Back to top

A zöld célok elérésének érdekében növelni kell az ökológiai gazdálkodást

Az Európai Bizottság a pénzügyi és szakpolitikai támogatás bővítését tervezi annak érdekében, hogy elősegítse, Európa mezőgazdasági területeinek egynegyede 2030-ig ökológiai legyen.

A mezőgazdaságok üvegházhatású gáz kibocsátása az Európai Unió teljes kibocsátásnak nagyjából 10%-át teszi ki, és ezzel az éghajlatváltozás hatásainak élvonalában áll. Az ebből adódó rekord szintű hőhullámok és az elhúzódó aszályok következtében csökken Európa terméshozama.

A mezőgazdasági területeken az elmúlt évtizedben 60%-kal nőtt a kémiai növényvédő szerek és a szintetikus műtrágyák használatának.

A Bizottság felvázolta, hogyan segítené elő az ökológiai termékek iránti kereslet növelését, ami segítene az EU-nak abban, hogy 2050-re teljesen megszüntesse a nettó kibocsátást. Ha a biogazdálkodó területek aránya eléri a 25%-ot, akkor a méhek biztonságban tudhatók és a biológiai sokféleség is védve van – mondta a Bizottság.

Fotó: Csatlós Norbert

A mezőgazdaság különösen metánt és dinitrogén-oxid gázt bocsát ki. A metán az állatok emésztése során a tápanyagok bendőben történő lebontása következtében keletkezik, és böfögéssel kerül ki a légkörbe. A dinitrogénoxid-kibocsátás a szerves és szervetlen nitrogéntartalmú trágyák használatának közvetett eredménye.

Az EU ebben az évben 49 millió eurót költ ökológiai termékek népszerűsítésére, amely a teljes költségvetésének 27% -a. Az EU ezt a pénzt a mezőgazdasági termékeinek hazai és külföldi promóciójára fordítja.

A Bizottság közölte, hogy az EU mezőgazdasági támogatási programja 2023-2027 között 38-58 milliárd eurót kínál a gazdálkodóknak az ökológiai termelés elősegítésére.

Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) úgy üdvözölte az EU tervét, mint "az élelmiszerrendszerünk átalakításának új korszakát".

Az EU kötelező fenntarthatósági követelményeket dolgoz ki az élelmiszerek közbeszerzésére, amelyek integrálhatják a biotermékeket az iskolai étkeztetésbe, valamint az állami tulajdonú étkezdékbe egyaránt.

Brüsszel szerint a nemzetközi intézkedések, mint például a peszticidekre vonatkozó kedvezményes adókulcsok eltörlése olcsóbbá teheti a bioélelmiszereket.
Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.

Levendulaültetvény, gépi betakarítással

Bajától nem messze létesített mintagazdaságot és látogatóközpontot Nagy Norbert és felesége, Nagyné Vácity Eszter. Jól éltek a pályázati lehetőségekkel, levendulást telepítettek, és saját betakarítógépe is lett az üzemüknek.

Takarni és fűteni is kell a csonthéjasokat, hogy megvédjük a tavaszi fagyoktól

Harmadik éve fagyott el a kajszi és az őszibarack Nagyvenyimben, Csizmadia György gyümölcsösében, pedig nem különösebben fagyveszélyes területen fekszik. A tavalyi, rendkívüli mértékű fagykár után almából és cseresznyéből még biztató a terméskilátás.

Sikeres szakmai konzultáció az agrártámogatások zöld előírásairól

Eredményes volt a harminc mezőgazdasági szakmai szervezet, környezetvédelmi társadalmi szervezet, valamint egyetem és kutatóintézet bevonásával lezajlott, 2023 utáni időszakban működtetni tervezett területalapú agrártámogatási rendszer környezet- és klímavédelmi előírásairól lefolytatott szakmai konzultáció - jelentette be Feldman Zsolt.

Az agrárszekcióval kezdődött

Az agrártudományi szekcióval kezdődött március 29-én a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), és május 19-én, a kémiai és vegyipari szekcióval zárul. A diákok tudományos seregszemléjét a járvány miatt, most először, mind a 16 szekcióban online rendezik meg.

Klímaszabályozás és biológiai védelem

A növényházi palántanevelés és árutermelés során nagyon fontos a megfelelő klímaszabályozás. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a berendezés klímáját, annál egészségesebbek és szebbek lesznek a növények. A sikeres biológiai védekezéshez is nélkülözhetetlen az egyenletes, az adott kultúra számára kedvező klíma tartása.

Bogyóshelyzet Európában

Miközben hazánkban halódik a bogyóstermesztés, a világon egyre nagyobb a kereslet és a kínálat málnából, szederből, ribiszkéből. Sokfelé termesztőberendezésekben, intenzív módszerekkel nevelik ezeket a fajokat. Húsvét után jelent meg a világpiacon az első holland és belga málna, a spanyol szeder viszont késik, amit mexikói áruval helyettesítenek. A piros ribiszke Chiléből érkezik, miután sikerrel lezárult a holland szezon.

Franciaországban is kevés kajszi, cseresznye lesz

Ahogyan nálunk, Franciaországban is letarolta a fagy a csonthéjas ültetvények egy részét. A piac várhatóan pótolja a terméshiányt, nagy kérdés azonban, hogy a francia termelők hogyan birkóznak meg a siralmas helyzettel, nyilatkozta egy francia nagykereskedő.

Megsemmisített repcetáblák Baranyában - meg kell előzni a tömeges méhpusztulást

Az előző héten több Baranya megyei virágzó vagy virágzás előtt álló repcetáblából mintát vettek a megyei kormányhivatal növényvédelmi szakemberei a méhészek jelzésinek következményeképpen. Az állami laborvizsgálatból kiderült, hogy a növényállományok kockázatot jelentettek a beporzókra, különös tekintettel a méhekre. Bross Pétert, az OMME elnökét kérdeztük az eset kapcsán.

A hazai görögdinnye idénye is később indul

Az áprilisi fagyok miatt megfáztak a fóliába vagy az alagutakba kiültetett palánták. Így ha nem lesz extrém meleg május-júniusban, várhatóan 10-15 nap késéssel kezdődik a szedés, azaz július 5-10. előtt legföljebb hajtatásból vehetünk hazai görögdinnyét, jelezte Sándor László, a Nunhems vetőmagcég termékfelelőse.