Back to top

Befőzés modern szemlélettel - A lekvárokkal kezdődött minden

Hagyományos eljárás, különleges ízek, változatos alapanyagok, így jellemezhetnénk legrövidebben Lang Zsuzsa kézműves lekvárjait, szörpjeit és más ínyenc­ségeit. Az édesanyjától tanult fogásokat továbbgondolva, saját termesztésű és vadon gyűjtött gyümölcsöket dolgoz fel monoszlói konyhájában, kis tételben. Termékei viselhetik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet.

„Szeretném leporolni ezt a nagymamás érzést, ami manapság körbelengi a befőzést”
Az idén kilencéves a Zsusska márka. Hogyan született meg az ötlet, hogy lekvárt főzzön, és van-e hozzá valamilyen végzettsége?

– Nekem anyai ágról jött ez a „befőző gén”, anyukám kamrájában egészen a plafonig sorakoztak a színes, változatos tartalmú üvegek. Legelőször tízévesen az édesanyámmal főztem be, rögtön a sárgabaracklekvárral kezdtem. De igazi lendületet akkor kaptam, amikor az első pár üveg elajándékozott lekvár után a barátok kérték, hogy készítsek még, én meg csak szedtem, főztem, szedtem és főztem az újabb és újabb adagokat.

Tulajdonképpen a lekvárokkal kezdődött minden, aztán jött a másik nagy szerelmem, a bodzaszörp és társai.

A hárs, bodzabogyó, menta, citromfű stb. Akkor a gyerekek még kicsik voltak, és otthon voltam velük. Korábban marketingesként dolgoztam egy lapkiadó cégnél közel tíz évig, de onnan leépítés miatt el kellett jönnöm. Sokáig keresgéltem állást, de nem találtam számomra megfelelőt. Szörnyű időszak volt, mert haszontalannak éreztem magam. És akkor megláttam egy pályázatot a munkaügyi központnál, ahol regisztrált álláskereső voltam. Nem haboztam, mert tudtam, hogy ez az, amit igazán szeretnék. Őstermelő lenni, és lekvárokat, szörpöket készíteni, a magam ura lenni! Felépíteni valami újat, egyedit, ami csak az enyém. Vettem egy kis gyümölcsöst a pályázaton elnyert pénzből, és elkezdtem otthon, a konyhámban lekvárokat készíteni a terméséből. Aztán szörpöket, befőtteket is.

Különleges kombinációk is születnek hagyományos alapanyagokból

Folyamatosan új termékeket, ízkombinációkat kísérleteztem ki, mert számomra ez jelentette a kihívást, amit máig nagyon élvezek.

Itt élhetem ki a kreativitásomat, amit korábban a munkám adott. Kitaláltam valamit, és megcsináltam az elejétől a végéig, és ez hatalmas boldogsággal töltött el. Mindez 2012-ben történt, így idén augusztusban lesz kilencéves a Zsusska márka.

Nincs hozzá végzettségem, saját magam próbáltam fejleszteni, és persze sokat tanultam szüleimtől, különösen édesanyámtól. Emellett sokat olvastam és böngésztem a recepteket, gasztronómiai műsorokat néztem, mert mindig is érdekelt a főzés, a befőzés.

Felhasznált-e valamilyen támogatási formát a vállalkozáshoz?

– Igen, ahogy említettem, a mun­kaügyi központ támogatását nyertem el 2012-ben, abból vásároltam a kis gyümölcsöst a Csatár-hegyen, meg a szükséges eszközöket, konzervüvegeket, cukrot. A támogatást már visszafizettem, de enélkül nem tudtam volna belevágni, nem volt indulótőkém. Időközben a csatári telket eladtam, és vásároltam a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által nyújtott mikrohitelből egy nagyobb területet Monoszlón, jelenleg itt gazdálkodom.

Mekkora és milyen összetételű a saját gyümölcsös, ahonnan az alapanyagok származnak?

– A mintegy félhektáros területemen számos gyümölcsfám van (meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, sárgabarack, füge, birs, dió), és a bogyósok is megteremnek (homoktövis, fekete szeder, málna, fekete ribizli).

Kizárólag biogazdálkodásban elfogadott szereket használok, de nem minősíttettem biogazdaságnak a területet, csak igyekszem természetes módon megművelni.

Sok mindent a szüleim termelnek meg nekem a veszprémi kiskertjükben (zömében zöldségeket és néhány gyümölcsöt), és rengeteg mindent gyűjtünk édesapámmal a mezőn, erdőn (csipkebogyót, kökényt, galagonyát), amit aztán feldolgozok. Amit lehet, komposztálunk, és ezzel tápláljuk a talajt. Monoszlón készítettünk a párommal néhány magaságyást is, a beleültetett gyógy- és fűszernövényekből szörp készül, melyek nagyon népszerűek. A menta, kakukkfű, zsálya, rozmaring, citromfű, levendula egyaránt nagyon szépen fejlődik.

Hányféle lekvárt és más készítményt főz? Milyen gyakran talál ki új recepteket?

Számos gyümölcsfám van, és a bogyósok is megteremnek
– Közel kilencvenféle termékem van, de ebben benne vannak az eredeti receptek cukormentes változatai is. Igyekszem mindent feldolgozni, ami megterem, és amit be tudunk gyűjteni akár vadon. Viszont mindenből csak keveset készítek, nincsenek nagy készleteim. Kicsi szereplő vagyok és az is szeretnék maradni.

Folyamatosan ötletelek, minden évben van egy-két újdonságom, de a már jól bevált, közkedvelt, keresett termékeket igyekszem inkább elkészíteni.

A választék folyamatosan változik, mindig az éppen érő gyümölcsöket dolgozom föl. Klasszikusnak tekinthető a szilva- és sárgabaracklekvár, meg cseresznyebefőtt, de különleges kombinációk is születnek hagyományos alapanyagokból, mint a rumos meggylekvár, a rozmaringos almadzsem, az étcsokoládés körtelekvár vagy a vaníliás rebarbaradzsem.

És van a harmadik vonal, a természet kincseinek felhasználása: ilyen a galagonya, a csipkebogyó, a bodzabogyó, a som.

Mely gyümölcsökből lehet cukor nélkül lekvárt főzni?

– Valójában bármiből lehet, de ahhoz, hogy élvezhető is legyen (szerintem), magas cukortartalmú gyümölcsöket érdemes választani. Eperből, sárga- és őszibarackból, szilvából, körtéből, almából szoktam teljesen cukormentes lekvárokat főzni. Ezek valóban mindenmentesek, és még hozzáadott édesítőszert sem tartalmaznak.

Melyik a kedvence?

– Mindig más. A meggydzsemet például nagyon kedvelem, a meggy savanykás íze és a hatalmas meggydarabok miatt is. De nagyon szeretem a chilis fügelekvárt is, különösen húsok mellé.

Lang Zsuzsa: Felépíteni valami újat, egyedit, ami csak az enyém. Ez volt a célom
Mi a véleménye a lekvárfogyasztás és az egészséges táplálkozás viszonyáról?

– Véleményem szerint a lekvár igenis egészséges, ha kevés cukorral készül. Márpedig én nem szeretem őket „agyoncukrozni”, szeretem, ha a gyümölcs íze érződik ki. Mivel tartósítószer nélkül és kevés hozzáadott cukorral készítem a termékeimet, bátran fogyaszthatjuk őket akár mindennap.

Milyen módszerrel készülnek a termékek? Van-e hozzá valamilyen speciális berendezése? Egyszerre mennyi gyümölcsöt tud feldolgozni?

– Hagyományos eljárással készítem a termékeimet. Nem használok tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat, színezéket, aromát, csak természetes dolgokat. Mindezt azért, mert igyekszem megőrizni a gyümölcsök valódi ízét. Kevés cukrot használok, nem úgy, mint szüleink vagy nagyszüleink. Szeretném leporolni ezt a nagymamás érzést, ami manapság körbelengi a befőzést. Megmutatni, hogy lehet ezt másképp is, újabb, modernebb köntösben.

Nincsenek speciális gépeim, egyedül egy Weninger befőzőautomatám van, amiben dunsztolom a szörpöket, és amivel ivóleveket készítek a szörpökhöz.

Szinte minden kézzel készül, a csipkebogyót is kézzel passzírozom, mint nagyszüleink. Ezekből következik, hogy egyszerre nem tudok nagy mennyiséget készíteni, de ez nem is cél. A minőség számomra fontosabb, mint a mennyiség.

Milyennek ítéli a piaci lehetőségeket?

– Káptalantótiban, a Liliomkert piacon árusítom a termékeimet tavasztól egészen a tél kezdetéig. Minden vasárnap ott vagyok a piacon, amikor csak tudok, és az időjárás engedi.

Van saját web­shopom (www.zsusska.hu), amin keresztül bárki, bármikor, bárhonnan megvásárolhatja a termékeimet otthonról, kényelmesen.

Továbbá van számos viszonteladóm Budapesten és a Balaton-felvidéken. Éttermekben, kávézókban, bárokban is tartják a szörpjeimet, és a vendégek nagyon kedvelik őket. Sajnos ezek a helyek jelenleg zárva vannak, de remélem, nyáron újra helyreáll minden és vihetem nekik a finomságokat. (x)

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.

Egy "emlékezetes" aljnövény

A meténg erdei aljnövény, kiváló talajtakaró árnyéki dísznövény, emellett a gyógyszeripar is használja, hiszen a Cavinton gyógyszer hatóanyagát ebből állítják elő. Ez az agyi vérkeringési problémákra, így az emlékezőképességre is jó hatással van…

Horvátország szenved a fagyoktól

A mínusz 12 Celsius-fokos hideg elpusztította a gyümölcsöket, a cseresznye 90 százaléka oda lett.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Egyszerűbb utak a kertben

Nem feltétlenül lustaság, ha egyszerűbb és komfortosabb megoldásokat keresünk a kertünk gondozása során. Azok is szeretnének rendezett és szép környezetben élni, akiknek kevés idejük jut kertészkedésre, vagy az egészségük miatt kell kímélniük magukat. A pihenőkertről, amitől elsősorban örömöt - és kevesebb munkát - remélünk, Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnökkel beszélgettünk.