Back to top

Ez nem photoshop, ilyenek a wallisi juhok

Amikor pár éve a világhalón először láttam fotókat a fekete orrú, mókás megjelenésű wallisi juhokról, nem akartam elhinni, hogy a valóságban is léteznek. Ám amikor kiderült, hogy nem photoshoppal előállított fotóról van szó, elhatároztam, ilyen fajtát akarok tenyészteni.

MMG - Ez nem photoshop, ilyenek a wallisi juhok...

Az Alpok 2000-3000 méter magas hegységeinek legelőin otthonos wallisi feketeorrú juhok legelnek a Keleti-Mecsek lábánál fekvő Pécsvárad melletti Kishosszúréti Tanyánál. Itt él az a fiatal házaspár, aki úgy döntött, belevág e hazánkban korábban nem honos fajták tenyésztésebe.

 

„Nem volt egyszerű szert tenni ezekre a jószágokra”

– meséli Kakas Dorottya, aki állattenyésztő mérnökként diplomázott Kaposváron, és akinek a férje, Hoyck Balázs is aktívan kiveszi a részét a gazdálkodásból. Korábban Magyarországon még nem honosították a wallisi feketeorrú juhokat, így Dorottya külföldön igyekezett fellelni tenyésztőket. Leveleket írt nekik, hogy vásárolna tenyészállatokat, viszontválaszt azonban szinte egyáltalán nem kapott. Sokáig reménytelennek is tűnt a jószágok beszerzése, amit nehezített az is, hogy a wallisi nem intenzív árutermelő fajta, ezért kevesen foglalkoznak vele. Ám végül mégis érkezett válasz egy német nyugalmazott biológia professzortól, akitől nyolc darab törzskönyves wallisi anyajuhot tudtak vásárolni. A fiatal gazdálkodóknak később sikerült kosokat is beszerezni Ausztriából és Skóciából.

Kakas Dorottya, juhtenyésztő az egy hetes wallisi bárányokkal
Fotó: BNE
Kezdeményezésükre 2015-ben a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség hivatalosan is elismerte és honosította a fajtát, így a kishosszúréti állomány volt az első hivatalos wallisi feketeorrú juhtörzstenyészet hazánkban.

Azóta céljuk e különleges és veszélyeztetett fajtának a megőrzése és népszerűsítése hazánkban.

Ám annak, aki Magyarországon szeretne belevágni a wallisi fajta tenyésztésébe, fontos gondoskodnia a jószágok nyári hűvös, árnyékos hűsölőhelyéről. A fajta ugyanis Svájc magashegységeiből származik, ezért a nagy meleget igen rosszul viselik, sőt a kánikulás időszakban csak hajnalban és sötétedés után hajlandóak a wallisiak legelni. Gyapjukat évente kétszer kell nyírni, ám a gazdálkodó napjainkban nem számít arra, hogy nagy kereslet lenne a gyapjú iránt, holott egykoron a nemezelők szép falvédőket, házipapucsokat készítettek belőle.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja áprilisi számában olvasható! 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Pályázati aktualitások: megnőtt a beruházási kedv

Ötvenmilliárd forintról 260 milliárd forintra emelték és újból megnyitották az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatot. Ötven-ötven milliárd forintos keretösszeg érhető el kisebb kertészeti üzemek technológiai megújítására, illetve élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére is.