Back to top

Háromszorosan is zöld! Tehát Triplazöld!

A magyar Zöld velteliniekért és a környezettudatosság nevében új kampányt indul ezek népszerűsítésére, „Zöld Tavasz Veltelinivel” névvel! Valójában nem is egy kampány, hanem életünk újrakezdésének története. Hiszen annyira bezárkóztunk már november óta, hogy szinte már azt sem tudjuk, hogy milyen szabadon borozni.... Illetve féltjük a bolygónkat a mindent felfaló környezetrombolástól.

Nézzük csak meg, hogy miből áll össze az elején emlegetett Triplazöld… Ebben az induló tavaszi zöldellésben (első zöld) vegyük ki a részünket a jóból! Zöld veltelinizzünk (második zöld) együtt, találjunk rá a fajtára. Illetve adjunk a felelős és környezettudatos hozzáállásnak (harmadik zöld) is és váltsuk vissza együtt a Borbázisban az üvegeket.

Ezzel is csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és közben még jól is érezzük magunkat, ráadásul segítjük vásárlásainkkal a magyar borászatokat!

Ne feledjük, az egészséges borkultúra gyakorlása természetesen segíti az immunrendszerünket ezekben a nehéz időkben. A nemes és felemelő célok beteljesülésekor bónuszként a bortudásunkat is gyarapítjuk, tehát hajrá Zöld Tavasz Veltelinivel!

Fotó: bor.hu

November óta van lefagyva az ország-világ, nincs valódi közösségi élet, nincs borkóstoló, színház, kocsma, kávézó, mozi, étterem és csak maszkok vannak mindenütt. Pandémia tépázta időkben, amikor a közösségi oldalak és az emberek csak az emlékekből élnek, kell egy friss kezdeményezés! Ehhez visz a Borbázis életet, méghozzá triplazölddel!

Áprlisban induljon a Zöld Tavasz veltelinivel, mert nem csak Ausztria képes jó Zöld velteliniket készíteni. Nekünk sem kell szégyenkeznünk egy cseppet sem.

A Zöld veltelini
Fotó: bor.hu

A monarchia borának is nevezhetjük, mivel Ausztria a fő országa, de a cseheknél is jelentős a termelés és Magyarországon ugyancsak szépen van belőle ültetvény.

Az osztrák származású Zöld veltelini a Tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (Piros veltelini, Korai piros veltelini) nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd 1500 hektáron termelik (Ausztriában 13000 ha) és arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő (Neszmély, Pécs és Tolnai is jeleskedik a témában). A lösz talajokon jól érzi magát, de a szárazságot nem kedveli. Cserébe bírja a fagyokat és kevésbé rothadékony. Gyakran könnyed, gyümölcsös, fűszeres borokat készítenek belőle, de pezsgőre is alkalmas a masszív savszerkezete miatt. Nem nagyon lát nálunk hordót, pedig odafigyeléssel a sűrűbb alapanyag bírja a fát. Borainak általában két fő motívuma a gyümölcsösség és a könnyedség. Indulhat vele a Tavasz!

A Borbázis Borkereskedésnél már több éve fut Az üvegvisszaváltás is zöld! a project. Hegyekben állnak nálad az üres üvegek?

A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét.

Az üres üvegpalack is érték, nem haszontalan szemét. Újra lehet hasznosítani és ezzel segíteni a környezetvédelmet!

“2018 decemberében indítottuk útjára üvegvisszaváltási programunkat, melynek keretén belül évente közel 250.000 üveget juttatunk vissza az üveggyártás folyamatába. Ezzel a mennyiség megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolunk meg.” – írja a Borbázis Borkereskedés

Fotó: bor.hu

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mitől lesz egy borászat sikeres turisztikai helyszín?

Mi a turisztikai sikerek titka egy borászat számára, és mi kell ahhoz, hogy ne csak saját szakterületén legyen elismert, de a turizmusban is népszerű úti céllá tudjon válni? Erre kereste a választ a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült tanulmány, amely hazai és külföldi borászatok jó gyakorlatain keresztül mutatja be, hogyan váltak eredményessé.

Öt élelmiszer, amiket komolyan veszélyeztet az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás frontvonalában a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés egyaránt megtalálható. Az emelkedő hőmérséklet, a savasodó óceánok és az évszakon kívüli viharok nagymértékű pusztítást végeznek az emberi táplálkozás részét képező növény- és állatvilágban.

Borászatok a COVID árnyékában

Általánosságban elmondható, hogy azon borászatok szenvedték meg leginkább az elmúlt év eseményeit, akik vendéglátásra alapozva, azzal egybekötve működnek. A szektor teljes leállása közel megfelezte az ágazatból származó árbevételt, melyet a legtöbb esetben még a nyári időszakban tapasztalható forgalomnövekedés sem tudott ellensúlyozni.

Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Az Ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is.

A fagykár jelentősen csökkentheti a franciák idei bortermelését

A francia szőlőültetvényeket ért fagykárok közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest – közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal a bortermelők első becsléseire hivatkozva.

Kicsit tradicionális, kicsit innovatív - Pályakezdés a hazai agráriumban

Milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak a mai magyar mezőgazdaságban? A szakmai gyakorlat vagy az elméleti tudás a fontosabb? A generációváltás generációk közötti ellentétekkel is jár? Az MMG Direkt e heti adásában a MATE hallgatóit kérdeztük, hogyan látják a pályakezdők helyzetét. A beszélgetést már az MMG Gazdahang podcast csatornánkon is meghallgathatja.

Kihirdették az első Interwine díj eredményeit

Az elmúlt év rávilágított arra, hogy mennyire fontos az online jelentét. Egy jól működő honlap, lehetőleg webshoppal, ma már elengedhetetlen a vállalkozások számára – így van ez a borászatokkal is. A Hungarianwines.eu éppen ezért megszervezte az első Interwine díjat, a magyar borászatok és borkereskedések honlapjainak versenyét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Románia Délkelet-Európa borhatalma

A bukaresti VINARIUM Nemzetközi Borversenyre mintegy 1200 mintát várnak a világ minden tájáról május 27. és 30. között.

Oda a 2021-es termés? A fagy elképesztő károkat okozott szőlőültetvényekben

Franciaország egész területén aggasztóan nagy károkat okozott az ültetvényekben a zord időjárás. Jelenleg a francia gazdák megpróbálják felmérni az okozott károk költségeit, melyet a három egymást követő fagypont alatti éjszaka okozott. A jelek szerint a borász nagy része búcsút mondhat 2021-es szüretnek.