Back to top

Tésztakészítő manufaktúra - Sikeres újrakezdés Baranyában

A Pannus száraztésztát jól ismerik Pécsett, aki egyszer megkóstolta, újra vásárol belőle. Várhelyi Panni és férje néhány évvel ezelőtt a fővárost hátrahagyva kezdtek új életet a Baranya megyei Átán, majd 2018 augusztusában elindították tésztakészítő manufaktúrájukat. A három év alatt önerőből, maguk építették fel a mára sikeres vállalkozást.

A kis üzemméret ellenére bőséges a választék
Sokáig csak álmodozott a Budapesten élő házaspár a vidéki életről. Panni vágya mindig is az volt, hogy nyugdíjas éveiben a lehető legtöbbet segíthessen fia családjának, és közel legyen az unokákhoz. A harmadik unoka érkezése után azonban aktuálissá vált a fiatalok költözése, ráadásul az addig buszsofőrként dolgozó férj is épp akkor vonult nyugdíjba, így a család meghozta a nagy döntést: közösen keresnek új otthont, vidéken.

Fiuk családjával egy teljes éven át járták az országot, keresgették a leendő otthonukat, házukat, legfontosabb szempont az volt, hogy egymás közelében maradhassanak.

A Pécs közelében található Átán sikerült megtalálni azt a házat, ami szerelem volt első látásra, a hatalmas telek pedig ideálisnak tűnt a gazdálkodásra. Panni budapesti lányként soha nem végzett mezőgazdasági munkát, férje ugyan vidéken nőtt fel, de ő sem gazdálkodott. Ügyes kezű ezermesterként azonban sok minden a keze munkája által valósult meg a vidéki házban és annak veteményeskertjében is.

Panninak az új otthon megteremtése mellett új megélhetési lehetőséget is keresnie kellett, és mivel korábban sokszor készített tésztát a család nagy örömére, így jött a tésztakészítő manufaktúra ötlete.

Az elképzelésük megvalósítása azonban nem ment ilyen hamar, az engedélyek beszerzése sok időt vett igénybe, és korábbi vállalkozói tapasztalat hiányában akadályokkal is szembesültek. Kiderült például, hogy őstermelőként a tésztakészítéshez tyúkokat kell tartaniuk, így egy méretes baromfiudvarra is szükség volt. A több mint 4000 négyzetméteres kerthez tartozó szántóföldből is visszavettek egy részt, így a tyúkok szabadtartásban kapirgálnak.

Számos visszatérő vásárlójuk is van

Várhelyi Panni egy éven keresztül keresgette, próbálgatta a legkülönbözőbb tésztarecepteket, a legjobb gyártástechnológiát, szervezte, intézte a hivatalos ügyeket, ismerkedett a tésztafajtákkal, kalkulálta az árakat, mint mondja, elkezdett „tésztául” tanulni.

2018 augusztusában kapta meg az engedélyeket, akkor kezdhette el árulni tésztáit Pécsett és a környék három piacán.

A vállalkozás anyagi befektetést is igényelt. A baromfiudvar létrehozása, amelyben jelenleg
49 tyúk kapirgál, önmagában komoly tétel volt, de emellett motoros meghajtóval látták el a tésztanyújtó készüléket, így Panninak nem kell kézzel tekernie a gépet. Külföldről szereztek formatészták gyártásához megfelelő extrudálógépet, ezzel a 8 tojásos körettésztákat készíti, és az indulás óta bővítették a manufaktúrát egy gyúróberendezéssel, amivel egyszerre 5-6 kiló tésztát lehet összeállítani. Panni azonban minden egyes kilót kézzel átgyúr, így lesz minden kiló tésztában benne a szeretete.

Saját szabadtartású tyúkjaik tojását használja fel

A kis üzemméret ellenére bőséges a választék, 16-17-féle tésztát készít, azonban változó, mikor mire van igény. Némelyik tésztából – mint például a 8 tojásos kagyló- és orsótészta, vagy a 10 tojásos cérnametélt és szélesmetélt – a sok is kevés, ezekből mindig kell legyen, mert nagyon keresik és szeretik a vásárlók. Időnként készít ízesített tésztákat is, például zellereset vagy medvehagymásat, de nagyon kedvelt a chilis gyufatészta is.

A tésztához kizárólag búza réteslisztet és a saját szabadtartású tyúkok tojásait használja, amelyeket grammra mér, mert a tojások mérete változó. A 10 tojásos tésztába így néha 9, máskor 11 tojás kerül egy kilogramm liszthez.

A tésztát mindig a hét elején gyúrja, nyújtja, vágja vagy formázza, szerdán és csütörtökön szárítja, majd csomagolja, pénteken és szombaton pedig árusítják a pécsi Búza téren és a Mecsek Áruház előtti termelői piacon. A készlethez igazítja, hogy melyik tésztaféléből mennyit készít, és szem előtt tartja azt is, hogy két hónapnál régebbi tésztát – bár egyébként lényegesen tovább is eláll – sosem értékesít. Így a Pannus tészták mindig garantáltan frissen, kifogástalan minőségben kerülnek a vásárlókhoz. A tészták mellett, ha tojásból fölösleg van, azt is értékesíti. Panni szerint a házi tojásra nagyon nagy igény lenne, sokkal többet vennének, mint amennyit a piacra tudnak vinni.

A Pannus tészták garantáltan frissek

Tavaly tavasszal budapesti piacokon is árultak, ám részben a koronavírus-járvány, részben a nagy távolság miatt végül úgy döntöttek, nem vállalják az utazást. A Pannus tészták iránt nemcsak a piacokon, hanem a Facebookon is egyre többen érdeklődnek.
Nagyon sok törzsvásárlót nyertek az ajándékba adott „promo” csomagokkal is, és számos visszatérő vásárlójuk is van, akik az előrendelés után a házhoz mennek a friss tésztáért.

A jövőre vonatkozó terveik között szerepel a terjeszkedés, de erre még keresik a megfelelő megoldást vagy együttműködést. Panni, saját bevallása szerint, nem menedzsertípus, igazából a tésztakészítésért rajong, abban hisz, hogy a kiváló minőség stabil vevőkört alakít ki. Bár nekik is van egyedi, matricás csomagolásuk, hiszen sok vásárló ezt is igényli, hacsak lehet, az egyszerűségre törekszik – mint mondja, ez terheli a legkevésbé a környezetet. Szeretné, ha a termékeit nem a dizájnos logó, mutatós csomagolás, hanem a kiváló minőségük miatt vásárolnák meg.

Munkájára az immár egy éve tartó pandémia egyáltalán nem volt hatással. Bár tavaly tavasszal nagyon rövid időre bezártak a környékbeli piacok, hamar kinyitottak, mivel a szabadtéri árusítás engedélyezett volt.

Igaz, hogy a városi élet kényelmét feladva a vidéki újrakezdés nem volt könnyű, és a gazdálkodással járó élet néha nagyon fárasztó, nem bánták meg a bátor döntésüket. Panni szerint sosincs késő életmódot váltani, tanulni. Arra buzdítja a fiatalokat is, hogy aki szeretne, merjen váltani! (x)

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem kell a műanyag - tészta és rizs újratöltő állomást tesztel az Aldi

Az áruházlánc új rendszert tesztel a műanyag hulladék csökkentésére azzal, hogy csomagolásmentes tészta- és rizstermékek értékesítésébe kezd, mely a kimért zöldség és gyümölcs árusítás folyamatához hasonlóan működik.

Kis Majorgazda tábort is indítanak

A régmúlt háztáji gazdaságainak munkálatait is felidéző múzeumpedagógiai programot állított össze a Keszthelyi Majortörténeti Kiállítóhely. Horváth Zoltán, a létesítmény novemberben megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban végrehajtott fejlesztéseik mellett nagy érdeklődéssel kísért nyári táboraik is e program céljait szolgálják.

Eddig megúsztuk a csődöket, az idén megfordul a trend

Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint Magyarországon tavaly a globális átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal csökkent a csődök száma. Az elemzők szerint ezt a kormányzati mentőcsomag és az átmeneti szabályozási változások mellett az is segítette, hogy a beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségei esetén.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.

Zöld utakra visz az új navigációs rendszer

A népszerű és most megújuló Maps navigációs alkalmazás igény esetén az általa leginkább környezetbarátnak tartott útvonalakra irányítja a sofőröket. A Google még ebben az évben bevezeti az Egyesült Államokban, és a tervek szerint később globálisan is elérhető lesz a zöld navigációs rendszer.

Nincs szó az egyetemek privatizációjáról

Történelmi léptékű és nemzetstratégiai jelentőségű a felsőoktatási modellváltás, aminek a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) lehet a zászlóshajója, mondta Stumpf István a Magyar Mezőgazdaságnak. A volt kancelláriaminiszter és alkotmánybíró február elseje óta felügyeli kormánybiztosként az egyetemek fenntartói reformját.

Hívjuk segítségül a természetet: szűrjük a vizet fával!

Hogyan állítsunk elő baktériummentes ivóvizet? Egy kutatócsoport a legegyszerűbb módját találta meg: használjunk természetes fát vízszűrőként.

Járvány, fagykár és munkaerőhiány nehezítette a dohánytermesztők életét

A tavalyi év rendkívüli volt a dohánytermesztésben. A pandémia a palántanevelés időszakában érte az ágazatot, amitől a dolgozók egy része elhagyta munkahelyét. Az éjjeli fagyok szintén gondot okoztak, több helyen jelentős kárt okoztak a palántákban. A dohánytermesztők idei kilátásairól Eisler Józsefet, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) ügyvezetőjét kérdeztük.

Mezőgazdasági integrátorok Erdélyben

Marosvásárhelytől alig 20 kilométerre található Erdély egyik legnagyobb takarmánykeverője, ami mellett 40 ezer tonna gabona tárolására alkalmas raktárat nyitottak. Erdély központi térségében termesztett gabonát vásárolnak a feltöltésére.

Tejelő juhászat alapítása Svájcban

Svájc hegyvidéki területén, Jean-Luc és Emile Deslarzes gazdálkodók biojuhtejet állítanak elő. Júniustól októberig a hegyi legelőket járja a 600 egyedes Basco-béarnaise fajtájú anyajuhállományuk, de télen gondoskodni kell számukra fedett helyről. Apa és fia elkötelezett az állatok jóléte iránt, így elhatározták, hogy új és korszerű juhhodályt építenek.