0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Oroszországban jóváhagyták az első állatoknak szánt Covid-védőoltást

A TASZSZ orosz hírügynökség anyaga alapján a nemzetközi sajtó széles körben beszámolt róla, hogy Oroszországban állatorvosi felhasználásra szánt koronavírus-védőoltást engedélyeztek. Szükség egyelőre nincs a háziállatok széles körű oltására, ám például egy-egy jövőbeni mutáció elterjedését megelőzheti, írják.

A világon elsőként Oroszországban engedélyeztek állatoknak szánt Covid-védőoltást, legalábbis a helyi agrárfelügyelet szerint. A hatóság úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a felügyelete alá tartozó szövetségi állategészségügyi központ által kifejlesztette vakcinát

tavaly október óta tesztelik, egyebek között kutyákon, macskákon és nyérceken,

és mindegyik vizsgált állatfajban kimutatták az antitesteket az oltás után.

Mindazonáltal hozzátették, hogy jelenleg nincs szükség a háziállatok szépes körű oltására, mivel jelen állás szerint gyakorlati esélye nem igazán van annak, hogy állatról emberre terjedjen a vírus – idézte az agrárfelügyelet egyik állatorvosát a TASZSZ.

Inkább abban lehet szerepe az állatok átoltottságának, hogy egy-egy lehetséges mutáció terjedését akadályozza meg a jövőben, írta az orosz agrárfelügyelet, külön utalva a Sars-CoV-2 vírusra kifejezetten fogékony nyércekre.

A Redaktionsnetzwerk Deutschland idézte ezenkívül a Friedrich-Loeffler Intézet információit is, miszerint egy San Diegói állatkertben már oltottak emberszabású majmokat kifejezetten állatoknak szánt Covid-vakcinálval, de szélesebb körben máshol még nem folytak ilyen vizsgálatok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu