Back to top

A zöld célok elérésének érdekében növelni kell az ökológiai gazdálkodást

Az Európai Bizottság a pénzügyi és szakpolitikai támogatás bővítését tervezi annak érdekében, hogy elősegítse, Európa mezőgazdasági területeinek egynegyede 2030-ig ökológiai legyen.

A mezőgazdaságok üvegházhatású gáz kibocsátása az Európai Unió teljes kibocsátásnak nagyjából 10%-át teszi ki, és ezzel az éghajlatváltozás hatásainak élvonalában áll. Az ebből adódó rekord szintű hőhullámok és az elhúzódó aszályok következtében csökken Európa terméshozama.

A mezőgazdasági területeken az elmúlt évtizedben 60%-kal nőtt a kémiai növényvédő szerek és a szintetikus műtrágyák használatának.

A Bizottság felvázolta, hogyan segítené elő az ökológiai termékek iránti kereslet növelését, ami segítene az EU-nak abban, hogy 2050-re teljesen megszüntesse a nettó kibocsátást. Ha a biogazdálkodó területek aránya eléri a 25%-ot, akkor a méhek biztonságban tudhatók és a biológiai sokféleség is védve van – mondta a Bizottság.

Fotó: Csatlós Norbert

A mezőgazdaság különösen metánt és dinitrogén-oxid gázt bocsát ki. A metán az állatok emésztése során a tápanyagok bendőben történő lebontása következtében keletkezik, és böfögéssel kerül ki a légkörbe. A dinitrogénoxid-kibocsátás a szerves és szervetlen nitrogéntartalmú trágyák használatának közvetett eredménye.

Az EU ebben az évben 49 millió eurót költ ökológiai termékek népszerűsítésére, amely a teljes költségvetésének 27% -a. Az EU ezt a pénzt a mezőgazdasági termékeinek hazai és külföldi promóciójára fordítja.

A Bizottság közölte, hogy az EU mezőgazdasági támogatási programja 2023-2027 között 38-58 milliárd eurót kínál a gazdálkodóknak az ökológiai termelés elősegítésére.

Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) úgy üdvözölte az EU tervét, mint "az élelmiszerrendszerünk átalakításának új korszakát".

Az EU kötelező fenntarthatósági követelményeket dolgoz ki az élelmiszerek közbeszerzésére, amelyek integrálhatják a biotermékeket az iskolai étkeztetésbe, valamint az állami tulajdonú étkezdékbe egyaránt.

Brüsszel szerint a nemzetközi intézkedések, mint például a peszticidekre vonatkozó kedvezményes adókulcsok eltörlése olcsóbbá teheti a bioélelmiszereket.
Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kereskedelmi forgalomba kerül az aranyos rezgőgomba

Új gombafaj került a belga Fresh Mushroom Europe cég kínálatába, a főként Kínában fogyasztott Tremella aurantia. A különleges gombát Ázsiából exportálják a világ minden részére. Az FME kínálatában egész évben megtalálható lesz, és a forgalmazó szerint itt az ideje, hogy az európai konyhákban is teret nyerjen..

Rezét újra szolgálatban

Sikeresen teljesítette a hatósági üzembe helyezési vizsgát a Gemenci Állami Erdei Vasút gőzöse, így újból szolgálatba állhat. Utasokkal teli szerelvényeket azonban a koronavírus-járvány miatt még nem vontathat.

25 év, 25 erdei kincs, 25 kilométer

Negyed évszázada tart a környezeti nevelés a Mecsekerdő Zrt. erdei iskoláiban, ennek alkalmából az online oktatásban is felhasználható ismeretterjesztő sorozatot készít, valamint közös kilométer- és emlékgyűjtésre hív a baranyai erdőgazdaság.

Szúnyogmonitor egy újabb járvány kialakulásának megelőzéséért

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) egy új weboldalt hozott létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék azokat az invazív szúnyogfajokat, amelyek az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat terjesztik.

Megélhetés és küldetés

A Zala megyei Boncodföldén működő EzerJóFű vállalkozás a sokak által követett gazdasági több lábon állást nagyon sok lábon állássá fejlesztette tovább, legalábbis ezt mutatja termékeik száma és sokszínűsége.

Dél-Afrikában rekord almatermésre számítanak

Az idén végre majdnem ideális volt az időjárás Dél-Afrikában az almástermésűek számára, és a néhány körzetben bekövetkezett jégesők ellenére arra számítanak, hogy nő az alma- és körteexport. A dél-afrikai gyümölcsexportot összefogó Hortgro szerint az alma kivitele 4, a körtéé 6%-kal nő az idén.

A fakitermelésben is segítő társa az embernek a ló

Európa több országában segítették, és segítik ma is lovak a fakitermelést olyan területeken, ahol munkagépekkel nem tudnak dolgozni. A meredek lejtőkön különösen hasznosak a lovak, mert a munkájukhoz nem kell közelítő nyomokat és utakat kialakítani. Ráadásul a lovakkal vonszolás nem teszi tönkre az állományban maradó fák törzsét, és mély nyomvályúk sem alakulnak ki, így kisebb az erózió veszélye.

Járvány, fagykár és munkaerőhiány nehezítette a dohánytermesztők életét

A tavalyi év rendkívüli volt a dohánytermesztésben. A pandémia a palántanevelés időszakában érte az ágazatot, amitől a dolgozók egy része elhagyta munkahelyét. Az éjjeli fagyok szintén gondot okoztak, több helyen jelentős kárt okoztak a palántákban. A dohánytermesztők idei kilátásairól Eisler Józsefet, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) ügyvezetőjét kérdeztük.

Mitől jó a svéd agrárképzés?

Nem önálló tantárgy, hanem minden diszciplínát átitató és a mindennapokat is meghatározó központi elv a fenntarthatóság a Svéd Agrártudományi Egyetemen (SLU), amely jelenleg a harmadik helyen áll a világ legjobb mezőgazdasági felsőoktatási intézményei között.

Világszínvonalú magyar Chardonnay-k

A Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen a világ legjobb Chardonnay borai közt egy magyar aranyérmest és nyolc ezüstérmest találunk. A Thummerer Pincészet 2019-es Egri Chardonnay Battonage bora érdemelt aranyérmet. A világversenyen 51 arany- és 145 ezüstérem született.