Back to top

Oroszországban jóváhagyták az első állatoknak szánt Covid-védőoltást

A TASZSZ orosz hírügynökség anyaga alapján a nemzetközi sajtó széles körben beszámolt róla, hogy Oroszországban állatorvosi felhasználásra szánt koronavírus-védőoltást engedélyeztek. Szükség egyelőre nincs a háziállatok széles körű oltására, ám például egy-egy jövőbeni mutáció elterjedését megelőzheti, írják.

Fotó: Pixabay
A világon elsőként Oroszországban engedélyeztek állatoknak szánt Covid-védőoltást, legalábbis a helyi agrárfelügyelet szerint. A hatóság úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a felügyelete alá tartozó szövetségi állategészségügyi központ által kifejlesztette vakcinát

tavaly október óta tesztelik, egyebek között kutyákon, macskákon és nyérceken,

és mindegyik vizsgált állatfajban kimutatták az antitesteket az oltás után.

Mindazonáltal hozzátették, hogy jelenleg nincs szükség a háziállatok szépes körű oltására, mivel jelen állás szerint gyakorlati esélye nem igazán van annak, hogy állatról emberre terjedjen a vírus – idézte az agrárfelügyelet egyik állatorvosát a TASZSZ.

Inkább abban lehet szerepe az állatok átoltottságának, hogy egy-egy lehetséges mutáció terjedését akadályozza meg a jövőben, írta az orosz agrárfelügyelet, külön utalva a Sars-CoV-2 vírusra kifejezetten fogékony nyércekre.

A Redaktionsnetzwerk Deutschland idézte ezenkívül a Friedrich-Loeffler Intézet információit is, miszerint egy San Diegói állatkertben már oltottak emberszabású majmokat kifejezetten állatoknak szánt Covid-vakcinálval, de szélesebb körben máshol még nem folytak ilyen vizsgálatok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Őrült méhsűrűség: Amerika „kenyeres kosarában”

A méhállományok egymás melletti összezsúfolása, az egy területre koncentrált nagy méhsűrűség sok veszéllyel jár együtt. Gondoljunk csak napjaink COVID19-fertőzésére, mely pillanatok alatt szétterjedt a világon. De a pandémia előtt is tudtuk, hogy például a menekülttáborok és a menedékhelyek a betegségek, a feszültség és a szociális problémák kirobbanásának táptalajai.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Állati jó munkatársak

A munkára fogható állatokat mindig is „alkalmazta” az emberiség, hiszen jóval olcsóbbak mint a kétlábú munkaerő, nem beszélnek vissza, sokszor az adott feladatban hatékonyabbak is az embernél és szakszervezetbe sem tömörülnek…

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

A járvány mellékhatása a szorongás, de helyes étkezéssel és mozgással tehetünk ellene

A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás következtében az egereknek felnőtt korukra nagyobb méretű lett az agytérfogata és kevésbé szorongtak, mint azok a társaik, akik nem így nevelkedtek – áll a kaliforniai egyetem kutatásában.

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.

A Csatorna-szigetek marhái

A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nemcsak arról híresek, hogy Victor Hugo itt töltötte száműzetését, de innen származnak a világ legkiválóbb tejelő marha fajtái, a jersey és guernsey.

Kolozsvári kutatók szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói szerint rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestist.

Meglovasították a világ legnagyobb nyulát, aki nemcsak rémisztően hatalmas, de nagyon öreg is

Szombat éjjel otthonából lopták el a 2010-ben hivatalosan is a világ legnagyobb nyulaként elismert, Darius nevű német óriásnyulat, akinek gazdája most 1000 fontot ajánlott fel annak, aki visszajuttatja hozzá az állatot.