0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Híd a termelők és a fogyasztók közt – Hosszú távú jövőkép

A koronavírus okozta nehézségek megmutatták, mennyire sebezhető a gazda­ságunk, és mennyire kitett a külső tényezőknek. Világossá vált, hogy nélkülözhetetlen az összefogás és a rendszerszemlélet a magyar gazdák támogatásában.

Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. különösen fontosnak tartja a kistermelők, a magyar gazdák támogatását, információval való ellátását, és lehetőség szerint a felmerülő gondok folyamatos orvoslását.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ezért – eleget téve az Agrárminisztérium felkérésének – a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal karöltve Munkaszüret néven olyan oldalt fejlesztett, amely segít a szükséges munkavállalók megtalálásában.

A termelő-vevő kapcsolatok kialakításának előmozdítására pedig létrehozta a Termelői Kosár weboldalt, hogy a magyar termelők gyorsan, a gazdaságukhoz minél közelebb, jó feltételekkel értékesíthessék árujukat. A helyi gazdaságok élénkítése, a vidéki megélhetés segítése, valamint a helyi élelmiszertermelés és a fogyasztás erősítése a cél.

Az ingyenes platformot a Herman Ottó Intézet és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a következő években folyamatosan fejleszti, lehetővé téve, hogy minél többen vásárolhassanak magyar termelőktől származó minőségi árut.

Élettel teli, közösségi oldal létrehozásán dolgoznak, ahol a termelők bemutatkozhatnak, a vásárlók pedig megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

A gazdaságokat történelmi léptékű támogatás is segíti, a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintot, a Közös Agrárpolitika előző ciklusában rendelkezésre álló összeg háromszorosát fordítja az agrárium támogatására. 

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy meghatározó szerepet szánnak az agráriumnak a hazai gazdaság és Magyarország megújulásában. Ettől az évtől az uniós vidékfejlesztési források mellé 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány beruházásokra, infrastrukturális fejlesztésekre, technológiai korszerűsítésre, emellett pedig területalapú támogatásként jelentős mértékű uniós forrást, 3272 milliárd forintot osztanak ki a földhasználóknak.

Továbbra is működni fog a Magyar Falu program, és szintén a vidéki életminőség javulását eredményezi majd a települési közintézmények fejlesztési programja. Mindez az eddiginél vonzóbbá teheti a vidéket a fiatalok számára is.

Az MNVH részt vett az Európai Bizottság által kezdeményezett Hosszú távú jövőkép a vidéki térségek számára című felmérésben.

Az MNVH olyan műhelygyakorlat-sorozatot indított el, amely lehetőséget nyújtott a vidéken élőknek, hogy közösen feltérképezzék, megvitassák és megfogalmazzák elképzeléseiket, gondolataikat, valamint felvázolják a saját térségük jövőjét. A műhelygyakorlaton elhangzottakat az MNVH csapata eljuttatta az Európai Bizottsághoz, a vidéki lakosság így hozzájárulhat a vidéki területek hosszú távú jövőképéről szóló európai bizottsági közleményének megfogalmazásához.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat – amelynek az MNVH is tagja – szervezésében a tagállamok egymás közt is megosztják jó gazdálkodási gyakorlataikat, az idén pedig meghirdette a szervezet a jó gyakorlatok versenyét (Rural Inspiration Awards) Vidéki jövőnk címmel.

Ezáltal várhatóan olyan jövőkép formálódik 2040-ig és olyan jó példákat gyűjtenek, melyek megoldásokat kínálnak egyebek közt a kedvezőtlen demográfiai változások, az együttműködés hiánya, az alacsony jövedelemszint és a szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés gondjaira.

Hazánkban az MNVH honlapján olvasható mintaprojektek jó példái annak, hogyan, milyen segítségek igénybevételével lehetett egy hobbiból, avagy álomból működőképes vállalkozást építeni. (x)

Forrás: Magyar Mezőgazdaság