Back to top

Izzók után vertikális farm – innovációs nagydíjat kapott a Tungsram

A 2020. évi Informatikai Innovációs Díjban (ITM) a Tungsram Operations Kft. részesült. Az Információs és Technológiai Minisztérium díját a vállalat hagyományos képességeinek innovatív területeken való újrahasznosításáért nyerte el.

A Veresi Paradicsom Kft. üvegházaiban a Tungsram világít a napfény mellett/helyett
Fotó: Csatlós Norbert
2018 áprilisa óta a Tungsram már ismét önálló, magyarországi központú globális márka. Azóta a világítástechnika mellett új üzletágak irányába is nyitottak. Ahogy azt Mehlhoffer Tamás, a cég magyarországi kommunikációs vezetője a magyarmezogazdasag.hu kérdésére elmondta, felélesztették a nagymúltú magyar márka örökségét, amelyet mindig is az innováció jellemzett, és az itt felhalmozott mérnöki tudást arra használják, hogy különféle úgynevezett diszruptív iparágakban fejlesszenek.

Innovációs tevékenységet a Tungsram egyrészt a saját termékei, a világítástechnika területén végez, de olyan területeket is megcéloz, mint az energiahatékonyság, a fenntartható technológia, az élelmezés, a bennünket körülvevő épített környezet vagy az egészségipar.

Az innovációs díjat egyrészt a cég wolframmegmunkálási tapasztalatainak sebészeti eszközök gyártásában való felhasználásáért, illetve mezőgazdasági fejlesztéseiért kapta.

„Úgy látjuk, a mezőgazdaság olyan versenyképes ágazat, ahol az innováció komoly áttöréseket érhet el. Ezen a területen a nemzetközi piacon is elismert a beltéri növénytermesztéshez kifejlesztett LED-világításunk, egyebek mellett a Fraunhofer Intézet is ezt használja a kutatásaihoz"

– hangsúlyozta Mehlhoffer Tamás.

A Tungsram azonban ennél tovább ment, és a lámpa helyett teljes ökoszisztémát alakított ki, így adva magas technológiájú választ a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés problémájára. Rendszerük felhasználásával megépítették első vertikális farmjukat, amelyet kutatási és termelési céllal Budapesten egy gyárépületben alakítottak ki, hamarosan átadják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez a mogyoróallergiánál is komolyabb gond lehet

Amerikai orvosszakértők szerint még a diófélék okozta allergiánál is komolyabb problémát okozhat egy egyre szélesebb körben jelentkező allergiás megbetegedés. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy az öt év alatti gyerek között kétségbeejtően magas a tehéntej-allergiások száma - egyelőre csak az ad reményt, hogy a többségük "kinövi".

Felszaladt néhány plusz kiló a karantén alatt? - Táplálkozási tippek az egész családnak

A karantén, a bezártság, az iskola nélküli napok nagyban megváltoztatták a családok mindennapjait: mozgásszegényebb életmód, felboruló étkezési szokások. A napi feladatok mellett sokkal nehezebb odafigyelni a helyes táplálkozásra.

Idénymunkások Németországban: nem sikerült rendezni egy fontos kérdést a spárgaszezon kezdetéig

Az eredeti bejelentés szerint a 15. héttől már érvényben kellene lennie a „70 napos szabály” 102 naposra hosszabbításának, azonban a Bundestag még nem hagyta jóvá, mert a kormánypártok nem tudnak megegyezni egy fontos részletkérdésben. Eközben a német gazdaszövetség változatlanul 115 napért száll síkra.

Mikor kezdjük el öntözni?

A fák gyökerei nagy területet hálóznak be a talajban, és a legtöbb vizet és táp­anyagot két időszakban veszik fel: március közepétől május közepéig, illetve augusztusban és szeptemberben. Mindkét időszakban energiaigényes élettani folyamatok játszódnak le a fákban, amit lehetőség szerint nekünk is támogatnunk kell.

Színes-formás sárgarépák

A statisztikai jelentések szerint az utóbbi 10-15 évben egy magyar ember évente átlagosan 6,5-7 kg sárgarépát és petrezselyemgyökeret fogyasztott. Ez egy hétre vetítve 125-135 grammnak, azaz egyetlen sárgarépának felel meg.

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.