Back to top

Híd a termelők és a fogyasztók közt - Hosszú távú jövőkép

A koronavírus okozta nehézségek megmutatták, mennyire sebezhető a gazda­ságunk, és mennyire kitett a külső tényezőknek. Világossá vált, hogy nélkülözhetetlen az összefogás és a rendszerszemlélet a magyar gazdák támogatásában.

Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. különösen fontosnak tartja a kistermelők, a magyar gazdák támogatását, információval való ellátását, és lehetőség szerint a felmerülő gondok folyamatos orvoslását.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ezért – eleget téve az Agrárminisztérium felkérésének – a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal karöltve Munkaszüret néven olyan oldalt fejlesztett, amely segít a szükséges munkavállalók megtalálásában.

A termelő-vevő kapcsolatok kialakításának előmozdítására pedig létrehozta a Termelői Kosár weboldalt, hogy a magyar termelők gyorsan, a gazdaságukhoz minél közelebb, jó feltételekkel értékesíthessék árujukat. A helyi gazdaságok élénkítése, a vidéki megélhetés segítése, valamint a helyi élelmiszertermelés és a fogyasztás erősítése a cél.

Az ingyenes platformot a Herman Ottó Intézet és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a következő években folyamatosan fejleszti, lehetővé téve, hogy minél többen vásárolhassanak magyar termelőktől származó minőségi árut.

Élettel teli, közösségi oldal létrehozásán dolgoznak, ahol a termelők bemutatkozhatnak, a vásárlók pedig megoszthatják egymással a tapasztalataikat.

A gazdaságokat történelmi léptékű támogatás is segíti, a kormány 2027-ig 4265 milliárd forintot, a Közös Agrárpolitika előző ciklusában rendelkezésre álló összeg háromszorosát fordítja az agrárium támogatására. 

Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy meghatározó szerepet szánnak az agráriumnak a hazai gazdaság és Magyarország megújulásában. Ettől az évtől az uniós vidékfejlesztési források mellé 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást biztosít a kormány beruházásokra, infrastrukturális fejlesztésekre, technológiai korszerűsítésre, emellett pedig területalapú támogatásként jelentős mértékű uniós forrást, 3272 milliárd forintot osztanak ki a földhasználóknak.

Továbbra is működni fog a Magyar Falu program, és szintén a vidéki életminőség javulását eredményezi majd a települési közintézmények fejlesztési programja. Mindez az eddiginél vonzóbbá teheti a vidéket a fiatalok számára is.

A helyi gazdaságok élénkítése a cél

Az MNVH részt vett az Európai Bizottság által kezdeményezett Hosszú távú jövőkép a vidéki térségek számára című felmérésben.

Az MNVH olyan műhelygyakorlat-sorozatot indított el, amely lehetőséget nyújtott a vidéken élőknek, hogy közösen feltérképezzék, megvitassák és megfogalmazzák elképzeléseiket, gondolataikat, valamint felvázolják a saját térségük jövőjét. A műhelygyakorlaton elhangzottakat az MNVH csapata eljuttatta az Európai Bizottsághoz, a vidéki lakosság így hozzájárulhat a vidéki területek hosszú távú jövőképéről szóló európai bizottsági közleményének megfogalmazásához.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat – amelynek az MNVH is tagja – szervezésében a tagállamok egymás közt is megosztják jó gazdálkodási gyakorlataikat, az idén pedig meghirdette a szervezet a jó gyakorlatok versenyét (Rural Inspiration Awards) Vidéki jövőnk címmel.

Ezáltal várhatóan olyan jövőkép formálódik 2040-ig és olyan jó példákat gyűjtenek, melyek megoldásokat kínálnak egyebek közt a kedvezőtlen demográfiai változások, az együttműködés hiánya, az alacsony jövedelemszint és a szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés gondjaira.

Hazánkban az MNVH honlapján olvasható mintaprojektek jó példái annak, hogyan, milyen segítségek igénybevételével lehetett egy hobbiból, avagy álomból működőképes vállalkozást építeni. (x)

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Összetett fagyvédelem

Öt éve jártunk Weppert Sándornál, aki minden lehetséges módszerrel próbálja megvédeni a körteültetvényét a tavaszi fagyoktól. Akkor a fűtési lehetőségekről beszéltünk (Fagyvédelem öreg ültetvényben, KSZ 2016/19.), most egy saját fejlesztésű szélgépet mutatott be, ami reményei szerint kereskedelmi forgalomba is kerülhet. Módosított fagyvédelmi öntözési gyakorlatán is.

Miniszteri biztos a Balaton élővilágának megóvásáért

A Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot az agrárminiszter május 1-től.

Hajdúszoboszlón épül a világ egyik legmodernebb betoncserépgyára

6,5 milliárdos hazai fejlesztést jelentett be a Leier Hungária Kft., melynek keretében a pécsi, jánosházi betonelemgyártó üzeme megújul, Hajdúszoboszlón pedig új betoncserépgyár épül. A kelet magyarországi beruházás idén augusztusban fejeződik be, melynek köszönhetően sík és hullámos betoncserepeket különböző színekben, felületekben és nagyobb kapacitással fog gyártani a cég.

Érdemes élni a fejlesztési pályázatok lehetőségével

A hazai élelmiszeripar a következő években példátlan mértékű forráshoz jut, amelynek köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra. A pályázatok lehetőségével pedig érdemes élni – jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Tolna megyében.

A robotoknak nem fáj a kapálás

A mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése érdekében 7,9 millió eurós projekt keretében szeretné meggyorsítani az Európai Unió a növénytermesztés automatizálását. Olyan technológiákat akarnak széles körben alkalmazhatóvá tenni, amelyek a legnehezebb és leginkább monoton élő munkát válthatják ki.

Jubilál idén a Farmer Expó

Járvány ide vagy oda, a szervezők 30. alkalommal is „nekifutnak” az agrár-seregszemlének.