Back to top

Sonka, tojás, egészség – Hogyan lehet egészséges a húsvéti reggeli?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Még inkább igaz ez a húsvéti időszakra, amikor a reggelinek külön hagyománya van: sonkával, tojással, kaláccsal. Hogyan lehet ezt egészségesebbé tenni? Az Európai Friss Csapat program szerint friss, tavaszi zöldségekkel: retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával. Ezek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, és vitaminokkal.

Mustárolaj a tormában?

Igen! A torma egyik legértékesebb hatóanyaga a mustárolaj. Mellette nagyon magas a C-vitamin tartalma, valamint gazdag kalciumban és magnéziumban is. Nem véletlenül először gyógynövényként volt közismert, csak később kezdték el fűszernövényként is alkalmazni.

Frissen reszelve erős baktérium- és vírusölő hatású, segíti a gyulladások csökkentését és a láz csillapítását.

Mézzel összekeverve hatásos gyógyír lehet megfázás és a felső légutak hurutja esetén. Csípős illóolaja belélegezve tisztítja a légutakat. Rendszeres fogyasztása, antioxidáns-tartalma miatt, sejtvédő hatású, aminek a daganatos megbetegedések megelőzése tekintetében lehet jelentősége. Emellett növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet is, ezért érdemes nemcsak húsvétkor, hanem egész évben fogyasztani. Csípőssége, erőteljes aromája miatt a gyerekek nem lelkesednek érte, de ha egy kis majonézzel összekeverjük vagy almát reszelünk hozzá, számukra is fogyaszthatóbb lesz.

Tipp: reszelés után a torma nagyon gyorsan barnul, ezért – hogy fehér maradjon – azonnal locsoljuk meg egy kis ecettel vagy citromlével.

Retek, a ropogós vitaminbomba

A retek tele van ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és vitaminokkal. Magas C-vitamin tartalma mellett A-, B1-, B6- és K-vitamin is található benne. Kisebb mennyiségben, mint a torma, de a retek is tartalmaz mustárolajat, illetve az újhagymához hasonlóan kéntartalmú illóolajat, melyek gyógyhatásának jelentős részét biztosítják. Jótékonyan hat az ér-, és a keringési rendszerre, valamint karbantartja az emésztőrendszert is. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a légutakat, és csillapítja a köhögést A retek a benne található vitaminok és antioxidánsok segítségével támogatja az immunrendszert. Általában nyersen fogyasztjuk, de készíthető belőle párolt köret, saláta vagy épp nassolnivaló chips is. Itthon a vajretek, vagy más néven a hónapos retek a legnépszerűbb, de létezik fekete, fehér vagy sörretek is.

Tipp: tároláskor csak a fényes, kemény és ép felületű gumókat válasszuk ki, távolítsuk el a szárukat, és a gumókat műanyag zacskóba csomagolva hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt természetesen alaposan meg kell mosni!

Újhagyma, a tavaszi egészségőr

Az újhagyma tulajdonképpen a vöröshagyma fiatal példánya, melynek föld alatti része még nem fejlődött ki teljesen, még nem vastagodott meg, ennek ellenére vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben kifejezetten gazdag. B-vitaminok, E-vitamin és biotin található benne, bővelkedik folsavban, valamint magnézium- és kalciumtartalma is jelentős.

Magas C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszer hatékony működését. K-vitamin tartalma elősegíti a csontok, a porcok és az erek jóllétét.

Kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést, valamint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is jelentős a szerepe. Egyik meghatározó hatóanyaga a kéntartalmú illóolaj, amely csípős ízéért, aromájáért felelős. Az újhagyma – a többi hagymaféléhez hasonlóan – tartalmaz allicint, melynek antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Tipp: az újhagymát érdemes hűtőszekrényben tartani, mert úgy őrzi meg legtovább frissességét.

Összességében mindhárom tavaszi zöldségről elmondható a magas vitamin-, rost-, és ásványianyag-tartalom, ezek nyersen fogyasztva érvényesülnek leginkább. Közös tulajdonságuk az is, hogy föld feletti zöld száruk felhasználható. A retek és az újhagyma esetében különféleképpen elkészítve fogyaszthatóak a levelek, például pestoként, míg a torma levelét külsőleg lehet alkalmazni.

Mindegyikből érdemes a hazait keresni: a retek és a hagyma a tavasz első friss, hazai zöldségei, míg tormát szinte egész évben vásárolhatunk frissen vagy feldolgozott formában.

Az Európai Friss Csapat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös programja – azt javasolja, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is szívesen egyenek ezekből az egészséges finomságokból, akkor érdemes kicsit ötletelni és kreatív módon elkészíteni a húsvéti tálat, például retekegérkékkel.

 

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe

Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi Világnapot. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve: friss zöldséget, gyümölcsöt az asztalra

Idén újabb hároméves periódusát kezdi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia- belga szakmai szervezetekkel együttműködésben megvalósuló, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő uniós kampánya. A program első periódusa – amely Európai Friss Kalandok néven futott – nagyon sikeresen zárult, hiszen a 8-14 éves korosztályban 30% feletti volt az ismertsége, így szeretnénk a programot folytatni 2023-ig.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Irány az agrár! – A felsőoktatás szerepe az innovációban

A felsőoktatás innovációban betöltött szerepéről szervez online beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK TechLab programja keretében.

A mezőgazdaság versenyképességét is javíthatja a drónok használatának elterjedése

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alapító tagként részt vesz a Magyarországi Drón Koalícióban, amely május 4-én alakult meg. A drónok használata a mezőgazdaság versenyképességének növekedéséhez is hozzájárulhat, az új technológiák elterjesztését a NAK is segíti tagjai körében.

Genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól

Egy védelmező genetikai mechanizmus óvhatja meg az embert a túlzott kávéfogyasztástól - állapították meg a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint a kávéfogyasztási szokások a szív egészségének állapotáról árulkodnak.

Génmegőrzés és bivalyhústermékek

Szurdokpüspöki határában, a Mátra nyugati kapujának egyik legnagyobb fennsíkján bivalyok élnek szabadtartásban a Mátrai Bivalyrezervátumban, ahová nem vezet kiépített út. Egy turistaút és egy vízmosás mentén jutnak oda azok is, akik gondozzák az állatokat. A szélsőségek tanyájának nevezi a tulajdonos ezt a helyet, hiszen igazi kihívás a bivalyok megközelítése.