágok nyári hűvös, árnyékos hűsölőhelyéről. A fajta ugyanis Svájc magashegységeiből származik, ezért a nagy meleget igen rosszul viselik, sőt a kánikulás időszakban csak hajnalban és sötétedés után hajlandóak a wallisiak legelni. Gyapjukat évente kétszer kell nyírni, ám a gazdálkodó napjainkban nem számít arra, hogy nagy kereslet lenne a gyapjú iránt, holott egykoron a nemezelők szép falvédőket, házipapucsokat készítettek belőle.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja áprilisi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

A mennyasszony segített világra egy borjút a saját esküvőjén

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető esküvőn a menyasszony az 1200 dolláros ruhájában sárba bukott, az esküvői fogadáson pedig 100 vendég előtt megszületett egy borjú.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Luxus "ebéd" ebeknek - A Hilton szállodalánc különleges fogásokat kínál kutyáknak

A Hilton 32 állatbarát szállodájában május 17-től lesz elérhető a Bone Appétit kutyamenü a vendégek és kedvenceik számára az Egyesült Királyságban és Írországban.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Fertőtlenítőszert adományoz állatvédő civil szervezeteknek a MOL

Mintegy 1500 liter fertőtlenítőszerrel segíti az állatvédő civil szervezeteket a MOL - jelentette be hétfőn a Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület telephelyén Ovádi Péter miniszteri biztos és Bakos Piroska, a MOL Nyrt. szóvivője.