0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tésztakészítő manufaktúra – Sikeres újrakezdés Baranyában

A Pannus száraztésztát jól ismerik Pécsett, aki egyszer megkóstolta, újra vásárol belőle. Várhelyi Panni és férje néhány évvel ezelőtt a fővárost hátrahagyva kezdtek új életet a Baranya megyei Átán, majd 2018 augusztusában elindították tésztakészítő manufaktúrájukat. A három év alatt önerőből, maguk építették fel a mára sikeres vállalkozást.

Sokáig csak álmodozott a Budapesten élő házaspár a vidéki életről. Panni vágya mindig is az volt, hogy nyugdíjas éveiben a lehető legtöbbet segíthessen fia családjának, és közel legyen az unokákhoz. A harmadik unoka érkezése után azonban aktuálissá vált a fiatalok költözése, ráadásul az addig buszsofőrként dolgozó férj is épp akkor vonult nyugdíjba, így a család meghozta a nagy döntést: közösen keresnek új otthont, vidéken.

Fiuk családjával egy teljes éven át járták az országot, keresgették a leendő otthonukat, házukat, legfontosabb szempont az volt, hogy egymás közelében maradhassanak.

A Pécs közelében található Átán sikerült megtalálni azt a házat, ami szerelem volt első látásra, a hatalmas telek pedig ideálisnak tűnt a gazdálkodásra. Panni budapesti lányként soha nem végzett mezőgazdasági munkát, férje ugyan vidéken nőtt fel, de ő sem gazdálkodott. Ügyes kezű ezermesterként azonban sok minden a keze munkája által valósult meg a vidéki házban és annak veteményeskertjében is.

Panninak az új otthon megteremtése mellett új megélhetési lehetőséget is keresnie kellett, és mivel korábban sokszor készített tésztát a család nagy örömére, így jött a tésztakészítő manufaktúra ötlete.

Az elképzelésük megvalósítása azonban nem ment ilyen hamar, az engedélyek beszerzése sok időt vett igénybe, és korábbi vállalkozói tapasztalat hiányában akadályokkal is szembesültek. Kiderült például, hogy őstermelőként a tésztakészítéshez tyúkokat kell tartaniuk, így egy méretes baromfiudvarra is szükség volt. A több mint 4000 négyzetméteres kerthez tartozó szántóföldből is visszavettek egy részt, így a tyúkok szabadtartásban kapirgálnak.

Várhelyi Panni egy éven keresztül keresgette, próbálgatta a legkülönbözőbb tésztarecepteket, a legjobb gyártástechnológiát, szervezte, intézte a hivatalos ügyeket, ismerkedett a tésztafajtákkal, kalkulálta az árakat, mint mondja, elkezdett „tésztául” tanulni.

2018 augusztusában kapta meg az engedélyeket, akkor kezdhette el árulni tésztáit Pécsett és a környék három piacán.

A vállalkozás anyagi befektetést is igényelt. A baromfiudvar létrehozása, amelyben jelenleg
49 tyúk kapirgál, önmagában komoly tétel volt, de emellett motoros meghajtóval látták el a tésztanyújtó készüléket, így Panninak nem kell kézzel tekernie a gépet. Külföldről szereztek formatészták gyártásához megfelelő extrudálógépet, ezzel a 8 tojásos körettésztákat készíti, és az indulás óta bővítették a manufaktúrát egy gyúróberendezéssel, amivel egyszerre 5-6 kiló tésztát lehet összeállítani. Panni azonban minden egyes kilót kézzel átgyúr, így lesz minden kiló tésztában benne a szeretete.

A kis üzemméret ellenére bőséges a választék, 16-17-féle tésztát készít, azonban változó, mikor mire van igény. Némelyik tésztából – mint például a 8 tojásos kagyló- és orsótészta, vagy a 10 tojásos cérnametélt és szélesmetélt – a sok is kevés, ezekből mindig kell legyen, mert nagyon keresik és szeretik a vásárlók. Időnként készít ízesített tésztákat is, például zellereset vagy medvehagymásat, de nagyon kedvelt a chilis gyufatészta is.

A tésztához kizárólag búza réteslisztet és a saját szabadtartású tyúkok tojásait használja, amelyeket grammra mér, mert a tojások mérete változó. A 10 tojásos tésztába így néha 9, máskor 11 tojás kerül egy kilogramm liszthez.

A tésztát mindig a hét elején gyúrja, nyújtja, vágja vagy formázza, szerdán és csütörtökön szárítja, majd csomagolja, pénteken és szombaton pedig árusítják a pécsi Búza téren és a Mecsek Áruház előtti termelői piacon. A készlethez igazítja, hogy melyik tésztaféléből mennyit készít, és szem előtt tartja azt is, hogy két hónapnál régebbi tésztát – bár egyébként lényegesen tovább is eláll – sosem értékesít. Így a Pannus tészták mindig garantáltan frissen, kifogástalan minőségben kerülnek a vásárlókhoz. A tészták mellett, ha tojásból fölösleg van, azt is értékesíti. Panni szerint a házi tojásra nagyon nagy igény lenne, sokkal többet vennének, mint amennyit a piacra tudnak vinni.

Tavaly tavasszal budapesti piacokon is árultak, ám részben a koronavírus-járvány, részben a nagy távolság miatt végül úgy döntöttek, nem vállalják az utazást. A Pannus tészták iránt nemcsak a piacokon, hanem a Facebookon is egyre többen érdeklődnek.
Nagyon sok törzsvásárlót nyertek az ajándékba adott „promo” csomagokkal is, és számos visszatérő vásárlójuk is van, akik az előrendelés után a házhoz mennek a friss tésztáért.

A jövőre vonatkozó terveik között szerepel a terjeszkedés, de erre még keresik a megfelelő megoldást vagy együttműködést. Panni, saját bevallása szerint, nem menedzsertípus, igazából a tésztakészítésért rajong, abban hisz, hogy a kiváló minőség stabil vevőkört alakít ki. Bár nekik is van egyedi, matricás csomagolásuk, hiszen sok vásárló ezt is igényli, hacsak lehet, az egyszerűségre törekszik – mint mondja, ez terheli a legkevésbé a környezetet. Szeretné, ha a termékeit nem a dizájnos logó, mutatós csomagolás, hanem a kiváló minőségük miatt vásárolnák meg.

Munkájára az immár egy éve tartó pandémia egyáltalán nem volt hatással. Bár tavaly tavasszal nagyon rövid időre bezártak a környékbeli piacok, hamar kinyitottak, mivel a szabadtéri árusítás engedélyezett volt.

Igaz, hogy a városi élet kényelmét feladva a vidéki újrakezdés nem volt könnyű, és a gazdálkodással járó élet néha nagyon fárasztó, nem bánták meg a bátor döntésüket. Panni szerint sosincs késő életmódot váltani, tanulni. Arra buzdítja a fiatalokat is, hogy aki szeretne, merjen váltani! (x)

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság