Back to top

Tejelő juhászat alapítása Svájcban

Svájc hegyvidéki területén, Jean-Luc és Emile Deslarzes gazdálkodók biojuhtejet állítanak elő. Júniustól októberig a hegyi legelőket járja a 600 egyedes Basco-béarnaise fajtájú anyajuhállományuk, de télen gondoskodni kell számukra fedett helyről. Apa és fia elkötelezett az állatok jóléte iránt, így elhatározták, hogy új és korszerű juhhodályt építenek.

Az ötlettől a megvalósításig öt év telt el, ám a Brusonban felépített juhhodály napjainkban a juhtenyésztési technológia élvonalába tartozik.

A helyszín megválasztása

Az 50 méter hosszúságú, 30 méter szélességű faépület lenyűgöző látványt nyújt. Az építmény a hegy oldalában elhelyezkedve, hatalmas meredek területet foglal el. Jean-Luc Deslarzes szívesen beszél a beruházásról. „70 hektár gyepet művelünk, amelynek negyede nem gépesíthető legelő, így egyetlen parcellát alkotva hasznosítjuk. Úgy döntöttünk, hogy erre a legelőre helyezzük a juhhodályunkat, hogy ne kelljen naponta kétszer áthajtanunk a falun a nyájat”. Apa és fia elképzelését és annak megvalósítását kedvezően fogadták a falubeliek. Egyetlen magánszemély sem emelt kifogást terveikkel szemben.

„Csak a helyi területek védelméért felelős kantoni albi­zottság kérte a projekt módosítását” – fűzte hozzá a gazda.

Kezdetben a terveink nem tartalmaztak semmilyen kiegészítő épületet a fejőház és azon helyiségek fölött, amelyet később sajtüzemként használtunk, és ma is használunk. A hatóság arra kért minket, hogy egyetlen tömbben építsük fel a hodályt a szénapadlás szintjéig. Ezt a kérés teljesítve egy nagy épületegyüttes valósult meg”.

A zökkenőmentes, gyors és kényelmes fejési folyamat biztosítása érdekében a Deslarzes család egy 42 férőhelyes rotációs fejőberendezést telepített a fejőházba. A fejés alatt a fejőkarusszelen, az etetőtálcán biztosítják az abrakot a juhoknak. A TF100-as kollektor és az integrált, automata fejőkehely-felhelyező biztosítja az optimális fejést.

„Nagyon sok ötletet merítettünk abból, amit a dél-franciaországi Roquefort régióban, a Roquefort sajt bölcsőjében, korszerű juhfarmok látogatása során tapasztaltunk.

A juhtejtermelés ott nagyon népszerű” – magyarázta Jean-Luc Deslarzes.

A munkaidő optimalizálása

Deslarzes, a hodály belső berendezéseit, munkaeszközeit a napi munkaidő minimalizálása érdekében választotta ki. A 42 férőhelyes fejőkarusszel lehetővé tette, hogy két ember egy óra alatt fejje le az anyajuhokat. „Igazán öröm az új rotációs fejőházban dolgozni” – mesélte Jean-Luc Deslarzes. A fejés során az anyajuhoknak úgynevezett csalogatóabrakot adnak és a fejés befejeztével az anyák önállóan hagyják el a fejő­ka­russzelt.

A tömegtakarmányt szállítószalagok segítségével juttatják a jászlakba. Az abrakot pedig a magasban, síneken futó gépi kiosztók öntik ki.

A basco-béarnaise anyajuhokat a Pireneusokból származó rusztikus fajtát – úgynevezett pihenődombokon tartják, amelyek felületét háromhetenként szalmával frissítik.

A hodályt három etetőszalaggal tervezték meg úgy, hogy az lehetővé tegye a csoportok termelési szint szerinti szétválasztását a laktáció során, a napi tejtermelés növekedésének, avagy csökkenésének megfelelően.

A juhok jóléte

Az állatjólét szem előtt tartásával, a hodályban három ventilátorral biztosítják az optimális hőmérsékletet. Ennek előnye, hogy a juhok nincsenek huzatban, miközben felfrissül a levegő. A kifutót az épület oldalán, szilárd talajon alakították ki. Az anyajuhállományt bevonták a szabadtartási programba (Regular Outdoor Outings; SRPA). A kifutóról az esővíz összegyűjtéséhez a gazdáknak egy nagyobb víztárolót kellett kiépíteniük. „A ciszterna a 120 m3-es űrtartalommal kissé túlméretezett lett” – mutatta Jean-Luc Deslarzes.

A trágyahalomból a trágyalevet és az esővizet is össze kellett gyűjteniük, amelyet végül is szintén ugyanabba a tárolóba vezettek be.

Az 1100 méter tengerszint feletti magasságban, a minőségi tömegtakarmány, azaz a széna előállításához a hodály padlásterének hővisszanyerő képességét hasznosították. Nevezetesen, a még szárításra váró széna továbbszárítására alakították ki. A három szakaszra osztott padlástér mintegy 4000 m3 széna és sarjúfű szárítására, tárolására alkalmas.

Magas építési költség

A korszerű berendezések, a hodály magas fokú gépesítése, a sok földmunka, a bekötőút építése, a vízellátás, és az állam által kért módosítások kivitelezése összességében magas költségeket jelentettek. „A régiónkban, az úgynevezett III. hegyvidéki övezetben, egy tejelő szarvasmarha-állomány működtetésének építési költségei 25-30 000 CHF/számosállat (500 kg) között vannak (1 CHF≈330 HUF, 2021. 02. hó). Ezeket az árakat a fejőjuhászatunkban sajnos mi is elértük” – jegyezte meg Jean-Luc Deslarzes. Összehasonlításként:

az Agro­sco­pe (Svájci Mezőgazdasági Szemle) 2015 építési költségek statisztikája szerint juhhodályok esetében a svájci átlag mindössze 11 500 CHF/számosállat volt.

Svájc juhtejtermeléséről

Svájc juhállománya 2019-ben 422 000 egyedet számlált. Ebből csupán 15 000 anyajuhot (3,5%) fejtek, biogazdálkodásban pedig 11 000 tejelő anyajuhot tartottak. Az ökológiai tejelő juhok száma 20 év alatt több mint négyszeresére nőtt, és az ökológiai juhok aránya is jelentősen emelkedett. Míg 2000-ben a juhtartók 35%-a, 2019-re 73%-a volt biogazdálkodó. Húsz év alatt 15 ökológiai gazdaság tűnt el, továbbá több mint 200, hagyományos gazdálkodó helyzete romlott. Ez a hatalmas csökkenés a hagyományos juhágazatban a magyarázata annak, hogy 2014-től miért kerültek többségbe az ökológiai gazdaságok. Jelenleg Svájcban 125 biogazda termel juhtejet. 2019-ben a tejelő juhgazdaságok 55%-a ökológiai volt.

A biojuhtej termelése a Prealps-térségben koncentrálódik.

A legtöbb ökológiai tejelő juh St. Gallen, Thurgau, Graubünden, Bern és Luzern kantonokban található.

Jelentősen nőtt az egy ökológiai gazdaságra jutó tejelő anyajuhok átlagos száma. Míg 2017-ben gazdaságonként 17 tejelő juhot számlált egy átlagos állomány, ez a szám 2019-re 85-re növekedett. A svájci Agristat szerint 2019-ben 6500 tonna juhtejet állítottak elő. Ez az ország teljes tejtermelésének 0,4%-át teszi ki. Meg kell azonban jegyezni, hogy 1500 tonnát nem értékesítettek a feldolgozóiparnak, hanem otthon, házilag dolgozták fel, illetve fogyasztották el, avagy a bárányok nevelésére fordították. Az összesen 6500 tonnából 4700 tonnát (72,3%) képviselt a biojuhtej. A juhtejből elsősorban sajtot, fogyasztói tejet és joghurtot készítettek.

A legelterjedtebb tejelő juhfajták Svájcban a Lacaune és a Kelet-Fríz.

A laktációs tejtermelés anyánként átlagosan évi 450 kg körül alakul.

Piaci helyzet

A biojuhtejtermékek kiskereskedelmi forgalma az elmúlt évek bővülése után stagnál, viszont a juhsajt iránti kereslet tovább növekedik. 2019-ben 203 tonna ökológiai juhsajtot állítottak elő Svájcban. Ez az ökológiai feldolgozás 53%-os arányát jelenti. Az országból juhtejtermékeket is exportálnak, amelynek nagysága is folyamatosan növekszik. Az árak változatlanok. A termelők 2,80-3,00 CHF/juhtej kg (930-
1000 Ft/kg) közötti összeget kapnak, amely termelői ár télen lényegesen magasabb, mint nyáron. A kiskereskedelemben a fogyasztó 0,5 liter juhtejért 2,95 CHF-t (990 Ft) fizet.

Ha őrizetlen a juhnyáj, nincs támogatás

A svájci állatvédelemi hatóság megfosztja a támogatásoktól azokat a gazdálkodókat, akik nem őrzik az állományukat a hegyi legelőkön.

Elvárják a juhászoktól, hogy a nyarat évente a legelőkön töltő mintegy 230 000 juh jobb egészségügyi és tartási körülményeket élvezzen.

Ugyanezen hatóság megállapítása szerint a hegyvidéki legelőkön tartott és legeltetett juhok több mint a fele teljesen felügyelet nélkül van. Egy tanulmány szerint évente 4000 egyed pusztul el, amelyből csupán 200 juhot pusztítanak el a farkasok. A ragadozók áldozatai szinte mindig az őrizetlen állományokból kerülnek ki. A többi veszteség zuhanásokból, betegségekből, villámlásból, földcsuszamlásokból, kóbor kutyák támadásaiból származnak, de sok jószág pusztulását a kerítések szögesdrótjai okozzák.

Toldi Gyula PhD

Szent István Egyetem, Kaposvári Campus

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Bővített funkciókkal és megújult belső térrel érkezett meg a Steyr második generációs CVT traktorcsaládja

Új fülkekialakítással, átdolgozott formavilággal, újragondolt kezelőszervekkel és fejlett csatlakoztathatósági technológiával a Terrus CVT traktorok új generációja került a STEYR kínálatának csúcsára.