Back to top

Oroszországban jóváhagyták az első állatoknak szánt Covid-védőoltást

A TASZSZ orosz hírügynökség anyaga alapján a nemzetközi sajtó széles körben beszámolt róla, hogy Oroszországban állatorvosi felhasználásra szánt koronavírus-védőoltást engedélyeztek. Szükség egyelőre nincs a háziállatok széles körű oltására, ám például egy-egy jövőbeni mutáció elterjedését megelőzheti, írják.

Fotó: Pixabay
A világon elsőként Oroszországban engedélyeztek állatoknak szánt Covid-védőoltást, legalábbis a helyi agrárfelügyelet szerint. A hatóság úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a felügyelete alá tartozó szövetségi állategészségügyi központ által kifejlesztette vakcinát

tavaly október óta tesztelik, egyebek között kutyákon, macskákon és nyérceken,

és mindegyik vizsgált állatfajban kimutatták az antitesteket az oltás után.

Mindazonáltal hozzátették, hogy jelenleg nincs szükség a háziállatok szépes körű oltására, mivel jelen állás szerint gyakorlati esélye nem igazán van annak, hogy állatról emberre terjedjen a vírus – idézte az agrárfelügyelet egyik állatorvosát a TASZSZ.

Inkább abban lehet szerepe az állatok átoltottságának, hogy egy-egy lehetséges mutáció terjedését akadályozza meg a jövőben, írta az orosz agrárfelügyelet, külön utalva a Sars-CoV-2 vírusra kifejezetten fogékony nyércekre.

A Redaktionsnetzwerk Deutschland idézte ezenkívül a Friedrich-Loeffler Intézet információit is, miszerint egy San Diegói állatkertben már oltottak emberszabású majmokat kifejezetten állatoknak szánt Covid-vakcinálval, de szélesebb körben máshol még nem folytak ilyen vizsgálatok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Valóságos főszereplők

Hajdanán az emberek szíve együtt lüktetett a természettel. Bár nem voltak tudósok vagy zsenik, jól ismerték a természet törvényeit. Olvastak a csillagok állásából, követték az állatok rejtett ösvényeit, és alaposan megfigyelték a növények törékenységét. S hogy mindez nem csak mese, arra Fekete István, korunk egyik legkiemelkedőbb írójának életműve a bizonyíték.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Magyar óriás - A galambok királynője

Ha az amerikai King a galambok királya, akkor a magyar óriás a galambok királynője. Sajnos hazánkban kevés van belőlük, amit könnyen megértünk, ha tudjuk, hogy ennek a fajtának sem a tartása, sem a tenyésztése nem egyszerű.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Állatbemutatókat és új gazdasági épületet adtak át a győri állatkertben

Törpevíziló- és pápaszemespingvin-bemutatót, valamint egy új gazdasági épületet adtak át a győri Xantus János Állatkertben, a Modern városok program részeként szerdán.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

Védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat

Védett és fokozottan védett madarak ezreit veszélyezteti a szabálytalan légpuska-használat, az állatok a rendellenes fegyverhasználat mellett a nem megfelelően kihelyezett csapdáknak is áldozatául esnek - közölte a Madárkórház Alapítvány.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.