Back to top

Befőzés modern szemlélettel - A lekvárokkal kezdődött minden

Hagyományos eljárás, különleges ízek, változatos alapanyagok, így jellemezhetnénk legrövidebben Lang Zsuzsa kézműves lekvárjait, szörpjeit és más ínyenc­ségeit. Az édesanyjától tanult fogásokat továbbgondolva, saját termesztésű és vadon gyűjtött gyümölcsöket dolgoz fel monoszlói konyhájában, kis tételben. Termékei viselhetik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék védjegyet.

„Szeretném leporolni ezt a nagymamás érzést, ami manapság körbelengi a befőzést”
Az idén kilencéves a Zsusska márka. Hogyan született meg az ötlet, hogy lekvárt főzzön, és van-e hozzá valamilyen végzettsége?

– Nekem anyai ágról jött ez a „befőző gén”, anyukám kamrájában egészen a plafonig sorakoztak a színes, változatos tartalmú üvegek. Legelőször tízévesen az édesanyámmal főztem be, rögtön a sárgabaracklekvárral kezdtem. De igazi lendületet akkor kaptam, amikor az első pár üveg elajándékozott lekvár után a barátok kérték, hogy készítsek még, én meg csak szedtem, főztem, szedtem és főztem az újabb és újabb adagokat.

Tulajdonképpen a lekvárokkal kezdődött minden, aztán jött a másik nagy szerelmem, a bodzaszörp és társai.

A hárs, bodzabogyó, menta, citromfű stb. Akkor a gyerekek még kicsik voltak, és otthon voltam velük. Korábban marketingesként dolgoztam egy lapkiadó cégnél közel tíz évig, de onnan leépítés miatt el kellett jönnöm. Sokáig keresgéltem állást, de nem találtam számomra megfelelőt. Szörnyű időszak volt, mert haszontalannak éreztem magam. És akkor megláttam egy pályázatot a munkaügyi központnál, ahol regisztrált álláskereső voltam. Nem haboztam, mert tudtam, hogy ez az, amit igazán szeretnék. Őstermelő lenni, és lekvárokat, szörpöket készíteni, a magam ura lenni! Felépíteni valami újat, egyedit, ami csak az enyém. Vettem egy kis gyümölcsöst a pályázaton elnyert pénzből, és elkezdtem otthon, a konyhámban lekvárokat készíteni a terméséből. Aztán szörpöket, befőtteket is.

Különleges kombinációk is születnek hagyományos alapanyagokból

Folyamatosan új termékeket, ízkombinációkat kísérleteztem ki, mert számomra ez jelentette a kihívást, amit máig nagyon élvezek.

Itt élhetem ki a kreativitásomat, amit korábban a munkám adott. Kitaláltam valamit, és megcsináltam az elejétől a végéig, és ez hatalmas boldogsággal töltött el. Mindez 2012-ben történt, így idén augusztusban lesz kilencéves a Zsusska márka.

Nincs hozzá végzettségem, saját magam próbáltam fejleszteni, és persze sokat tanultam szüleimtől, különösen édesanyámtól. Emellett sokat olvastam és böngésztem a recepteket, gasztronómiai műsorokat néztem, mert mindig is érdekelt a főzés, a befőzés.

Felhasznált-e valamilyen támogatási formát a vállalkozáshoz?

– Igen, ahogy említettem, a mun­kaügyi központ támogatását nyertem el 2012-ben, abból vásároltam a kis gyümölcsöst a Csatár-hegyen, meg a szükséges eszközöket, konzervüvegeket, cukrot. A támogatást már visszafizettem, de enélkül nem tudtam volna belevágni, nem volt indulótőkém. Időközben a csatári telket eladtam, és vásároltam a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által nyújtott mikrohitelből egy nagyobb területet Monoszlón, jelenleg itt gazdálkodom.

Mekkora és milyen összetételű a saját gyümölcsös, ahonnan az alapanyagok származnak?

– A mintegy félhektáros területemen számos gyümölcsfám van (meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, sárgabarack, füge, birs, dió), és a bogyósok is megteremnek (homoktövis, fekete szeder, málna, fekete ribizli).

Kizárólag biogazdálkodásban elfogadott szereket használok, de nem minősíttettem biogazdaságnak a területet, csak igyekszem természetes módon megművelni.

Sok mindent a szüleim termelnek meg nekem a veszprémi kiskertjükben (zömében zöldségeket és néhány gyümölcsöt), és rengeteg mindent gyűjtünk édesapámmal a mezőn, erdőn (csipkebogyót, kökényt, galagonyát), amit aztán feldolgozok. Amit lehet, komposztálunk, és ezzel tápláljuk a talajt. Monoszlón készítettünk a párommal néhány magaságyást is, a beleültetett gyógy- és fűszernövényekből szörp készül, melyek nagyon népszerűek. A menta, kakukkfű, zsálya, rozmaring, citromfű, levendula egyaránt nagyon szépen fejlődik.

Hányféle lekvárt és más készítményt főz? Milyen gyakran talál ki új recepteket?

Számos gyümölcsfám van, és a bogyósok is megteremnek
– Közel kilencvenféle termékem van, de ebben benne vannak az eredeti receptek cukormentes változatai is. Igyekszem mindent feldolgozni, ami megterem, és amit be tudunk gyűjteni akár vadon. Viszont mindenből csak keveset készítek, nincsenek nagy készleteim. Kicsi szereplő vagyok és az is szeretnék maradni.

Folyamatosan ötletelek, minden évben van egy-két újdonságom, de a már jól bevált, közkedvelt, keresett termékeket igyekszem inkább elkészíteni.

A választék folyamatosan változik, mindig az éppen érő gyümölcsöket dolgozom föl. Klasszikusnak tekinthető a szilva- és sárgabaracklekvár, meg cseresznyebefőtt, de különleges kombinációk is születnek hagyományos alapanyagokból, mint a rumos meggylekvár, a rozmaringos almadzsem, az étcsokoládés körtelekvár vagy a vaníliás rebarbaradzsem.

És van a harmadik vonal, a természet kincseinek felhasználása: ilyen a galagonya, a csipkebogyó, a bodzabogyó, a som.

Mely gyümölcsökből lehet cukor nélkül lekvárt főzni?

– Valójában bármiből lehet, de ahhoz, hogy élvezhető is legyen (szerintem), magas cukortartalmú gyümölcsöket érdemes választani. Eperből, sárga- és őszibarackból, szilvából, körtéből, almából szoktam teljesen cukormentes lekvárokat főzni. Ezek valóban mindenmentesek, és még hozzáadott édesítőszert sem tartalmaznak.

Melyik a kedvence?

– Mindig más. A meggydzsemet például nagyon kedvelem, a meggy savanykás íze és a hatalmas meggydarabok miatt is. De nagyon szeretem a chilis fügelekvárt is, különösen húsok mellé.

Lang Zsuzsa: Felépíteni valami újat, egyedit, ami csak az enyém. Ez volt a célom
Mi a véleménye a lekvárfogyasztás és az egészséges táplálkozás viszonyáról?

– Véleményem szerint a lekvár igenis egészséges, ha kevés cukorral készül. Márpedig én nem szeretem őket „agyoncukrozni”, szeretem, ha a gyümölcs íze érződik ki. Mivel tartósítószer nélkül és kevés hozzáadott cukorral készítem a termékeimet, bátran fogyaszthatjuk őket akár mindennap.

Milyen módszerrel készülnek a termékek? Van-e hozzá valamilyen speciális berendezése? Egyszerre mennyi gyümölcsöt tud feldolgozni?

– Hagyományos eljárással készítem a termékeimet. Nem használok tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat, színezéket, aromát, csak természetes dolgokat. Mindezt azért, mert igyekszem megőrizni a gyümölcsök valódi ízét. Kevés cukrot használok, nem úgy, mint szüleink vagy nagyszüleink. Szeretném leporolni ezt a nagymamás érzést, ami manapság körbelengi a befőzést. Megmutatni, hogy lehet ezt másképp is, újabb, modernebb köntösben.

Nincsenek speciális gépeim, egyedül egy Weninger befőzőautomatám van, amiben dunsztolom a szörpöket, és amivel ivóleveket készítek a szörpökhöz.

Szinte minden kézzel készül, a csipkebogyót is kézzel passzírozom, mint nagyszüleink. Ezekből következik, hogy egyszerre nem tudok nagy mennyiséget készíteni, de ez nem is cél. A minőség számomra fontosabb, mint a mennyiség.

Milyennek ítéli a piaci lehetőségeket?

– Káptalantótiban, a Liliomkert piacon árusítom a termékeimet tavasztól egészen a tél kezdetéig. Minden vasárnap ott vagyok a piacon, amikor csak tudok, és az időjárás engedi.

Van saját web­shopom (www.zsusska.hu), amin keresztül bárki, bármikor, bárhonnan megvásárolhatja a termékeimet otthonról, kényelmesen.

Továbbá van számos viszonteladóm Budapesten és a Balaton-felvidéken. Éttermekben, kávézókban, bárokban is tartják a szörpjeimet, és a vendégek nagyon kedvelik őket. Sajnos ezek a helyek jelenleg zárva vannak, de remélem, nyáron újra helyreáll minden és vihetem nekik a finomságokat. (x)

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

A peterakást kell megelőzni – Növényvédelmi előrejelzés 19. hét

A cserebogárpajor kártételét leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, ha megakadályozzuk a most rajzó bogarak peterakását. Intenzíven rajzik ezenkívül az almamoly is, csapdázással kövessük nyomon, hogy optimális időpontban kezdődhessük a védekezést. A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás egyelőre gátat szab.

Gombaevéssel a rák és a szellemi hanyatlás ellen

A gombafélék elég megosztók a tányéron: vannak akik nagyon kedvelik a belőlük készült ételeket, mások pont ellenkezőleg. Azt azonban már számos kutatás igazolta, hogy nagyon jó hatással van a gombafogyasztás az egészségi állapotunkra.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszközt, akár vegyszereket is bevetni.

A kisebb szántóföldi kultúrák növényvédelme

A cukorrépa, a szója, a szárazborsó és a zöldborsó növényvédő szeres kezelésére vonatkozó adatok megosztásával szeretné segíteni ezúttal a Kleffmann és Partner Kft. a gazdálkodókat.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Bármikor fertőzhet a tűzelhalás – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

Tavaly ilyenkor a korai tavaszodás miatt már több kártevő is tömegesen rajzott, most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. A betegségek terjedésének viszont kedvez az idő: jelen van a lisztharmat, a varasodás és a tafrinás levélfodrosodás is, rövid időn belül pedig a baktériumos tűzelhalással is számolhatunk.