Back to top

A termelési biztonság záloga - Öntözésfejlesztés két ütemben

Várhatóan 2022-ben lesz teljes az az öntözési rendszer, amelynek kialakítását még 2014-ben határozta el a Somogy megyei Somodorban gazdálkodó Pongrácz család. A 2018-ban átadott első ütemben a 250 millió forintos beruházással 122 hektár terület vált öntözhetővé. Ezt bővítik három kisebb öntözőberendezéssel, így 200 hektárra növelik gazdaságukban az öntözött terület nagyságát.

Természeti adottságainak köszöntetően Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmagtermelő országa, a 700 hektár szántón gazdálkodó Pongrácz család is foglalkozik vetőmagtermeléssel. Megbízható és jó bevételt ad számukra, és Pongrácz István azt mondja, éppen emiatt még az ilyen viszonylag kisméretű gazdaságban is megtérülhet a 250 millió forintos öntözésfejlesztés.

Az öntözőberendezés egy középpont körül forog

Épp a vetőmagtermelés, ezen belül is a hibridkukorica kényszerítette rá a családot az öntözésre.

Bár 2012–2014 között öntözés nélkül termesztették, utána a nagy vetőmag-termeltetők megkövetelték, hogy öntözhető területre kerüljön az állomány. Mivel nem akartak lemondani a jól jövedelmező növényről, úgy döntöttek, hogy az akkor induló hétéves KAP-ciklus öntözésfejlesztésre irányuló pályázata segítségével kialakítják az öntözőrendszert.

Somogy megyében az öntözhető mezőgazdasági területek nagysága meglehetősen alacsony, mindössze a Dráva mentén van rá igazán lehetőség. Ezért, kihasználva, hogy a Somodor határában összefolyó Diósi- és Orci-patak vízhozama már elegendő az öntözéshez, Pongráczék egy hazánkban egyedülálló rendszert hoztak létre.

A Balatontól délre eredő két patak összefolyásához négy és fél hektáros öntözőtavat építettek, és hozzákapcsoltak két úgynevezett center pivot, azaz körforgó rendszerű öntözőberendezést.

Az öntözött táblán belüli szintkülönbség helyenként mintegy 30 méter, így a lineár rendszereket nem lehet működtetni, árulta el a végül 2016-ban kiírt öntözésfejlesztési pályázaton fiatal gazdaként nyertes Pongrácz Máté. Az általuk alkalmazott, a KITE Zrt. által forgalmazott amerikai rendszer lényege, hogy az öntözött terület közepén lévő torony körül forog a domborzati viszonyoknak megfelelően kialakított hosszúságú öntözőszárny. Így kör határolta területet lehet vele megöntözni. Ezt kiegészíti az öntözőszárny végéhez csatlakozó úgynevezett corner kar, mely az öntözőkör által kihagyott területeket tudja megöntözni. A két körforgó rendszer sugara 726, illetve 420 méter, az öntözött terület nagysága pedig 122 hektár.

Dönthettek volna a dobos öntözőrendszer mellett is, azonban a mozgatásához több utat kellett volna megnyitniuk a táblákon belül, amit érthető módon nem akartak.

Ennél a rendszernél az áramot és a vizet a föld alatt vezették el az öntözőberendezéshez, és szinte mindent szivattyúk működtetnek. Az eredeti elképzelés szerint az öntözőtavon átfolyt volna az akkor már a Diósi-patakkal egyesült Orci-patak, vagyis délen egy zsilipen át távozott volna a víz, hogy folytassa útját a Kapos felé, azonban ezt a tervet a szakhatóságok nem engedélyezték. Ma tehát egy 7,5 méter mély aknába folyik a patakvíz, amit aztán egy szivattyúval emelnek a tóba, és ugyanígy szivattyúk juttatják el a vizet az öntözőberendezésekhez is. A tó mélysége változó, a legsekélyebb részen 1,5, a legmélyebben 1,8-2 méter.

A corner karral az öntözőszárnyak hatókörén kívüli területek is lefedhetők

Ahogy Pongráczék mondják, szerencséjük volt a meder kialakításával, hisz ebben a mélységben vízzáró agyagréteg van a talajban, így a tavat nem kellett kibélelniük, ami tetemes többletköltséggel járt volna.

„A pályázati forrást a fiam 2016-ban nyerte el, a beruházást pedig 2018-ban tudtuk átadni. Csak az engedélyeztetési eljárás 13 hónapot vett igénybe, és rengeteg szakhatósági engedélyre volt szükség. Ha a felségem ügyvédi irodája nem segít, valószínűleg végig sem tudtuk volna vinni, hisz olyan területeken és tárgyalásokon is szükség volt jogi ismeretekre, amelyekre senki sem gondolta volna. A beruházás elkészülte után a tapasztalatainkról beszámoltunk az agrártárca illetékeseinek is” – mesélte el Pongrácz István.

Az öntözőrendszer eredeti terveiben 200 hektár öntözése szerepel, így a rendszert további három kisebb körforgó berendezéssel bővítik.

Ehhez azonban az E.ON-nal is meg kellett állapodniuk, ugyanis az öntözendő terület fölött két távvezeték található. Ugyan a 400 kilovoltos vezeték a helyén marad, de a középfeszültségű vezetéket az áramszolgáltató az idei termelési idényt követően áthelyezi, s ezt követően telepítik az öntözőrendszer fennmaradó részét is. 2022-ben pedig már az eredetileg tervezett teljes területen öntözött körülmények között termeszthetik a vetőmagot.

„Azt látjuk, hogy a többféle vetőmag termelése, illetve az, hogy több lábon állunk, megfelelő távlatot ad a gazdaságunknak”

– hangsúlyozza Pongrácz István. A fejlesztés pedig olyan stabilitást teremt, amellyel a korábbiaknál többféle növény vetőmagjának termesztését is vállalni tudják. Például egy évben kétszer tudnak aratni, ha például az árpa után pohánkát vetnek.

Somodorban jelenleg tizenegyféle vetőmagot termelnek, köztük a hibridkukorica, illetve hibridbúza mellett száraz körülmények közt olyan különlegességeket is, mint a sörárpa-, durumbúza- vagy a kekszbúza-vetőmag. Gazdaságukban jelentős az apró magvú növények, a pohánka, a facélia, a vörös- és bíborhere vetőmagjának termelése is hazai felhasználásra és exportpiacra. De megtalálható a palettájukon a szója- és a napraforgó-vetőmag is – a termesztett növények száma és termőterülete évenként változik. (x)

Hazánkban egyedülálló öntözőrendszert hoztak létre

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Befejeződött a Homokhátság vízpótlását segítő beruházás

A Homokhátság vízpótlását segítő beruházás, a vajdasági Magyarkanizsa szennyvíztisztító-telepének korszerűsítése, valamint egy mobil árvízvédelmi fal beszerzése valósult meg egy magyar-szerb projekt keretében, amelyet csaknem 6 millió euróval (2,16 milliárd forint) támogatott az Európai Unió - tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

Fiatalok szemléletmódja lehet a vállalatok jövője

Az alma materből kikerülő frissdiplomások agráriumban való elhelyezkedése nem kis kihívás elé állítják a fiatalokat. A cégek többsége elvárja a több éves szakmai tapasztalatot és idegennyelv-ismeretet, ugyanakkor a mai világ megköveteli az ifjúság új szemlélet- és gondolkodásmódját, amit a vállalatok a piaci versenyképességben tudnának kamatoztatni.

Magyarországra került a 300 ezredik SULKY műtrágyaszóró

Az AXIÁL Kft. forgalmazhatta a SULKY 300 ezredik műtrágyaszóróját. Az XT 130 ECONOV-ot Umenhoffer Péter marketingigazgató adta át Bodorics Pálnak, a Répcevölgye 2001 Kft. ügyvezető igazgatójának.

Értéktőzsde - Kötik a takarmánykukoricát

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 23–29. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 74 000 forint/tonna (–1000 forint) volt.

Napraforgó tányérdeformációi és torzképződményei

Egyes évjáratokban visszatérő jelenség a napraforgótányér élettani eredetű deformációja, torzulása. A tányérvirágzat kaszat felőli oldalán megjelenő „tumorszerű” pikkelylevél-kinövések, a tányér hasadása, a hasadás közelében gyakran előforduló nyelvesvirág-tömörülés, stb.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

A társasági adó (tao) adta lehetőségek az adókötelezettség csökkentésére

A társasági adó (tao) összege jelentős mértékben csökkenthető Magyarországon, ha a vállalkozás nemcsak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallását, hanem ismeri és él is a különböző adóalap csökkentési lehetőségekkel. A Mazars összegyűjtötte a legfontosabb adóalap-módosító tételeket.

Jövőbe mutató piaci fejlesztés

A hagyományoknak megfelelően április elején nyitott a Nyugat-Balaton egyik legrégebbi és egyik legszebb piactere, a gyenesdiási. A pandémia miatt az ünnepélyes megnyitótól ezúttal eltekintettek, de így is szolgált meglepetéssel a nyitás: egyszerre látványos és hasznos, mintegy 21 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt szabadtéri piacon.

Trükközni kell a háziméhekkel, ha zárt térben, irányított beporzásra akarjuk rávenni őket

Számos olyan eset lehetséges, amikor a gazdálkodónak zárt térben kell használnia a háziméhek elengedhetetlen munkájára. Ilyen eset lehet például a növénynemesítés bizonyos formái, mely során a méheknek sátorban kell teljesíteni a kötelességüket. Ennek mikéntjéről kérdeztük Bross Pétert, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét.

Idén is lesz Bábolnán fajtabemutató

Elvetették a 34.Bábolnai Gazdanapokra tervezett kukorica-fajtabemutató 34 hibridjét.