0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Izzók után vertikális farm – innovációs nagydíjat kapott a Tungsram

A 2020. évi Informatikai Innovációs Díjban (ITM) a Tungsram Operations Kft. részesült. Az Információs és Technológiai Minisztérium díját a vállalat hagyományos képességeinek innovatív területeken való újrahasznosításáért nyerte el.

2018 áprilisa óta a Tungsram már ismét önálló, magyarországi központú globális márka. Azóta a világítástechnika mellett új üzletágak irányába is nyitottak. Ahogy azt Mehlhoffer Tamás, a cég magyarországi kommunikációs vezetője a magyarmezogazdasag.hu kérdésére elmondta, felélesztették a nagymúltú magyar márka örökségét, amelyet mindig is az innováció jellemzett, és az itt felhalmozott mérnöki tudást arra használják, hogy különféle úgynevezett diszruptív iparágakban fejlesszenek.

Innovációs tevékenységet a Tungsram egyrészt a saját termékei, a világítástechnika területén végez, de olyan területeket is megcéloz, mint az energiahatékonyság, a fenntartható technológia, az élelmezés, a bennünket körülvevő épített környezet vagy az egészségipar.

Az innovációs díjat egyrészt a cég wolframmegmunkálási tapasztalatainak sebészeti eszközök gyártásában való felhasználásáért, illetve mezőgazdasági fejlesztéseiért kapta.

„Úgy látjuk, a mezőgazdaság olyan versenyképes ágazat, ahol az innováció komoly áttöréseket érhet el. Ezen a területen a nemzetközi piacon is elismert a beltéri növénytermesztéshez kifejlesztett LED-világításunk, egyebek mellett a Fraunhofer Intézet is ezt használja a kutatásaihoz”

– hangsúlyozta Mehlhoffer Tamás.

A Tungsram azonban ennél tovább ment, és a lámpa helyett teljes ökoszisztémát alakított ki, így adva magas technológiájú választ a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés problémájára. Rendszerük felhasználásával megépítették első vertikális farmjukat, amelyet kutatási és termelési céllal Budapesten egy gyárépületben alakítottak ki, hamarosan átadják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu