Back to top

Tejelő juhászat alapítása Svájcban

Svájc hegyvidéki területén, Jean-Luc és Emile Deslarzes gazdálkodók biojuhtejet állítanak elő. Júniustól októberig a hegyi legelőket járja a 600 egyedes Basco-béarnaise fajtájú anyajuhállományuk, de télen gondoskodni kell számukra fedett helyről. Apa és fia elkötelezett az állatok jóléte iránt, így elhatározták, hogy új és korszerű juhhodályt építenek.

Az ötlettől a megvalósításig öt év telt el, ám a Brusonban felépített juhhodály napjainkban a juhtenyésztési technológia élvonalába tartozik.

A helyszín megválasztása

Az 50 méter hosszúságú, 30 méter szélességű faépület lenyűgöző látványt nyújt. Az építmény a hegy oldalában elhelyezkedve, hatalmas meredek területet foglal el. Jean-Luc Deslarzes szívesen beszél a beruházásról. „70 hektár gyepet művelünk, amelynek negyede nem gépesíthető legelő, így egyetlen parcellát alkotva hasznosítjuk. Úgy döntöttünk, hogy erre a legelőre helyezzük a juhhodályunkat, hogy ne kelljen naponta kétszer áthajtanunk a falun a nyájat”. Apa és fia elképzelését és annak megvalósítását kedvezően fogadták a falubeliek. Egyetlen magánszemély sem emelt kifogást terveikkel szemben.

„Csak a helyi területek védelméért felelős kantoni albi­zottság kérte a projekt módosítását” – fűzte hozzá a gazda.

Kezdetben a terveink nem tartalmaztak semmilyen kiegészítő épületet a fejőház és azon helyiségek fölött, amelyet később sajtüzemként használtunk, és ma is használunk. A hatóság arra kért minket, hogy egyetlen tömbben építsük fel a hodályt a szénapadlás szintjéig. Ezt a kérés teljesítve egy nagy épületegyüttes valósult meg”.

A zökkenőmentes, gyors és kényelmes fejési folyamat biztosítása érdekében a Deslarzes család egy 42 férőhelyes rotációs fejőberendezést telepített a fejőházba. A fejés alatt a fejőkarusszelen, az etetőtálcán biztosítják az abrakot a juhoknak. A TF100-as kollektor és az integrált, automata fejőkehely-felhelyező biztosítja az optimális fejést.

„Nagyon sok ötletet merítettünk abból, amit a dél-franciaországi Roquefort régióban, a Roquefort sajt bölcsőjében, korszerű juhfarmok látogatása során tapasztaltunk.

A juhtejtermelés ott nagyon népszerű” – magyarázta Jean-Luc Deslarzes.

A munkaidő optimalizálása

Deslarzes, a hodály belső berendezéseit, munkaeszközeit a napi munkaidő minimalizálása érdekében választotta ki. A 42 férőhelyes fejőkarusszel lehetővé tette, hogy két ember egy óra alatt fejje le az anyajuhokat. „Igazán öröm az új rotációs fejőházban dolgozni” – mesélte Jean-Luc Deslarzes. A fejés során az anyajuhoknak úgynevezett csalogatóabrakot adnak és a fejés befejeztével az anyák önállóan hagyják el a fejő­ka­russzelt.

A tömegtakarmányt szállítószalagok segítségével juttatják a jászlakba. Az abrakot pedig a magasban, síneken futó gépi kiosztók öntik ki.

A basco-béarnaise anyajuhokat a Pireneusokból származó rusztikus fajtát – úgynevezett pihenődombokon tartják, amelyek felületét háromhetenként szalmával frissítik.

A hodályt három etetőszalaggal tervezték meg úgy, hogy az lehetővé tegye a csoportok termelési szint szerinti szétválasztását a laktáció során, a napi tejtermelés növekedésének, avagy csökkenésének megfelelően.

A juhok jóléte

Az állatjólét szem előtt tartásával, a hodályban három ventilátorral biztosítják az optimális hőmérsékletet. Ennek előnye, hogy a juhok nincsenek huzatban, miközben felfrissül a levegő. A kifutót az épület oldalán, szilárd talajon alakították ki. Az anyajuhállományt bevonták a szabadtartási programba (Regular Outdoor Outings; SRPA). A kifutóról az esővíz összegyűjtéséhez a gazdáknak egy nagyobb víztárolót kellett kiépíteniük. „A ciszterna a 120 m3-es űrtartalommal kissé túlméretezett lett” – mutatta Jean-Luc Deslarzes.

A trágyahalomból a trágyalevet és az esővizet is össze kellett gyűjteniük, amelyet végül is szintén ugyanabba a tárolóba vezettek be.

Az 1100 méter tengerszint feletti magasságban, a minőségi tömegtakarmány, azaz a széna előállításához a hodály padlásterének hővisszanyerő képességét hasznosították. Nevezetesen, a még szárításra váró széna továbbszárítására alakították ki. A három szakaszra osztott padlástér mintegy 4000 m3 széna és sarjúfű szárítására, tárolására alkalmas.

Magas építési költség

A korszerű berendezések, a hodály magas fokú gépesítése, a sok földmunka, a bekötőút építése, a vízellátás, és az állam által kért módosítások kivitelezése összességében magas költségeket jelentettek. „A régiónkban, az úgynevezett III. hegyvidéki övezetben, egy tejelő szarvasmarha-állomány működtetésének építési költségei 25-30 000 CHF/számosállat (500 kg) között vannak (1 CHF≈330 HUF, 2021. 02. hó). Ezeket az árakat a fejőjuhászatunkban sajnos mi is elértük” – jegyezte meg Jean-Luc Deslarzes. Összehasonlításként:

az Agro­sco­pe (Svájci Mezőgazdasági Szemle) 2015 építési költségek statisztikája szerint juhhodályok esetében a svájci átlag mindössze 11 500 CHF/számosállat volt.

Svájc juhtejtermeléséről

Svájc juhállománya 2019-ben 422 000 egyedet számlált. Ebből csupán 15 000 anyajuhot (3,5%) fejtek, biogazdálkodásban pedig 11 000 tejelő anyajuhot tartottak. Az ökológiai tejelő juhok száma 20 év alatt több mint négyszeresére nőtt, és az ökológiai juhok aránya is jelentősen emelkedett. Míg 2000-ben a juhtartók 35%-a, 2019-re 73%-a volt biogazdálkodó. Húsz év alatt 15 ökológiai gazdaság tűnt el, továbbá több mint 200, hagyományos gazdálkodó helyzete romlott. Ez a hatalmas csökkenés a hagyományos juhágazatban a magyarázata annak, hogy 2014-től miért kerültek többségbe az ökológiai gazdaságok. Jelenleg Svájcban 125 biogazda termel juhtejet. 2019-ben a tejelő juhgazdaságok 55%-a ökológiai volt.

A biojuhtej termelése a Prealps-térségben koncentrálódik.

A legtöbb ökológiai tejelő juh St. Gallen, Thurgau, Graubünden, Bern és Luzern kantonokban található.

Jelentősen nőtt az egy ökológiai gazdaságra jutó tejelő anyajuhok átlagos száma. Míg 2017-ben gazdaságonként 17 tejelő juhot számlált egy átlagos állomány, ez a szám 2019-re 85-re növekedett. A svájci Agristat szerint 2019-ben 6500 tonna juhtejet állítottak elő. Ez az ország teljes tejtermelésének 0,4%-át teszi ki. Meg kell azonban jegyezni, hogy 1500 tonnát nem értékesítettek a feldolgozóiparnak, hanem otthon, házilag dolgozták fel, illetve fogyasztották el, avagy a bárányok nevelésére fordították. Az összesen 6500 tonnából 4700 tonnát (72,3%) képviselt a biojuhtej. A juhtejből elsősorban sajtot, fogyasztói tejet és joghurtot készítettek.

A legelterjedtebb tejelő juhfajták Svájcban a Lacaune és a Kelet-Fríz.

A laktációs tejtermelés anyánként átlagosan évi 450 kg körül alakul.

Piaci helyzet

A biojuhtejtermékek kiskereskedelmi forgalma az elmúlt évek bővülése után stagnál, viszont a juhsajt iránti kereslet tovább növekedik. 2019-ben 203 tonna ökológiai juhsajtot állítottak elő Svájcban. Ez az ökológiai feldolgozás 53%-os arányát jelenti. Az országból juhtejtermékeket is exportálnak, amelynek nagysága is folyamatosan növekszik. Az árak változatlanok. A termelők 2,80-3,00 CHF/juhtej kg (930-
1000 Ft/kg) közötti összeget kapnak, amely termelői ár télen lényegesen magasabb, mint nyáron. A kiskereskedelemben a fogyasztó 0,5 liter juhtejért 2,95 CHF-t (990 Ft) fizet.

Ha őrizetlen a juhnyáj, nincs támogatás

A svájci állatvédelemi hatóság megfosztja a támogatásoktól azokat a gazdálkodókat, akik nem őrzik az állományukat a hegyi legelőkön.

Elvárják a juhászoktól, hogy a nyarat évente a legelőkön töltő mintegy 230 000 juh jobb egészségügyi és tartási körülményeket élvezzen.

Ugyanezen hatóság megállapítása szerint a hegyvidéki legelőkön tartott és legeltetett juhok több mint a fele teljesen felügyelet nélkül van. Egy tanulmány szerint évente 4000 egyed pusztul el, amelyből csupán 200 juhot pusztítanak el a farkasok. A ragadozók áldozatai szinte mindig az őrizetlen állományokból kerülnek ki. A többi veszteség zuhanásokból, betegségekből, villámlásból, földcsuszamlásokból, kóbor kutyák támadásaiból származnak, de sok jószág pusztulását a kerítések szögesdrótjai okozzák.

Toldi Gyula PhD

Szent István Egyetem, Kaposvári Campus

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.