Back to top

Híd a termelők és a fogyasztók közt - Hosszú távú jövőkép

A koronavírus okozta nehézségek megmutatták, mennyire sebezhető a gazda­ságunk, és mennyire kitett a külső tényezőknek. Világossá vált, hogy nélkülözhetetlen az összefogás és a rendszerszemlélet a magyar gazdák támogatásában.

Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. különösen fontosnak tartja a kistermelők, a magyar gazdák támogatását, információval való ellátását, és lehetőség szerint a felmerülő gondok folyamatos orvoslását.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ezért – eleget téve az Agrárminisztérium felkérésének – a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal karöltve Munkaszüret néven olyan oldalt fejlesztett, amely segít a szükséges munkavállalók megtalálásában.

A termelő-vevő kapcsolatok kialakításának előmozdítására pedig létrehozta a Termelői Kosár weboldalt, hogy a magyar termelők gyorsan, a gazdaságukhoz minél közelebb, jó feltételekkel értékesíthessék árujukat. A helyi gazdaságok élénkítése, a vidéki megélhetés segítése, valamint a helyi élelmiszertermelés és a fogyasztás erősítése a cél.

Az ingyenes platformot a Herman Ottó Intézet és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a következő években folyamatosan fejleszti, lehetővé téve, hogy minél többen vásárolhassanak magyar termelőktől származó minőségi árut.

Élettel teli, közösségi oldal létrehozásán dolgoznak, ahol a termelők bemutatkozhatnak, a vásárlók pedig megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

A gazdaságokat történelmi léptékű támogatás is segíti, a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintot, a Közös Agrárpolitika előző ciklusában rendelkezésre álló összeg háromszorosát fordítja az agrárium támogatására. 

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy meghatározó szerepet szánnak az agráriumnak a hazai gazdaság és Magyarország megújulásában. Ettől az évtől az uniós vidékfejlesztési források mellé 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány beruházásokra, infrastrukturális fejlesztésekre, technológiai korszerűsítésre, emellett pedig területalapú támogatásként jelentős mértékű uniós forrást, 3272 milliárd forintot osztanak ki a földhasználóknak.

Továbbra is működni fog a Magyar Falu program, és szintén a vidéki életminőség javulását eredményezi majd a települési közintézmények fejlesztési programja. Mindez az eddiginél vonzóbbá teheti a vidéket a fiatalok számára is.

A helyi gazdaságok élénkítése a cél

Az MNVH részt vett az Európai Bizottság által kezdeményezett Hosszú távú jövőkép a vidéki térségek számára című felmérésben.

Az MNVH olyan műhelygyakorlat-sorozatot indított el, amely lehetőséget nyújtott a vidéken élőknek, hogy közösen feltérképezzék, megvitassák és megfogalmazzák elképzeléseiket, gondolataikat, valamint felvázolják a saját térségük jövőjét. A műhelygyakorlaton elhangzottakat az MNVH csapata eljuttatta az Európai Bizottsághoz, a vidéki lakosság így hozzájárulhat a vidéki területek hosszú távú jövőképéről szóló európai bizottsági közleményének megfogalmazásához.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat – amelynek az MNVH is tagja – szervezésében a tagállamok egymás közt is megosztják jó gazdálkodási gyakorlataikat, az idén pedig meghirdette a szervezet a jó gyakorlatok versenyét (Rural Inspiration Awards) Vidéki jövőnk címmel.

Ezáltal várhatóan olyan jövőkép formálódik 2040-ig és olyan jó példákat gyűjtenek, melyek megoldásokat kínálnak egyebek közt a kedvezőtlen demográfiai változások, az együttműködés hiánya, az alacsony jövedelemszint és a szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés gondjaira.

Hazánkban az MNVH honlapján olvasható mintaprojektek jó példái annak, hogyan, milyen segítségek igénybevételével lehetett egy hobbiból, avagy álomból működőképes vállalkozást építeni. (x)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

Jubilál idén a Farmer Expó

Járvány ide vagy oda, a szervezők 30. alkalommal is „nekifutnak” az agrár-seregszemlének.

Folytatódik a Magyarok Kenyere program

Az idei rendezvénysorozat a Tisza parti vajdasági városban, Zentán kezdődött, a búzavetés megszentelésével. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei ünnepségén Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, a magyarság a mostaninál sokkal nagyobb nehézségeket is túlélt, de mindig újra tudta kezdeni – és ez most is így lesz.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

„Tisztítsuk meg az országot!” projekt I. ütem

A Pályázati Felhívás célja Magyarország Kormányának Klíma,- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

Egymilliárd forintból folytatódhat a Településfásítási Program

Sikeres a kormány Településfásítási Programja, hiszen olyan közösségkovácsoló kezdeményezésről van szó, amelyben csaknem 500 település vesz részt ősz óta országszerte.

Ismét összeült a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Magyarországot öt éven belül Európa élmezőnyébe kívánjuk juttatni az állatvédelem területén, ezt a célt támogatja a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása is – jelentette ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a testület ülésén.

Sikeres a kisüzemi pályázat

Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton - közölte Nagy István agrárminiszter.

Május 17-ig van lehetőség az egységes kérelmek beadására

Az Agrárminisztérium ezúttal hívja fel minden érintett gazdálkodó figyelmét, hogy az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-ig van lehetőség. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.