Back to top

A termelési biztonság záloga - Öntözésfejlesztés két ütemben

Várhatóan 2022-ben lesz teljes az az öntözési rendszer, amelynek kialakítását még 2014-ben határozta el a Somogy megyei Somodorban gazdálkodó Pongrácz család. A 2018-ban átadott első ütemben a 250 millió forintos beruházással 122 hektár terület vált öntözhetővé. Ezt bővítik három kisebb öntözőberendezéssel, így 200 hektárra növelik gazdaságukban az öntözött terület nagyságát.

Természeti adottságainak köszöntetően Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmagtermelő országa, a 700 hektár szántón gazdálkodó Pongrácz család is foglalkozik vetőmagtermeléssel. Megbízható és jó bevételt ad számukra, és Pongrácz István azt mondja, éppen emiatt még az ilyen viszonylag kisméretű gazdaságban is megtérülhet a 250 millió forintos öntözésfejlesztés.

Az öntözőberendezés egy középpont körül forog

Épp a vetőmagtermelés, ezen belül is a hibridkukorica kényszerítette rá a családot az öntözésre.

Bár 2012–2014 között öntözés nélkül termesztették, utána a nagy vetőmag-termeltetők megkövetelték, hogy öntözhető területre kerüljön az állomány. Mivel nem akartak lemondani a jól jövedelmező növényről, úgy döntöttek, hogy az akkor induló hétéves KAP-ciklus öntözésfejlesztésre irányuló pályázata segítségével kialakítják az öntözőrendszert.

Somogy megyében az öntözhető mezőgazdasági területek nagysága meglehetősen alacsony, mindössze a Dráva mentén van rá igazán lehetőség. Ezért, kihasználva, hogy a Somodor határában összefolyó Diósi- és Orci-patak vízhozama már elegendő az öntözéshez, Pongráczék egy hazánkban egyedülálló rendszert hoztak létre.

A Balatontól délre eredő két patak összefolyásához négy és fél hektáros öntözőtavat építettek, és hozzákapcsoltak két úgynevezett center pivot, azaz körforgó rendszerű öntözőberendezést.

Az öntözött táblán belüli szintkülönbség helyenként mintegy 30 méter, így a lineár rendszereket nem lehet működtetni, árulta el a végül 2016-ban kiírt öntözésfejlesztési pályázaton fiatal gazdaként nyertes Pongrácz Máté. Az általuk alkalmazott, a KITE Zrt. által forgalmazott amerikai rendszer lényege, hogy az öntözött terület közepén lévő torony körül forog a domborzati viszonyoknak megfelelően kialakított hosszúságú öntözőszárny. Így kör határolta területet lehet vele megöntözni. Ezt kiegészíti az öntözőszárny végéhez csatlakozó úgynevezett corner kar, mely az öntözőkör által kihagyott területeket tudja megöntözni. A két körforgó rendszer sugara 726, illetve 420 méter, az öntözött terület nagysága pedig 122 hektár.

Dönthettek volna a dobos öntözőrendszer mellett is, azonban a mozgatásához több utat kellett volna megnyitniuk a táblákon belül, amit érthető módon nem akartak.

Ennél a rendszernél az áramot és a vizet a föld alatt vezették el az öntözőberendezéshez, és szinte mindent szivattyúk működtetnek. Az eredeti elképzelés szerint az öntözőtavon átfolyt volna az akkor már a Diósi-patakkal egyesült Orci-patak, vagyis délen egy zsilipen át távozott volna a víz, hogy folytassa útját a Kapos felé, azonban ezt a tervet a szakhatóságok nem engedélyezték. Ma tehát egy 7,5 méter mély aknába folyik a patakvíz, amit aztán egy szivattyúval emelnek a tóba, és ugyanígy szivattyúk juttatják el a vizet az öntözőberendezésekhez is. A tó mélysége változó, a legsekélyebb részen 1,5, a legmélyebben 1,8-2 méter.

A corner karral az öntözőszárnyak hatókörén kívüli területek is lefedhetők

Ahogy Pongráczék mondják, szerencséjük volt a meder kialakításával, hisz ebben a mélységben vízzáró agyagréteg van a talajban, így a tavat nem kellett kibélelniük, ami tetemes többletköltséggel járt volna.

„A pályázati forrást a fiam 2016-ban nyerte el, a beruházást pedig 2018-ban tudtuk átadni. Csak az engedélyeztetési eljárás 13 hónapot vett igénybe, és rengeteg szakhatósági engedélyre volt szükség. Ha a felségem ügyvédi irodája nem segít, valószínűleg végig sem tudtuk volna vinni, hisz olyan területeken és tárgyalásokon is szükség volt jogi ismeretekre, amelyekre senki sem gondolta volna. A beruházás elkészülte után a tapasztalatainkról beszámoltunk az agrártárca illetékeseinek is” – mesélte el Pongrácz István.

Az öntözőrendszer eredeti terveiben 200 hektár öntözése szerepel, így a rendszert további három kisebb körforgó berendezéssel bővítik.

Ehhez azonban az E.ON-nal is meg kellett állapodniuk, ugyanis az öntözendő terület fölött két távvezeték található. Ugyan a 400 kilovoltos vezeték a helyén marad, de a középfeszültségű vezetéket az áramszolgáltató az idei termelési idényt követően áthelyezi, s ezt követően telepítik az öntözőrendszer fennmaradó részét is. 2022-ben pedig már az eredetileg tervezett teljes területen öntözött körülmények között termeszthetik a vetőmagot.

„Azt látjuk, hogy a többféle vetőmag termelése, illetve az, hogy több lábon állunk, megfelelő távlatot ad a gazdaságunknak”

– hangsúlyozza Pongrácz István. A fejlesztés pedig olyan stabilitást teremt, amellyel a korábbiaknál többféle növény vetőmagjának termesztését is vállalni tudják. Például egy évben kétszer tudnak aratni, ha például az árpa után pohánkát vetnek.

Somodorban jelenleg tizenegyféle vetőmagot termelnek, köztük a hibridkukorica, illetve hibridbúza mellett száraz körülmények közt olyan különlegességeket is, mint a sörárpa-, durumbúza- vagy a kekszbúza-vetőmag. Gazdaságukban jelentős az apró magvú növények, a pohánka, a facélia, a vörös- és bíborhere vetőmagjának termelése is hazai felhasználásra és exportpiacra. De megtalálható a palettájukon a szója- és a napraforgó-vetőmag is – a termesztett növények száma és termőterülete évenként változik. (x)

Hazánkban egyedülálló öntözőrendszert hoztak létre

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Aszály, fagy, covid – ezzel küzd a növénytermesztés Mezőfalván is

A tavalyi aszály idején jó technológiával elég sok vizet sikerült a talajban még májusban is megőriznie a mezőfalvai szakembereknek, most azonban talajaikban sokkal kevesebb a víz, és az a vetéseken is meglátszik.

Tavasszal angyali türelem kell a kaktuszokhoz, különben elpusztulnak

A kaktuszok és a többi pozsgás növény legtöbb faja nem képes szabadföldön áttelelni nálunk, hűvös, világos helyen, teljes nyugalomban vészelik át a hideg hónapokat. Tavasszal már mindenképp gondoskodni akarunk róluk, de nagyon óvatosan kell eljárnunk. A legtöbb pozsgást kora tavasszal öltem meg puszta jóindulatból, egyetlen, túl korai locsolással. Mi a legfontosabb teendőnk ilyenkor?

AgroUni agrár-felsőoktatási konferencia

Közös online konferenciát szervezett a Doktoranduszok Országos Szövetségének Agrártudományi Osztálya, a Magyar Tudomány- és Innovációmenedzsment Alapítvány, valamint a Digitális Jólét Program AgroUni – Fókuszban az agrár-felsőoktatás aktuális kérdései címmel.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Szemeskukorica - Szuperkorai és silóhibridek

A Gabonakutató Nonprofit Kft. széles hibridportfólióval áll a termelők rendelkezésére, a szuperkorai fajtáktól egészen a középérésű silóhibridekig. Cikkünkben a GK Kukorica- és Ciroknemesítési Osztályának szemeskukorica-hibridjeit mutatjuk be. A szemestakarmány-előállítás elsődleges szempontjai a magas terméshozam és az alacsony toxintartalom.

Őszi kalászosok áttelelés után

Idén húsvét után kétszer is esett a hó. Igaz, gyorsan elolvadt, de április 6–7-én, szinte mentsvárként, lehullott 4–6 milliméternyi csapadék, amikor már valóban szomjaztak a földek. A naptárra nézve az lehet a meggyőződésünk, hogy az ilyenkor szokásoshoz képest az őszi kalászosok lemaradtak a fejlődésben.

Már csak a meleg hiányzik

A hét első felében hazánk fölé helyeződött légörvénynek köszönhetően országszerte megáztak a talajok, de a csapadék mellett jelentős lehűlés is érkezett. Ugyanakkor a borult, csapadékos időben a károkozó hajnali fagyok eddig az ország nagy részére nem tértek vissza, de a felhőzet elvonulása után péntek hajnalban többfelé, szombaton már kevesebb helyen hűl majd -2 - -3 fokig a levegő.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Továbbra is kockázati alap létrehozását várják

Az utóbbi évek éghajlati változásai, a kiszámíthatatlanná vált időjárás kilengései jócskán megnehezítik a szlovákiai agrártermelők munkáját és életét. A kíméletlen szárazság és az azt követő, özönvízszerűen lezúduló esőzések nem csupán megtizedelték a termést, hanem a megmaradt termés minőségében is komoly kárt okoztak.